Στους στόχους του αμερικανικού προγράμματος κατασκοπείας εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν – μεταξύ άλλων – η πρεσβεία της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η αποστολή της στα Ηνωμένα Έθνη, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιχείρηση κατά της αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ήταν γνωστή με το κωδικό όνομα «Powell», ενώ η αντίστοιχη κατά της πρεσβείας έφερε την κωδική ονομασία «Klondyke», σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.

Η «Guardian», που επικαλείται ως πηγές έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, σημειώνει στο δημοσίευμά της ότι οι ελληνικές αποστολές συγκαταλέγονται στις αποστολές 38 χωρών που αναφέρονται ως «στόχοι» και παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανάμεσα στους οποίους είναι (εκτός από την Ελλάδα) η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς και οι πρεσβείες της Τουρκίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικού, της Νοτίου Κορέας και της Ινδίας.

Η αμερικανική Εθνική Διεύθυνση Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), στην οποία υπάγονται οι 17 υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η NSA, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν με τον αρμόζοντα τρόπο» στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της μέσω των διπλωματικών διαύλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκαλύψεις-φωτιά

Τα έγγραφα, τα οποία περιγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια έναν εντυπωσιακό αριθμό κατασκοπευτικών πρακτικών και χρονολογούνται από το 2010, υποδεικνύουν ότι στόχος της κατασκοπείας κατά της αποστολής της Ε.Ε. στην Ουάσινγκτον ήταν να αποκτηθεί βαθιά γνώση των πολιτικών διαφορών και των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών της ενωμένης Ευρώπης.

Το δημοσίευμα της «Guardian» έρχεται μία ημέρα μετά το άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έπεσε θύμα κατασκοπείας.

Το δημοσίευμα βασίζεται στις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην υπαλλήλου της NSA, που καταζητείται από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί φέρονται να παρακολουθούσαν τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο τηλεφωνικές συνδέσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα και γραπτά μηνύματα κινητής τηλεφωνίας στη Γερμανία.

Στόχος αυτής της κατασκοπείας είναι όχι μόνον η γερμανική κυβέρνηση, αλλά, όπως πιθανολογείται, και η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Το «Spiegel», επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, συμπεραίνει ότι «η παρακολούθηση γίνεται με την έγκριση του Λευκού Οίκου».

Ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής κατασκοπείας σχετίζεται με το γεγονός ότι μαζί με περίπου 30 άλλες χώρες συγκαταλέγεται σε μια ομάδα «εταίρων της τρίτης κατηγορίας, τις οποίες μπορεί και παρακολουθεί, όπως έχει ισχυριστεί η ίδια η NSA. Σύμφωνα με απόρρητο ντοκουμέντο το οποίο επικαλείται το «Spiegel», εξαίρεση αποτελούν οι εταίροι της «δεύτερης κατηγορίας»: η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Διαβάστε επίσης: Big Brother στην Καγκελαρία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013, 21:13

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης