Ραγδαία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού παρατηρείται ήδη από σήμερα Πέμπτη. Οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται από το πρωί στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο έως το βράδυ θα επεκταθούν στο σύνολο της δυτικής Ελλάδας, ενώ τις νυχτερινές ώρες θα κινηθούν ανατολικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως άλλωστε έχει αναφέρει το zougla.gr, η μεταβολή αυτή του καιρού οφείλεται στον Αζορικό Αντικυκλώνα, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει το κλίμα της χώρας για το επόμενο δεκαήμερο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πυροσβεστικό Σώμα έθεσε ήδη από την Τετάρτη σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες και παρόμοια φαινόμενα έπειτα από τις προβλέψεις της ΕΜΥ και την έκδοση έκτακτων δελτίων καιρού. Παράλληλα, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, στις Σποράδες και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης από την Αφρική και για αυτόν τον λόγο θα παρατηρούνται φαινόμενα λασποβροχής.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως τα ξημερώματα της Παρασκευής και επισημαίνονται οι περιοχές όπου περιμένουμε τα εντονότερα φαινόμενα.

Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να παρατηρήσετε τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων σκόνης:

Τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, την υπόλοιπη Πελοπόννησο και την κεντρική – ανατολική Μακεδονία. Ενδέχεται οι βροχές που θα εκδηλωθούν στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα / Εύβοια προς το ξημέρωμα της Παρασκευής να έχουν ιδιαίτερα αυξημένη ένταση και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από νότιες – νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Από τη νύχτα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς έως 4 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι νοτιάδες θα φτάσουν σε ένταση τα 6 μποφόρ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί και θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους, θα εκδηλωθούν σχεδόν στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Oι καιρικές συνθήκες την Παρασκευή

Επίσης, έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στις Σποράδες και στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ πάντως τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη βορειοανατολική χώρα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μeteoclub

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης