Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο 30χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί για την επίθεση εναντίον των συγκεντρωμένων στο Ν.Ηράκλειο, κατά τη  διάρκεια αντιφασιστικής εκδήλωσης για τον ένα χρόνο από την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο 30χρονος ο οποίος στο δικαστήριο δήλωσε  πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή , διατάραξη κοινής ειρήνης και παράνομη οπλοκατοχή χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Το δικαστήριο τον απάλλαξε μόνο από την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας την οποία αντιμετώπιζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν τον αναγνώρισαν ως ο  επικεφαλής της ομάδας των μαυροντυμένων  με τα κράνη  οι οποίοι τους επιτέθηκαν κι άρχισαν να τους κτυπούν με μανία. Ήταν εκείνος που, όπως τόνισαν,  δεν φορούσε κουκούλα ενώ στον αγκώνα του, είχε ναζιστικό τατουάζ από το οποίο και ταυτοποιήθηκε.   

« Δεν ήταν πρόθεση μου να γίνει οτιδήποτε και ζητώ συγνώμη», είπε ο κατηγορούμενος  ο οποίος ωστόσο λίγο αργότερα παραδέχτηκε πως ήταν στο παρελθόν στη Χρυσή Αυγή. « Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη χρυσή Αυγή. Θεώρησαν ότι είμαι εχθρός. Οι φωτογραφίες είναι από 20-21 ετών. Δεν τα ενστερνίζομαι πλέον όλα αυτά. Μπορώ να βγάλω το μπουφάν να σας δείξω ότι έχω καλύψει και το τατουάζ», ανέφερε στο δικαστήριο ενώ η σύντροφός του από την Αλβανία με την οποία έχει ένα παιδί και σκοπεύουν να παντρευτούν τον χαρακτήρισε «πατριώτη» που έχει όμως στοχοποιηθεί λόγω της ανάμειξής του στη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η επίθεση σε βάρος της αντιφασιστικής συγκέντρωσης ήταν αναίτια αλλά απόλυτα οργανωμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάρτυρας: Εμφανίστηκε μια ομάδα, ο κατηγορούμενος φαινόταν να είναι ο υπεύθυνος της ομάδας

 Εμείς ήμασταν με συνθήματα και εκείνοι μας χτύπησαν.

Όρμηξαν να διαλύσουν τα πάντα. Αρχίσαμε να τους φωνάζουμε φασίστες. Μας σαπίσανε στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα με έριξαν πάλι κάτω με μπουνιές.

Πρόεδρος: Και ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Κυρίως ο κατηγορούμενος.

Μπουνιές, κλωτσιές, χτυπήματα με κράνος, μου τσάκισαν το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό. Ο κατηγορούμενος φώναξε «τέλος» και έφυγαν.

Ο συνήγορος επέδειξε φωτογραφίες στο δικαστήριο από στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε βίντεο τα οποία τράβηξαν μέλη της αντιφασιστικής συγκέντρωσης.

Μάρτυρας: Ήρθαν τρεις τέσσερις. Στη φωτογραφία φαίνεται ότι με κλωτσάνε πολύ άγρια….

Είμαι 69 χρόνων και τα πιο επικίνδυνα χτυπήματα που δέχτηκα ήταν στο κεφάλι και μου τσαλαπάτησαν το χέρι…

Μ. Δεν υπήρχε. Ήταν ακροβολισμένοι στο πάρκο και περίμεναν να μας επιτεθούν. Εγώ δεν τους είδα γιατί έφτασα αργά. Αυτοί που είχαν φτάσει νωρίτερα για την εκδήλωση με πληροφόρησαν ότι αυτοί ήταν εκεί από πριν.

Ο συγκεκριμένος δεν φορούσε κουκούλα. Τον είδα.

Υ. Είστε σίγουρος ότι είναι ο συγκεκριμένος;

Μ. Ναι. Τον είδα. Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς φάγαμε το ξύλο. Κάνεις από εμάς δεν πέταξε τίποτα. Μόνο συνθήματα.

Μάρτυρας: Ετοιμάζαμε εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Μια ομάδα 15 ατόμων με ομοιόμορφη ενδυμασία στα μαύρα με κράνη κατέβηκαν και άνοιξαν ένα πανό αντί-αντιφα. Αφού το έκαναν αυτό ξεκίνησαν την επίθεση. Πέταξαν κάτω εξοπλισμό και άρχισαν να χτυπάνε συντρόφους. Ήταν απρόκλητη η επίθεση. Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο. Ήρθαν με σκοπό να εμποδίσουν την εκδήλωση και να προκαλέσουν ζημιές σε αυτούς που χτυπήσανε.

Είδα δυο πεσμένους κάτω τους οποίους τους χτυπούσαν με κλωτσιές και με τα κράνη. Μπήκα ανάμεσα για να τους προστατέψω και τότε μου επιτέθηκαν.

Ο στόχος ήταν να χτυπήσουν κάποιους. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν είδα μαχαίρι.

Σπάσανε ηχεία, τα δυο τραπεζάκια, μας έκλεψαν ένα πανό.

Σηκώθηκε κόσμος από τος καφετέριες. Ο κατηγορούμενος είπε τέλος και έφυγαν οργανωμένα. Ο κατηγορούμενος γύρισε προς την πλευρά μας, χαιρέτισε ναζιστικά και μετά έφυγε. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά.

Έχει ένα χαρακτηριστικό τατουάζ στον αγκώνα που λέγεται μαύρος ήλιος και είναι ναζιστικό σύμβολο. Από αυτό έψαξα και τον ταυτοποίησαν.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ήταν εθελοντής πυροσβέστης και το καλοκαίρι συμμετείχε στην κατάσβεση των πυρκαγιών. « Γι αυτό βρέθηκε το μαχαίρι και η μάσκα στο σπίτι μου.

Στο Ηράκλειο βρέθηκα για να πουλήσω κάποια μηχανή, να μου δώσει τα χρήματα ο φίλος μου και να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες.

Δεν είχα κράνος, ρόπαλο, ούτε μαυροφορεμένος ήμουν. Εκείνη την ώρα γινόταν η συμπλοκή και άκουσα «να’τος ο φασίστας,  τσακίστε τον.

Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς, δεν τους έχω ξανασυναντήσει. Με πλησίασε ένας με ένα σίδερο και επιχείρησε να με χτυπήσει. Εκεί αμύνθηκα

Οι φωτογραφίες που έχουν βγει από το ναζιστικό παρελθόν μου ανήκουν στο παρελθόν. Όταν με χτύπησαν το 19 αποφάσισα να αποτραβηχτώ από τα πάντα. Το μέλλον μου είναι αυτό. Έχω φύγει από όλα»

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης