Μεγάλωσαν γενιές και γενιές, σπούδασαν, πάντρεψαν και προίκισαν παιδιά… από τους χοχλιούς! Ακόμη και σήμερα, ένα λόγος παραπάνω εξαιτίας της κρίσης, χιλιάδες οικογένειες στην Κρήτη, απ’ άκρη σ’ άκρη, βγαίνουν στα χωράφια και μαζεύουν χοχλιούς για να αποκτήσουν ένα έξτρα εισόδημα.

Την ίδια στιγμή, μία σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ (οι 700.000 ευρώ αντιστοιχούν στο Ηράκλειο) είναι σε εξέλιξη, με τους εμπόρους και εξαγωγείς σαλιγκαριών να έχουν κατακτήσει μία θέση στις αγορές της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, όμως, ο φόβος και η αγωνία μπροστά στο ενδεχόμενο απαγόρευσης της συλλογής ελεύθερου σαλιγκαριού οδήγησαν περίπου δέκα εμπόρους και εξαγωγείς στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Θ. Βρέντζου, στην οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους. Μπροστά στις προσπάθειες για στήριξη των εκτροφείων σαλιγκαριών ανά την Ελλάδα, τίθεται σε κίνδυνο η εξαγωγική δραστηριότητα, αν απαγορευτεί η ελεύθερη συλλογή.

Και ο κίνδυνος είναι διπλός: « Όχι μόνο η Κρήτη θα χάσει τις αγορές που με κόπο έχει κατακτήσει τα τελευταία χρόνια, αλλά παράλληλα, με δεδομένο ότι στο νησί καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες σαλιγκαριών, δεν αποκλείεται να καταλήξουμε ακόμη και… να εισάγουμε χοχλιούς!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρέντζος.

Πηγή: Cretalive.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης