Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε κυβερνητικό επίπεδο ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε μέλη Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΙ, αναφέρουν κύκλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Προσθέτουν ότι δεν υπάρχει καμία σχετική διάταξη που να είναι έτοιμη ή που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο αυτής της εβδομάδας.Πάντως, επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι υποχρεωτικές και πρέπει να γίνονται σεβαστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, έχει ξεκινήσει ήδη η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων από τις υπηρεσίες του ΓΛΚ καθώς αυτό είναι υποχρεωτικό και με στόχο την προσαρμογή στην απόφαση του ΣτΕ. Διαφορετικά, αναφέρουν, τίθεται θέμα απιστίας. Κάνουν λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν τεθεί επί τάπητος και ομιλούν για ένα κόστος 57 εκατ. ευρώ που συνδέεται με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται οτι στις προτάσεις της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει δέσμευση λήψης ισοδύναμων μέτρων σε περίπτωση που υπάρξουν δικαστικές ανατροπές σε παρεμβάσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν πιο σαφή διατύπωση της ελληνικής δέσμευσης καθώς οι δικαστικές αποφάσεις/διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν μέτρα πού μεγαλύτερης αξίας.

Τι λέει η απόφαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (4741/2014, πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου) ουσιαστικά ακύρωσε και τις περικοπές των αποδοχών των καθηγητών Πανεπιστημίου καθώς έκρινε αντισυνταγματικό το “ψαλίδι” που επιβλήθηκε στους μισθούς και τα επιδόματα τους, λόγω μνημονίου. Η Ολομέλεια, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος το οποίο τον περασμένο Αύγουστο είχε κρίνει συνταγματικές τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στους καθηγητές Πανεπιστημίου. Έτσι, οι αποδοχές των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2015 να αναπροσαρμοστούν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 οικονομικό καθεστώς.

Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν πως η απόφαση τους δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα – όπως σε ένστολους και δικαστές- και η εφαρμογή της για όλους τους Πανεπιστημιακούς καθηγητές, ξεκινά από σήμερα που δημοσιεύθηκε. Εξαιρούνται μόνο οι τρεις καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ οι οποίοι και θα λάβουν αναδρομικά από 1.8.2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης