Μετά από πολλά χρόνια οι τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας εμπλέκονται εκ νέου στη «μάχη» για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, αλλά και την επιτήρηση περιοχών που έχουν ήδη πληγεί.

Η ακόμη μεγαλύτερη ενεργός συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών αποφασίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Οι ποινές για εμπρησμό δάσους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Όπως είναι γνωστό, η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο.

Ως το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 ως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή,  αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με τις περιβόητες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα  στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών, ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.

Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνεψε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό  όφελος ο εμπρηστής,. Για να φτάσει η ποινή έως τα 10- 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος, ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης