Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που εκδικάζοντας την υπόθεση του θανάτου από τροχαίο του 22χρονου Αντώνη Κυριακόπουλου από πρόσκρουση του αυτοκίνητου του σε παράνομη διαφημιστική πινακίδα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στις 12/10 2008, καταδίκασε αυτοδιοικητικούς παράγοντες για παραλείψεις τους.

Οι ποινές, όπως μας ενημερώνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS “Τροχαία Εγκλήματα”, ήταν σε βάρος των:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Χαρ. Μανίατη, τότε Γενικού Γραμματέα της Περιφέρεια Αττικής) σε φυλάκιση 2 ετών και 5 μηνών.

–Ανδρέα Ευθυμίου, σήμερα Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου και τότε αντιδημάρχου Μοσχάτου σε φυλάκιση 2 ετών και 5 μηνών.

–Γ. Λιάπη, υπεύθυνου της διαφημιστικής εταιρείας Master Outdoor, σε φυλάκιση 3 ετών και 5 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο σύλλογος: «Οι παραπάνω κρίθηκαν ένοχοι γιατί με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν στο θάνατο του Αντώνη.

Είναι η πολλοστή φορά που παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης καταδικάζονται για παρόμοια θανατηφόρα συμβάντα. Να θυμίσουμε ότι μέχρι τώρα έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα με αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών οι πρωην Δήμαρχοι Αμαρουσίου – Π. Τζανίκος (για το φόνο του 25χρονου Γιάννη Σταυρουλάκη) και Γαλατσίου- Κ. Τσίρος (για τον φόνο του 21χρονου Παναγιώτη Καραλή). Ενώ και άλλες υποθέσεις όπως αυτή του φόνου του 21χρονου Π. Μολυβιάτη με κατηγορούμενο τον πρώην Δήμαρχο Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλο είναι σε δικαστική εξέλιξη.

Έστω και σε αργή κίνηση, σε μια βασανιστική διαδικασία για τις οικογένειες των θυμάτων (με συστηματικές προσπάθειες να οδηγηθούν οι υποθέσεις στην παραγραφή) που για να τελεσιδικήσει θα ξεπεράσει την δεκαετία, η ευθύνη ξεκίνησε να προσωποποιείται και οι ευθύνες δεν μεταφέρονται στο απρόσωπο κράτος. Την ίδια διαδρομή κατά την γνώμη μας θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι οποιεσδήποτε αποζημιώσεις τυχόν καταλογιστούν. Για τις ευθύνες προσώπων υπόλογα να είναι και να πληρώνουν τα πρόσωπα».

Ακολούθως ο σύλλογος καταφέρεται εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, για την ανάρτηση γιγαντοαφισών υπαίθριας διαφήμισης, που όπως σημειώνει ευθύνονται για την απόσπαση της προσοχής των οδηγών και ευθύνονται για τροχαία ατυχήματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Να μιλήσουμε για εφαρμογή των νόμων φυσικά είναι κάτι περιττό. Ο Δήμος έχει όχι απλά το δικαίωμα αλλά την υποχρέωση όχι μόνο να κατεβάσει αμέσως τις διαφημίσεις αλλά και να ασκήσει δίωξη εναντίον της διαφημιστικής εταιρίας και των διαφημιζομένων».

ΠΗΓΗ: ert.gr

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ ΜΠΕ/Γιώτα Κορμπάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης