«Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας», τόνισε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κυρήσσοντας ουσιαστικά την μερική επιστροφή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας, μετά το πολυήμερο lockdown.

Η κ. Μενδώνη διευκρίνησε ότι όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, (φεστιβάλ, μικρές παραστάσεις στους αρχαιολογικούς χώρους) θα μπορούν να ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου, εφόσον τηρούνται τα πρωτόκολλα προστασίας-τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής κ.λπ.- και καλύπτοντας το 40% στο όριο πληρότητας. Η υπουργός παράλληλα, άφησε στους εκάστοτε δήμους και περιφέρειες την πρωτοβουλία  να αποφασίσουν κατά πόσο θα πραγματοποιήσουν τα δικά τους τοπικά φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, για τις εκδηλώσεις της Επιδαύρου, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «είναι μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, επομένως η καλλιτεχνική διευθύντρια και το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ θα αποφασίσουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν, γιατί πρέπει να προσαρμοστούν πλέον στα νέα δεδομένα οι παραστάσεις». «Δυνητικά μπορούν να ξεκινήσουν από τις 15/7 και μετά», σημείωσε, προσθέτοντας ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και την Ολυμπίας ότι «βεβαίως θα ανοίξουν 18/5, όπως άλλωστε και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι».

   «Το θέμα των φεστιβάλ, από τη στιγμή που δεν είναι κρατικό φεστιβάλ, όπως είναι το Αθηνών-Επιδαύρου, έγκειται στον κάθε διοργανωτή στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να τα πραγματοποιήσουν», δήλωσε η υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είναι προφανές ότι και στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία που είναι ευθύνη του ΥΠΠΟΑ και σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ είμαστε σε διαβούλευση και τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα έχουμε απολύτως καθορίσει και την προσέλευση και την έξοδο και φυσικά θα έχουμε ορίσει τις θέσεις που θα πρέπει να είναι ο κάθε καθήμενος ή ο κάθε όρθιος. Αυτό σημαίνει επιπλέον ταξιθεσία, επιπλέον προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης του χώρου. Για όλα αυτά έχουν ληφθεί πρόνοιες. Στον ιδιωτικό τομέα, η ίδια η αγορά θα αυτορυθμιστεί και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε η υπουργός σταδιακά θα ανοίγουν και οι υπόλοιπες καλλιτεχνικές δραστηρότητες και συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου και θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, ενώ θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Επιπλέον, θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

– Τα θερινά σινεμά μπορούν να ανοίξουν από 1η Ιουνίου.

– Τα μουσεία θα ανοίξουν ξανά στις 15 Ιουνίου, ενώ σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα μουσεία θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων. Ακόμη θα επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών ανοικτού κυκλώματος. Επίσης ανά ώρα θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων.

Το επίδομα των 800 ευρώ σε καλλιτέχνες

«Ο στόχος μας είναι διπλός από την αρχή, από τον Μάρτιο. Να κρατηθεί ο Πολιτισμός δυνατός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας», σημείωσε η κ. Μενδώνη ανακοινώνοντας την επιδότηση των 800 ευρώ και για μη προβλεπόμενες κατηγορίες καλλιτεχνών, ενώ θέσπισε το μητρώο καλλιτεχνών, με χαλαρές όπως είπε προυποθέσεις πτυχίου δραματικής σχολής και κάποιων ενσήμων, ώστε να μπορούν να καλυφθούν παραπάνω κατηγορίες στο μέλλον και όχι εκτάκτως, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα. 

«Από 13/5 ως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του πρώτου τριμήνου του 2020», διευκρίνησε η υπουργός Πολιτισμού και συνέχισε:

«Δικαιούχοι της οικονομικής στήριξης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα πριν το συμβατικό τους χρόνο, κατά το διάστημα 1 Μαρτίου ως 20 Μαρτίου 2020. Από σήμερα 7/5 ως και τις 10/5, μετά από υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών και μετά από υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, από 8/5 ως 12/5, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, πληρωτέων από 14 και 15/5», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης: Ανοίγουν θερινά σινεμά και μουσεία – Τι ισχύει με παραστάσεις και επίδομα 800€

 

.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης