Μία προκλητική περίπτωση metoo έρχεται στο φως της δημοσιότητας από τα ΜΜΕ της Ξάνθης και αφορά την απαράδεκτη στάση της διεύθυνσης γυμνασίου της πόλης, η οποία έκλεισε τα μάτια σε υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης κατά μαθήτριας.

Η απαράδεκτη στάση της διεύθυνσης αποδεικνύεται και από το επιχείρημα με το οποίο απάντησε στις καταγγελίες των μαθητών για την απάθεια με την οποία αντέδρασε στο περιστατικό. Η διεύθυνση ισχυρίζεται και καλύπτεται πίσω από την άποψη ότι η μαθήτρια ήταν ντυμένη προκλητικά. Ως γνωστόν, τόσο όσον αφορά τα δεδομένα της εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και ως προς τη διεθνή βιβλιογραφία για το ζήτημα των σεξουαλικών επιθέσεων κατά κοριτσιών, ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, το επιχείρημα της προκλητικής ένδυσης έχει απορριφθεί για ψυχολογικούς, νομικούς και εκπαιδευτικούς όρους, διότι χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για να δικαιολογεί τη βαρβαρότητα εκείνων που προβαίνουν σε σεξουαλικές επιθέσεις ή παρενοχλήσεις ανηλίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επιχείρημα αυτό άλλωστε έχει καταρριφθεί και μέσα στις δικαστικές αίθουσες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί ακριβώς προσφέρει επιχειρήματα σε όλους όσοι επιχειρούν σεξουαλικές επιθέσεις κατά κοριτσιών ή αγοριών, αλλά και κατά γυναικών. Με λίγα λόγια, το επιχείρημα των διδασκόντων του εν λόγω γυμνασίου της Ξάνθης αποτελεί από μόνο του αδίκημα, για το οποίο η διεύθυνση αυτή πρέπει να δώσει λόγο στις προϊστάμενες αρχές του Υπουργείου Παιδείας και στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η απαιτούμενη ΕΔΕ, να παρέμβει η Δικαιοσύνη. 

Τα γεγονότα

Το δεκαπενταμελές του συγκεκριμένου γυμνασίου αποφάσισε αποχή από τα μαθήματα, επικαλούμενο την αδιάφορη στάση της διεύθυνσης του σχολείου σε σοβαρό περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια μαθήτρια έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από συμμαθητή της, ο οποίος προηγουμένως είχε καταφέρει να την κλείσει μέσα σε τάξη. Η κοπέλα έβαλε τα κλάματα και μια συμμαθήτριά της, που την άκουσε, άνοιξε την πόρτα και την έβγαλε έξω. Το γεγονός καταγγέλθηκε στη διεύθυνση, αλλά, όπως υποστηρίζουν οι μαθητές, η απάντηση ήταν ότι το θύμα είχε ευθύνη «επειδή ήταν ντυμένη προκλητικά»!

Το επιχείρημα της αμφίεσης της μαθήτριας χρησιμοποιήθηκε και στη συνεδρίαση του συλλόγου των καθηγητών, η οποία τιμώρησε τον μαθητή-δράστη της επίθεσης με το απόλυτο μίνιμουμ της ημερήσιας αποβολής.

Σφοδρές αντιδράσεις

Μέσω των κοινωνικών δικτύων, οι μαθητές εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους αποφάσισαν να κάνουν αποχή από τα μαθήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση των καθηγητών τους.  Όπως υποστηρίζουν,  η στάση αυτή αναπαράγει παρωχημένα πατριαρχικά στερεότυπα που προσβάλλουν τις γυναίκες και συνιστά έμμεση επιβράβευση της σεξουαλικής βίας. 

Τι υποστηρίζει το σχολείο

Από την πλευρά του σχολείου δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη τοποθέτηση, αλλά αφήνεται να εννοηθεί η άποψη πως η υπόθεση δεν έχει αναδειχθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, καθώς και ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε δεν αντιστοιχεί στη σοβαρότητα της υπόθεσης. Παράλληλα σημειώνεται ότι το περιστατικό διερευνάται για την πιθανή εμπλοκή και άλλων μαθητών και ότι επιδιώκεται επικοινωνία με τη μαθητική κοινότητα.

Πηγή: xanthi2.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης