Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, τονίζοντας πως οι γιορτές δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για συγχρωτισμό.

Γνωρίζοντας πως οι πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν τα εορταστικά τους τραπέζια, υπογραμμίζουν πως πρέπει να υπάρχει προσοχή καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι ακόμη ανησυχητικά. Έτσι επισημαίνουν πως οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό γιατί σε περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει, τότε θα χρειαστεί να οδηγηθούμε σε παράταση μέτρων μετά την 7η Ιανουαρίου, ενδεχόμενο που θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν, δεδομένης της ήδη μεγάλης πίεσης που έχει δεχτεί τους τελευταίους μήνες το σύστημα Υγείας.

Όπως λένε η όποια συνάθροιση πρέπει να γίνει εντός του «στενού κύκλου» της οικογένειας, ενώ  πολλοί θεωρούν ότι ακόμα και ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 ατόμων για τα ρεβεγιόν είναι πολύ επικίνδυνος, ειδικά στις κόκκινες περιοχές.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Καθηγητή και μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, προκειμένου να προειδοποιήσει για τυχόν συνέπειες της εορταστικής καταστρατήγησης των μέτρων τους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Γώγος, επιστράτευσε την ετυμολογία και εξήγησε τι σημαίνει η λέξη ρεβεγιόν λέγοντας ότι προέρχεται από μια λατινική λέξη και σημαίνει δυνατός ενώ περιλαμβάνει μέσα την έννοια του ξενυχτιού καταλήγοντας πως λόγω αυτού δεν υπάρχει ρεβεγιόν, υπάρχει μια μεσημεριανή συνάντηση – μεσημεριανό τραπέζι και όχι ολονυχτία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γώγος, χαρακτήρισε «τετελεσμένο γεγονός» τα 9 άτομα στο εορταστικό τραπέζι, αλλά προέτρεψε τους κατοίκους των «κόκκινων» περιοχών, όπως η Κοζάνη και η Δυτική Αττική, να περιοριστούν σε μικρότερο αριθμό συνδαιτημόνων.

«Λίγα άτομα το μεσημέρι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι που τους ξέρουμε. Στα σπίτια μας πρέπει να έχουμε οι ίδιοι την ευαισθησία για την τήρηση των μέτρων. Δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε πόρτα και έναν αστυνομικό» επεσήμανε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ειδικά για την Δυτική Αττική είπε πως υπάρχει ανοδική τάση στα κρούσματα και πως πρόκειται για μια δύσκολη περιοχή καθώς έχει κάποιους οικισμούς από διάφορες κοινότητες οι οποίες είναι λίγο απρόσεχτες και έχουν εκ φύσεως μια συμπεριφορά λίγο συγκεντρωτική δηλαδή μαζεύονται σε σπίτια κλπ. που μπορούν να δημιουργήσουν μια φόρτιση στο σύστημα συν τις μετακινήσεις που γίνονται από τις περιοχές αυτές προς το κέντρο της Αθήνας και τούμπαλιν, το οποίο όπως σημείωσε αποτελεί κίνδυνος διασποράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης