Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες Κυριακή η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», με ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία πλήττουν κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Στερεά Ελλάδα, δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις -σε αρκετά σημεία-, στο εμπόριο, στον τομέα της εκπαίδευσης, όσο και της εργασίας, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό, λίγο μετά τις 7.30 το πρωί εστάλη στους κατοίκους της Αττικής μήνυμα από το 112 «για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες. Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Χαρακτηριστική  εικόνα της επέλασης του χιονιά το πρωί της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζονται τα προβλήματα στον Διόνυσο Αττικής

Οχήματα του δήμου επιχειρούν από το πρωί της Δευτέρας για το άνοιγμα των δρόμων

 

Οδηγός νταλίκας μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση υποστήριξε πως έχει εγκλωβιστεί στην περιοχή της Αταλάντης από χθες.

Δείτε Live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Στον παρακάτω χάρτη, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος χιονιού σε Αττική, Εύβοια και τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Στερεάς, αλλά και τμήματος της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από το απόγευμα της Κυριακής 05/02 έως και την Τετάρτη 07/02.

Για κορύφωση της χιονοκαιρίας τις επόμενες ώρες έκανε λόγο με ανάρτησή του στα social media ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Χωρίς εμπορικά καταστήματα και delivery στα βόρεια προάστια

Κλειστά είναι τα εμπορικά καταστήματα στα βόρεια, βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του λεκανοπεδίου και συγκεκριμένα σε: Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Γέρακα, Παλλήνη, Σπάτα, Κορωπί και Μαρκόπουλο.

Παράλληλα, απαγορεύεται από ώρα 18.00 της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier στις ίδιες περιοχές. 

Αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση άμεσων και επειγουσών αναγκών του καταναλωτικού κοινού κατ’ εξαίρεση θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι ώρα 18.00: τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων και supermarket, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα πώλησης εργαλείων και αλυσίδων χιονιού για τα οχήματα. 

Live οι συνθήκες στο οδικό δίκτυο της χώρας στον νέο χάρτη του meteo

Η κακοκαιρία «Barbara» που σφυροκοπά τη χώρα έχει θέσει σε συναγερμό τις αρμόδιες Αρχές, που έχουν ήδη απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Το meteo.gr έχει θέσει σε λειτουργία διαδραστικό χάρτη μέσα από τον οποίο δίνεται εικόνα για το πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία και ποιοι δρόμοι θα έχουν πρόβλημα. Η εφαρμογή δείχνει την προβλεπόμενη κατάσταση στους δρόμους όλης της χώρας με πρόβλεψη για τρεις ημέρες.

Ο χάρτης «μεταφράζεται» ανάλογα με το χρώμα του δρόμου. Οι δρόμοι χρωματίζονται με:

  • πράσινο χρώμα όταν δεν αναμένονται φαινόμενα
  • ανοιχτό μπλε χρώμα όταν αναμένεται βροχή,
  • βαθύ μπλε χρώμα όταν αναμένεται ισχυρή βροχή,
  • γαλάζιο χρώμα όταν αναμένεται χιονόνερο και
  • μωβ χρώμα όταν αναμένεται χιόνι

Δείτε εδώ το χάρτη

Δείτε Live πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Λόγω των έντονων δυσμενών καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», η Αστυνομία προχώρησε για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε δρόμους της Αττικής.

Εχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος της οδού Νούση προς Πάρνηθα, ενώ στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ύψος της περιοχής Λούμπα προς Αλεποχώρι η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κλειστή έμεινε μέχρι τις 9.30 το πρωί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από την γέφυρα Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο των Οινοφύτων, και από την 261,280 Χ/Θ έως την 56,728 Χ/Θ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως την Πέμπτη

ΤΡΙΤΗ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) και πρόσκαιρα στη δυτική Πελοπόννησο και τα νότια νησιά του Ιονίου αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια είναι πιθανό κατά διαστήμτα να είναι πυκνές.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί 8 μποφόρ και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ .

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 6 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο τους 6 με 8 βαθμούς, στα δυτικά και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 9 με 10 βαθμούς και μόνο στα Δωδεκάννησα θα φτάσει τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

ΤΕΤΑΡΤΗ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά και τα ορεινά τοπικά ολικός.

ΠΕΜΠΤΗ

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο (εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων) νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και πιθανώς στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί στα ανατολικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά και τα ορεινά θα είναι τοπικά ισχυρός.

Δείτε φωτογραφίες της Ζούγκλας από τον Διόνυσο:

Δείτε φωτογραφίες της Ζούγκλας από τη Νέα Ερυθραία:

Δείτε φωτογραφίες της Ζούγκλας από την παραλία Γλυφάδας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης