Φορώντας διπλή μάσκα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προειδοποίησε ότι αν επικρατήσουν στην Ελλάδα οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού μπορεί να έχουμε πρόβλημα στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, προειδοποίησε πως τα ποσοστά των παραλλαγών του ιού είναι υψηλά και αγγίζουν το 40%. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε ακόμα, λέγοντας ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών. Επίσης, δεν έκρυψε τη μεγάλη ανησυχία του και για την Αχαΐα και το Λασίθι.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει από τα μέτρα και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει» τονίζοντας: «Είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο».

7.000-8.000 τα κρούσματα ανά εβδομάδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι στην Αττική χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόνισε, ωστόσο, ότι οι διασωληνωμένοι δεν έχουν αυξηθεί ακόμη. Στην Αθήνα το RT αγγίζει το 1,1, ενώ εκτιμάται πως τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα θα είναι 7.000-8.000.

«Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη) έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 ανά εβδομάδα στην Αττική.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ, επισήμανε ότι γίνονται κατά μέσο όρο 30.000, ενώ σχετικά με την αξιοπιστία τους ανέφερε ότι τα PCR είναι πιο αξιόπιστα αλλά και τα rapid βοηθούν τη Δημόσια Υγεία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης