Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει τις περιοχές της. Η νύχτα της Παρασκευής ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στην Ηπειρωτική Ελλάδα την ώρα που η Αιτωλοακαρνανία έχει κοπεί στα δύο. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες σύμφωνα με την ΕΜΥ ενώ το σκηνικό του καιρού θα βελτιωθεί από την Κυριακή.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας οι δήμοι Αγρίνιου – Μεσολογγίου

Την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου αποφάσισε το συντονιστικό όργανο που συνεδρίασε σήμερα στο Μεσολόγγι, παρουσία τού περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολου Κατσιφάρα, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, αποφασίσθηκε να οριστούν επιτροπές από τους δήμους και την περιφερειακή ενότητα για αυτοψίες σε πληγείσες κατοικίες, υποδομές και επιχειρήσεις.

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Πρέβεζας

Πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώθηκαν από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα στον Λούρο τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν τη νύχτα, καθώς υπερχείλισε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους.

Η πυροσβεστική με 9 οχήματα και 21 άνδρες κλήθηκε να απεγκλωβίσει ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Στα δύο κομμένη η Αιτωλοακαρνανία

Η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Μεσολογγίου – Αγρινίου έχει διακοπεί. Η παλαιά εθνική οδός στο ύψος του Φαραγγιού της Κλεισούρας ( Ι.Μ. Αγίας Ελεούσας) έχει καταρρεύσει σε σημεία, ενώ από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλο το μήκος του δρόμου, χρειάστηκε παρέμβαση απεγκλωβισμού οδηγών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, ενημερώνει τους πολίτες ότι προκειμένου εκτελεσθούν επείγουσες εργασίες αποκατάστασης τμήματος της Νέας Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων της οποίας το οδόστρωμα υπέστη καθίζηση λόγω έντονης βροχόπτωσης και αποσκοπώντας στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, κατά την διάρκεια των εργασιών, θα πραγματοποιηθούν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

• Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δυο ρεύματα κατεύθυνσης της Νέα Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων (από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου, χιλιομετρική θέση 48+350, έως το κόμβο Συκιάς, χιλιομετρική θέση 58+000) κατά το χρονικό διάστημα από σήμερα (02-12-2017) έως την (22-12-2017).

Κατά τα το ανωτέρω χρονικό διάστημα, η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται είτε μέσω της Ιόνιας Οδού, είτε μέσω του παράπλευρου Επαρχιακού Οδικού δικτύου, ανάλογα με τον προορισμό των οχημάτων.

Oι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις πρωινές ώρες στο Μεσσολόγι και στις γύρω περιοχές.

Πιο έντονα ήταν τα προβλήματα  στις περιοχές του Αιτωλικού, Χρυσοβεργίου, Φραγκουλέικων και Οινιαδών (κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου).

Σοβαρές ζημιές έχουν προκληθεί σε οδικό δίκτυο και λοιπές υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες σε όλες τις παραπάνω περιοχές.



Πάνω από 300 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική στο Αγρίνιο

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. 

Σημειώνεται πως στο Αγρίνιο, μια ηλικιωμένη γυναίκα τραυματίστηκε όταν το σπίτι της σχεδόν κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου.
Η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Μεσολογγίου – Αγρινίου έχει διακοπεί

Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.



Έκκληση από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναφέρθηκε στην κατολίσθηση στην περιοχή Κλεισούρα της εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων τονίζοντας πως ήδη μηχανήματα της περιφέρειας εργάζονται, προκειμένου να απομακρυνθούν όγκοι χώματος και να ανοίξει ο δρόμος.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές του Αιτωλικού και των Ονιάδων, ενώ όπως πρόσθεσε, από νωρίς το πρωί επιχειρούν συνεχώς οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις.

Καταλύματα πλημμυροπαθών των περιοχών Αιτωλικού, Κεφαλοβρύσου, Χαλικίου, Μαγούλας, Χρυσοβεργίου, Φραγκουλέικων και Δημοτικής ενότητας Οινιαδών

Για τους πολίτες των δημοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων Αιτωλικού, Κεφαλοβρύσου, Χαλικίου, Μαγούλας, Χρυσοβεργίου, Φραγκουλέικων και Δημοτικής ενότητας Οινιαδών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έχει διασφαλίσει καταλύματα στα ξενοδοχεία: «Θεοξένεια», «Λίμπερτυ» και «Αλεξάνδρα» (Αιτωλικό).

Λόγω των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε όλο το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις οδηγίες προστασίας στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Αν κατοικείτε σε περιοχή που κατά το παρελθόν είχε προβλήματα με πλημμύρες
Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή σας:
• Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.
• Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας

Αν είστε μέσα σε κτήριο
• Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές υψηλό σημείο.
Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο
• Μην διασχίσετε χείμαρρο πεζή ή με αυτοκίνητο.
• Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
• Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
• Μην πλησιάζετε σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο

• Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να ξαναπλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες.
– η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και τα νερά να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κλπ.
– εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα, περιοχές με επικίνδυνη κλίση, λασποροές κλπ.
– τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα αν έχουν παρασύρει μαζί τους απορρίμματα, αντικείμενα και νεκρά ζώα.

• Προσέξτε να μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
• Μην πλησιάζετε σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων.
• Ελέγξτε αν το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας κινδυνεύει από πτώση βράχων.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να βαδίσετε ή να οδηγήσετε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει
• Προσπαθήστε να βρείτε σταθερό έδαφος.
• Αποφύγετε νερά που ρέουν.
• Αν βρεθείτε μπροστά σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.
• Αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά. Ενδέχεται να αποτελέσουν καλούς αγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κρύβουν υπόγεια καλώδια ή διαρροές από εγκαταστάσεις.
• Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

Τι να κάνετε για την αποκατάσταση των ζωμιών

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης

• Θυμηθείτε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.
• Βεβαιωθείτε από τις Αρχές ότι η περιοχή που βρίσκεται το σπίτι ή ο χώρος εργασίας σας είναι πλέον ασφαλής και κατόπιν επιστρέψτε σε αυτήν ειδικά αν έχει προηγηθεί εκκένωση.
• Κλείστε την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμα και αν στην περιοχή σας έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
• Κλείστε την παροχή νερού, για το ενδεχόμενο βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.
Για να εξετάσετε ένα κτίριο που έχει πλημμυρίσει
• Φορέστε κλειστά παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς από αντικείμενα ή ανωμαλίες στο έδαφος που κρύβουν τα νερά.
• Εξετάστε τους τοίχους, τις πόρτες, τις σκάλες και τα παράθυρα.
• Εξετάστε τα δίκτυα του ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα της Κυριακής

Βροχές, όμβροι και πλήττουν την χώρα και το Σαββάτο 2/12 και αναμένεται να συνεχιστούν σε όλη σχεδόν τη χώρα, με τα ισχυρότερα να εκδηλώνονται στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στη Θράκη, στη Θεσσαλία, και στην Πελοπόννησο.

Στον χάρτη της ΕΜΥ φαίνεται η εκτιμώμενη βροχόπτωση από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Την Κυριακή 3/12 αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικοί όμβροι κατά κύριο λόγο στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα δυτικά ηπειρωτικά.

Χάρτης πρόγνωσης του καιρού για το πρωί της Κυριακής ( Πηγή: forecastweather.gr)

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το απόγευμα της Κυριακής 3/12 και τη Δευτέρα 4/12 βροχές και κάποιοι όμβροι θα σημειωθούν μόνο στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται μόνο τοπικές νεφώσεις.

Πηγές: onairnews.gr, meteo.gr, prevezabest, forecastweather.gr

Διαβάστε επίσης: “Πνίγηκε” η Πρέβεζα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης