Οι τραγικές στιγμές θανάτου του επαγγελματία εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη το Πάσχα του 2019, όταν κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου μία σαΐτα έφυγε προς το πλήθος και τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι, «αναβιώνουν» από χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, όπου ξεκίνησε η δίκη.

Κατηγορούμενα είναι συνολικά δέκα άτομα από δύο δικογραφίες που σχηματίσθηκαν και για τις οποίες χθες το δικαστήριο αποφάσισε συνεκδίκασή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατηγορούμενοι από την πρώτη δικογραφία που σχηματίσθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, είναι ο τότε αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης» και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ενώ πέντε μέλη του μπουλουκιού κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Με τη δεύτερη δικογραφία που σχηματίσθηκε κατηγορούμενοι είναι ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας, ο τότε πρόεδρος της «Φάρις» και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτολόγων, για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια υπόχρεων σε ιδιαίτερη επιμέλεια τελεσθείσα δια παραλείψεως.

Χθες ξεκίνησε η κατάθεση των μαρτύρων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και αργά το μεσημέρι η δίκη διεκόπη για να συνεχισθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τραγικός θάνατος
Την Κυριακή του Πάσχα του 2019 ο άτυχος Κώστας Θεοδωρακάκης, ευρισκόμενος έξω από την πρόχειρη περίφραξη που είχε τοποθετηθεί, βιντεοσκοπούσε το σαϊτοπόλεμο στο χώρο του βορινού δημοτικού πάρκινγκ, όταν ένα τέταρτο πριν από τις 9.00 το βράδυ στο χώρο μπήκε η ομάδα από τον Άγιο Σίδερη και ξεκίνησε την επίδειξη.

Μία σαΐτα με απίστευτη ταχύτητα έφυγε προς το πλήθος και χτύπησε τον άτυχο Κώστα Θεοδωρακάκη στο κεφάλι, με την κάμερά του να καταγράφει τη μοιραία πορεία της προς αυτόν. Κατά τη μεταφορά του δε στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Χθες η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με αιτήματα δικηγόρων, με το δικαστήριο αρχικά να κάνει δεκτό το αίτημα για συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων. Ακολούθως, ο συνήγορος υπεράσπισης των έξι σαϊτολόγων από την πρώτη δικογραφία, Αντώνης Κατσάς, κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο να εξετασθούν ως μάρτυρες οι κατηγορούμενοι της δεύτερης δικογραφίας (ο πρώην δήμαρχος, ο τότε πρόεδρος τη «Φάρις» και ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊτολόγων) για ζητήματα που δεν αφορούν κοινές κατηγορίες.

Έπειτα από διακοπή η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, ο κ. Κατσάς επέμεινε και η Έδρα δήλωσε πως θα αποφανθεί μετά την ολοκλήρωση κατάθεσης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

«Ελλιπή μέτρα προστασίας»
Ο πρώτος μάρτυρας που εξετάστηκε ήταν συγγενής του άτυχου Κώστα Θοδωρακάκη, που βρισκόταν μαζί του στο γραφείο, λίγο πριν κατέβει για να βιντεοσκοπήσει το σαϊτοπόλεμο.

Όπως εξήγησε, το γραφείο του θύματος βρίσκεται επί της οδού Αρτέμιδος και απέναντι από το χώρο που για εκείνη τη χρονιά είχε προγραμματιστεί η διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου.

Λίγο πριν από τις 9.00 ο Κώστας κατέβηκε με την κάμερά του στο χώρο του δημοτικού πάρκινγκ για να βιντεοσκοπήσει το σαϊτοπόλεμο, καθώς είχε συνεργασίες με τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο ίδιος, όπως είπε, παρέμεινε στο μπαλκόνι του γραφείου, απ’ όπου είχε οπτική επαφή με το χώρο που γινόταν ο σαϊτοπόλεμος.

Παρατήρησε πως τα μέτρα προστασίας ήταν ελλιπή και είδε να υπάρχουν μόνο κάποια κάγκελα και ένα απλό πλαστικό πλέγμα για την οριοθέτηση του χώρου.

Οι σαΐτες, συνέχισε, ρίχνονταν δίπλα από τους ανθρώπους και ο Κώστας κάθισε έξω από την περίφραξη και άρχισε τη βιντεοσκόπηση, κάνοντας ζωντανή μετάδοση.

Περιέγραψε ότι είχε οπτική επαφή μαζί του και τον είδε όρθιο με την κάμερα στον ώμο. Έπειτα άκουσε ένα δυνατό κρότο και τότε τον είδε να πέφτει και την κάμερα να βρίσκεται στο έδαφος, ενώ τη σαΐτα που τον χτύπησε την είδε να προσγειώνεται στη μέση της οδού Αρτέμιδος.

Κατέβηκε, όπως είπε, αμέσως κάτω και το ασθενοφόρο ήρθε γρήγορα, αλλά ήταν αργά.

Εκδήλωση του Δήμου
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, αλλά και των συνηγόρων, σημείωσε ότι η φονική σαΐτα προήλθε από το μπουλούκι που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο χώρο, αλλά δεν είδε από ποιον συγκεκριμένα έφυγε γιατί υπήρχε πολύ καπνός.

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας διαφήμιζε την εκδήλωση, ενώ σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρηθεί τότε, ο τότε δήμαρχος και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ διαβεβαίωναν ότι έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας και καλούσαν τον κόσμο να παρευρεθεί.

Επίσης, ότι νωρίτερα, πριν από το τραγικό συμβάν, είχε δει άλλη μια σαΐτα στην απέναντι πλευρά να φεύγει προς τον κόσμο, ενώ κινδύνεψε να τραυματισθεί ένα κοριτσάκι.

Χθες ξεκίνησε και η κατάθεση του τότε γραμματέα του Συλλόγου των Σαϊτολόγων, ο οποίος ενημέρωσε για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου και το πώς προμηθεύονταν τις εκρηκτικές ύλες (μπαρούτι – πυρίτιδα) που χρησιμοποιούν για την κατασκευή της σαΐτας. Επίσης, σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας αναλάμβανε όλα τα μέτρα και τη διοργάνωση.

Ανέφερε, δε, ότι ο Δήμος κάθε χρόνο χρηματοδοτούσε τα «μπουλούκια» για να διατηρείται το έθιμο και πως ο κάθε «καπετάνιος» των μπουλουκιών είναι αυτός που γνωρίζει τη μυστική «συνταγή» για τη σαΐτα που θα παραχθεί.

Η εξέταση του μάρτυρα διεκόπη, λόγω του προχωρημένου της ώρας, και θα συνεχισθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Πηγή: Εφ.Θάρρος – tharrosnews.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης