Στην επιδημιολογική εικόνα των νομών της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης εστίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και εξήγησε πως τα αυξημένα κρούσματα στις περιοχές αυτές και η πληρότητα των ΜΕΘ, ήταν οι λόγοι που ώθησαν την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων από αύριο Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο OPEN ανέφερε ακόμη γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει το λιανεμπόριο μόνο με ραντεβού και με μήνυμα στο 13032 από τους καταναλωτές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να υπάρξει ηρεμία, σύνεση και μέτρο στον πόλεμο που δίνουμε. Η χώρα πιέζεται. Εμείς έχουμε ευθύνη να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αναφερόμενος στην έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι όταν εκτάκτως έρχεται με εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα η επιτροπή και παραθέτει στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα του κορονοϊού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εθελοτυφλήσει. 

Τεράστια η αύξηση κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Ο υπουργός Υγείας, είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει τεράστια αύξηση ενεργών κρουσμάτων σε Κοζάνη, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, για την Κοζάνη ανέφερε ότι υπάρχει 97,56% αύξηση στα ενεργά κρούσματα, η πληρότητα στα νοσοκομεία της Κοζάνης είναι 100% και «έχουμε μηδέν κενές ΜΕΘ στην Κοζάνη». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νούμερα και στη Θεσσαλονίκη είναι δραματικά, όπως και στην Αχαΐα. Στην Αχαΐα, μάλιστα, υπάρχει 95% πληρότητα στις ΜΕΘ και το μεγαλύτερο κομμάτι των νοσοκομείων έχει μετατραπεί σε covid. «Είναι δυναμική η εξέλιξη της πανδημίας. Αυτά τα νούμερα δείχνουν ραγδαία αύξηση στις περιοχές αυτές και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, σκληρότερα μέτρα στις περιοχές αυτές και αυστηρότερους ελέγχους από την Πολιτεία για να μην βρεθεί η χώρα πάλι όπως τον Νοέμβριο, όταν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ήταν ασφυκτικά γεμάτα. «Τον Νοέμβριο βιώσαμε μία τεράστια πίεση στην Βόρεια Ελλάδα, τεράστια πίεση στα μικρά νοσοκομεία. Πήραμε μαθήματα πριν από δύο μήνες. Αυτό δεν γίνεται να ξανασυμβεί», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας: «Κάναμε τα πάντα για να αντέξουμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες».

Γιατί ανοίγει το λιανεμπόριο στην Αττική 

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το λιανεμπόριο στην Αττική θα λειτουργήσει επειδή η περιοχή βρίσκεται κάτω από το 1 rt και παρουσιάζει μία σταθεροποίηση. Επίσης, είναι ο νομός που παραμένει κλειστός πολύ πιο μεγάλο διάστημα από τους άλλους. «Δίνουμε μια μικρή ανάσα στον κόσμο, ούτως ώστε να λειτουργήσει και το εμπόριο και η οικονομία αλλά να πάρουν ανάσα και με τις μετακινήσεις. Αν χρειαστεί, θα αναθεωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης