Τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού και σήμερα Κυριακή καθώς το κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται υπό πλήρη εξέλιξη. Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, που φθάνουν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά ακόμη και τα 10 μποφόρ, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων σε όλη τη χώρα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Υπηρεσίας  για απεγκλωβισμούς ατόμωνΣε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική για κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων σε όλη τη χώρα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Υπηρεσίας  για απεγκλωβισμούς ατόμων.

Κλειστοί παραμένουν από τα χιόνια οι δρόμοι προς Πάρνηθα και η Περιφερειακή Πεντέλης-Νέας Μάκρης, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής δουλεύουν συνεχώς από χτες το πρωί, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, για την αποκατάσταση προβλημάτων, που δημιούργησαν κυρίως οι θυελλώδεις άνεμοι.

Νωρίτερα έκλεισε η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία, από την συμβολή με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας πτώσης δένδρου από τον αέρα, ενώ στην οδό Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονα φαινόμενα στο Νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα στη δυτική Κρήτη από σήμερα το μεσημέρι έως το απόγευμα της Δευτέρας

Από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ΚρήτηςΑπό τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Ωκεανίδας» για ακόμη μία φορά θα εντοπίζονται στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Αρνητικές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν) σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα κατέγραψε το δίκτυο του ΕΑΑ/meteo το πρωί της Κυριακής, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Ταυτόχρονα παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο, καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου.

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο υδράργυρος στη Βλάστη Κοζάνης διολίσθησε στους -10,8 βαθμούς Κελσίου, στον Άγιο Παύλο Ημαθίας στους -8,8 βαθμούς, στην Κλεισούρα Καστοριάς στους -8,7 βαθμούς, στο Μέτσοβο στους -8,5 βαθμούς και στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας στους -8,1 βαθμούς.

Ταυτόχρονα παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου. Οι μεγαλύτερες ριπές που έχουν καταγραφεί από την αρχή της ημέρας μέχρι τις 9 το πρωί της Κυριακής:

Πυροσβεστική: Κλήσεις για κοπές δένδρων και απεγκλωβισμοί ατόμων  

Συνολικά από χτες, Σάββατο, στις 06.00, μέχρι σήμερα στις 06.00, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έλαβε στην Αττική συνολικά 129 κλήσεις για κοπές δένδρων που έπεσαν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους και άλλες 94 κλήσεις για απομάκρυνση πινακίδων και άλλων αντικειμένων που έπεσαν στους δρόμους και αυτοκίνητα.

Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να επέμβουν χτες το βράδυ στην Πάρνηθα για τον απεγκλωβισμό δύο οικογενειών, (συνολικά οκτώ ατόμων), των οποίων τα αυτοκίνητα ακινητοποιηθήκαν από τον χιονιά σε χωματόδρομο κοντά στο καταφύγιο στην θέση Φλαμπούρι.

Τελικά, εκχιονιστικό μηχάνημα άνοιξε δρόμο προκειμένου τα δύο αυτοκίνητα να μπορέσουν να βγουν στην άσφαλτο και με την συνοδεία των πυροσβεστών στα δύσκολα σημεία, οι δύο οικογένειες έφτασαν σώες στα σπίτια τους.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, λόγω χιονιού, τα αυτοκίνητα στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα άνοιξαν πολύ γρήγορα το δρόμο και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Πυροσβεστική έλαβε συνολικά 136 κλήσεις το τελευταίο 24ωρο, που αφορούσα: 99 κοπές δένδρων, 26 απομακρύνσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τον αέρα, έξι μεταφορές ασθενών, κυρίως για αιμοκάθαρση, και πέντε παροχές βοήθειας σε πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια με τα αυτοκίνητα τους.

Οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν με οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν 3 στη Λήμνο, ένας στην Σάμο, ένας στην Αλεξανδρούπολη και ένας στην Χαλκιδική.

Νέα Σμύρνη: Καταστροφές σε αυτοκίνητα από πτώση δέντρων

Πού υπάρχουν προβλήματα στην Πελοπόννησο λόγω της κακοκαιρίας

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης, από το 75ο χιλιόμετρο, έως το 90ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Ηλείας, στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Άργους από το 25ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Αργολίδας και στις παρακάτω περιοχές της Αρκαδίας: 

– Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά-Γερακίου, από το 15ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Μαρίου- Αγίου Δημητρίου, από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας- Βυτίνας.

Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

-Στην επαρχιακή οδό. Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

-Από το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιάτου.

-Από το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Δερβενίου.

-Από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λυκούργιας.

Να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Τέλος, στο νομό Μεσσηνίας, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Σπάρτης-Καλαμάτας από το 23,5ο χιλιόμετρο, έως το 38,5ο χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα, Κυριακή

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 01 βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονιά στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της ηπείρου και της δυτικής στέρεας. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το απόγευμα από τα βόρεια
Θερμοκρασία: Σπό 02 έως 10 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωί. Στα υπόλοιπα χιονόνερο η χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά στην ανατολική στέρεα – Εύβοια 200-300 μέτρα και στην Πελοπόννησο 300-500 μέτρα), που από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά 9 και τοπικά στα νοτιά 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Στα δυτικά βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως το πρωί. Στα νοτιά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ. Στα νοτιά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νοτιά από 08 έως 14 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 01 βαθμούς Κέλσιου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης