Σε ανακοίνωση-καταπέλτη προχώρησε ο σύλλογος του παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Αθανασίου του Νομού Πέλλης, καταγγέλλοντας την αδιαφορία των αρμόδιων αυτοδιοικητικών αρχών και την εγκατάλειψη του παραδοσιακού αυτού οικισμού, που βρίσκεται στο μεγαλύτερο ίσως χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.

Ο Σύλλογος «Οικιστές» καταγγέλλει την αδιαφορία του Δήμου Έδεσσας αλλά και άλλων φορέων οι οποίοι αφήνουν τον οικισμό Άγιος Αθανάσιος χωρίς τα απαιτούμενα εφόδια και τις υποδομές για να αντιμετωπίσει τη χειμερινή τουριστική περίοδο, που είναι και το ζητούμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλονται η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού που παρέχεται στον οικισμό ήδη από το φθινόπωρο που μας πέρασε, η παντελής εξαφάνιση του εορταστικού διακόσμου τις ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και η κάθετη αύξηση των τιμών του χιονοδρομικού κέντρου στις κάρτες των αναβατηρίων, η οποία έφτασε το 100%. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν επίσης τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό.

Είναι προφανές πως οι αυτοδιοικητικές και περιφερειακές αρχές έχουν εγκαταλείψει τον Άγιο Αθανάσιο στη μοίρα του, αδιαφορώντας πλήρως για τη χειμερινή τουριστική περίοδο και για τον ρόλο του οικισμού στη γενικότερη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου. Είναι επίσης φανερό πως λείπει ο γενικότερος σχεδιασμός τόσο της περιφέρειας όσο και του δήμου όσον αφορά την ευρύτερη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου και την ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λίγο χρόνο πριν την εορταστική περίοδο, καθώς και κατά τη διάρκεια αυτής, τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ, αλλά και τα μέλη μας, ήταν:

– Η ποιότητα του νερού από το φθινόπωρο και μετά, κυρίως λόγω της λάσπης, θέμα που φέραμε τον Οκτώβριο και στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας. Θα σας στείλουμε τα σχετικά αποσπάσματα.

– Η αποξήλωση και εξαφάνιση του εορταστικού διακόσμου που υπήρχε έως και πέρσι τέτοια εποχή στο χωριό και η αντικατάστασή του με αυτόν τον υποτυπώδη που είδαμε, θέμα που επίσης φέραμε τον Δεκέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας και στα τοπικά ΜΜΕ. Και από εδώ έχουμε αποσπάσματα από τις δικαιολογίες του δημάρχου, τα οποία λάβατε με σχετικό e-mail στις 18/12/21.

– Η 100% αύξηση τιμών του Χιονοδρομικού στις κάρτες των αναβατήρων, θέμα που επιλύσαμε άμεσα με επιστολή μας προς την ΕΤΑΔ και σε δύο ημέρες οι τιμές κατέβηκαν σε λογικά πλαίσια. Την αντίστοιχη ενημέρωση λάβατε με e-mail στις 22/12/21 και στις 24/12/21.

– Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής μας στον Οικισμό με σοβαρότατα θέματα στην εναπόθεση και η αποκομιδή των σκουπιδιών, όπου για ακόμα μία φορά ζήσαμε τη δυσκολία προσέγγισης των κάδων του πάρκινγκ, που φυσικά αμαυρώνουν και την εικόνα της εισόδου τού κατά τα άλλα παραδοσιακού χωριού, ο ελλιπής ή και ανύπαρκτος φωτισμός σε πολλές περιοχές κατοικιών και, φυσικά, η δύσκολη ή και αδύνατη προσέγγιση των κατοικιών μας μέσω λασπόδρομων ή αδιάβατων κακοτράχαλων χωματόδρομων.

Θέματα που υποβαθμίζουν τη διαβίωσή μας, αλλά και προσβάλλουν επανειλημμένως εδώ και χρόνια το σύνολο των ιδιοκτητών των εξοχικών κατοικιών του Οικισμού.

Αυτά, λογικά, θα αποτελέσουν και την ατζέντα κινήσεων του ΔΣ σε όλα τα επίπεδα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πάνω σε αυτά τα θέματα, αλλά και σε άλλα πολλά, κινήθηκε και η πρόσφατη συνέντευξη (Παρ. 7.1.22) του προέδρου του Συλλόγου μας Ανδρέα Πολίτη στην εφημερίδα ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ, την οποία και ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον και την ανάδειξη των προβλημάτων μας. Η συνέντευξη επισυνάπτεται και ήδη αρκετοί φίλοι που βρίσκονταν στο χωριό το Σαββατοκύριακο την προμηθεύτηκαν και μας δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στις ενέργειές μας…

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ολοκληρώθηκαν κάποιες νομικές διαδικασίες σχετικά με τις αγωγές μας για τους λογαριασμούς ύδρευσης της ΔΕΥΑ οι οποίοι και φέτος ήδη έρχονται.

Όποιος παραλαμβάνει λογαριασμό ύδρευσης να μας τον αποστέλλει ΑΜΕΣΑ στο e-mail σκαναρισμένο.

Από τον Σύλλογό μας θα κατατεθεί και ΕΞΩΔΙΚΟ προς τη ΔΕΥΑ για τη μη αποδοχή τους, καθόσον μάλιστα η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Τα μέλη που συμμετέχουν στη νομική διαδικασία και στα δικαστήρια θα ενημερωθούν εκτενώς τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, κάποιοι ακόμα ιδιοκτήτες κατοικιών, καθώς και επαγγελματίες, έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε όλη αυτή την κίνηση.

Παρακαλούνται όπως μας ενημερώσουν πλέον εγγράφως την επιθυμία τους και να επικοινωνήσουν μαζί μας με e-mail ή και τηλεφωνικά, καθότι απαιτούνται κάποια πρόσθετα στοιχεία.

Παραμένουμε οι συντελεστές στο να αποκτήσει ο Οικισμός μας νέο και σύγχρονο υδροδοτικό δίκτυο για νερό ανθρώπινο, επιτέλους προς πόση, χωρίς λάσπες, διακοπές κ.λπ. Αγωνιζόμαστε με επιμονή και υπομονή και αποδεικνύουμε καθημερινά στα ΜΜΕ, στα δικαστήρια και στους φορείς, ακόμα και με τις παραδοχές των ιθυνόντων που μας δικαιώνουν, ότι τελικά το νερό ούτε κατάλληλο ήταν, ούτε είναι, ούτε και επαρκές καθ’ όλο το έτος για τις ανάγκες του οικισμού.

Φιλικά

Το ΔΣ»

Διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης