Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 3.232  νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 755ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 70 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Υπενθυμίζεται πως τα περισσότερα σε αριθμό κρούσματα που έχει καταγράψει ο ΕΟΔΥ σε μία ημέρα ανακοινώθηκαν την Τρίτη 30 Μαρτίου όταν εντοπίστηκαν 4.340 περιπτώσεις σε ένα 24ωρο. Επίσης, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εξαιτίας του ιού σε ένα 24ωρο καταγράφηκε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 121 ασθενείς. 

Μπορεί η Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του τρίτου κύματος της πανδημίας, όμως έξαρση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυξητική παραμένει η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνοντας μία σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πόλη έχει επικρατήσει το βρετανικό, πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, σε ποσοστό της τάξης του 90% των δειγματοληπτικών αναλύσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Επίσης και στην Πάτρα , το ιικό φορτίο φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά με τις κλίνες ΜΕΘ των δύο δημόσιων νοσοκομείων να είναι σχεδόν γεμάτες, οι απλές κλίνες επίσης ενώ ο αριθμός των θετικών στον SARS-Cov-2 ατόμων που μένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους αυξήθηκε δραματικά τις τελευταίες ημέρες.

Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων βρίσκονται επιπλέον δύο Περιφερειακές Ενότητες  λόγω της έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη διασπορά του κορωνοϊού. Πρόκειται για την Λάρισα και την Κοζάνη που την τελευταία εβδομάδα σημειώνουν σημαντικά αυξημένο αριθμό μολύνσεων.

Προβληματική είναι και η κατάσταση και στην Κρήτη, η οποία βάλλεται ολόκληρη από στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης. Συνέπεια της διασποράς αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού στο νησί είναι η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και ο υψηλός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Aναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.232, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 273.459 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.270 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.302 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Mέσος όρος κρουσμάτων 7 ημερών

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (65.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.746 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή -20.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)».

Μέσος όρος διασωληνωμένων 7 ημερών

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 383 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 108.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 194 κρούσματα

Βόρειος Τομέας Αθηνών: 165  κρούσματα

Δυτική Αττική:  146κρούσματα

Δυτικός Τομέας Αθηνών: 207 κρούσματα

Κεντρικός Τομέα Αθηνών: 422 κρούσματα

Νήσων: 19 κρούσματα

Νότιος Τομέας Αθηνών: 157 κρούσματα

Πειραιώς: 215 κρούσματα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης