Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο μας περιμένει το πιο ζεστό διήμερο, με τη θερμοκρασία κατά τόπους στη χώρα να αγγίζει τους 42 βαθμούς Kελσίου», λέει σε συνέντευξή του στο zougla.gr ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Μανώλης Ανανδρανιστάκης.

Όπως προσθέτει: «ο καύσωνας στη χώρα μας οφείλεται σε θερμές αέριες μάζες οι οποίες μεταφέρονται από τη βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας. Βέβαια μεταφέρεται και σκόνη την οποία ήδη την βλέπουμε στην ατμόσφαιρα».

Όσον αφορά στο πότε αναμένεται η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση, ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ είναι σαφής: «Από την Κυριακή θα υπάρξει μια πτώση, η οποία όμως δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Τη Δευτέρα ουσιαστικά όπου θα έχουμε και ένα βοριαδάκι στη χώρα, η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, δηλαδή στους 33- 35 βαθμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγεί ο Μανώλης Ανανδρανιστάκης αναλυτικά, «την Πέμπτη στην Αθήνα ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 38 βαθμούς και στην ηπειρωτική χώρα τους 40-41. Την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αττική το θερμόμετρο θα δείξει 39, ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα 40 – 41 βαθμούς και σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει τους 42».

Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο

«Η περιοχή των Σερρών ξέρουμε ότι πάντα είναι ζεστή, οπότε περιμένουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης θερμοκρασίες άνω των 40 περιμένουμε σε Ήπειρο, Θεσσαλία πχ. Λάρισα, σε Στερεά Ελλάδα αλλά και σε Πελοπόννησο πχ. στην Τρίπολη και στο Άργος», διευκρινίζει μεταξύ άλλων.

Η τάση του καιρού αρχές Ιουλίου

Σχετικά με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου η θερμοκρασία, σύμφωνα με τον υποδιοικητή της ΕΜΥ, αναμένεται να κυμανθεί στη χώρα από 33- 35 βαθμούς, ενώ η μέση θερμοκρασία για την Αθήνα αναμένεται στους 33 βαθμούς Kελσίου.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε ο Μανώλης Ανανδρανιστάκης:

 

Δείτε παρακάτω χάρτες που δείχνουν την θερμοκρασία στη χώρα την Πέμπτη, την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα:

Πέμπτη 24/6 ώρα 15.00 (Πηγή: weather.gr)

Παρασκευή 25/6 ώρα 15.00 (Πηγή: weather.gr)

Σάββατο 26/6 ώρα 15.00 (Πηγή: weather.gr)

Κυριακή 27/6 ώρα 15.00 (Πηγή: weather.gr)

Δευτέρα 30/6 ώρα 15.00 (Πηγή: weather.gr)

Καιρικές συνθήκες στη Λάρισα, Παρασκευή 25 Ιουνίου:

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Καιρικές συνθήκες στο Αγρίνιο την Παρασκευή 25 Ιουνίου:

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Καιρικές συνθήκες Ελευσίνα το Σάββατο 26 Ιουνίου:

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Καιρικές συνθήκες στο Άργος, Σάββατο 26 Ιουνίου:

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Καιρικές συνθήκες στην Καρδίτσα την Παρασκευή  25 Ιουνίου:

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Καιρικές συνθήκες στην Πρέβεζα την Παρασκευή 25 Ιουνίου:

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Καιρικές συνθήκες στην Άρτα την Παρασκευή 25 Ιουνίου:

Καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 26 Ιουλίου:

Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Λόγω των δυσμενών συνθηκών που θα δημιουργηθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στα αστικά κέντρα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τονίζει πως θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα κυριότερα εκ των οποίων παρουσιάζονται συνοπτικά στο παρακάτω γράφημα.

Κλειστά σχολεία

Λόγω του καύσωνα, κάποια σχολεία θα  παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή, σε περιοχές που η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Ήδη από χθες είχε ανακοινωθεί ότι την Πέμπτη 24 Ιουνίου, τα σχολεία παραμένουν κλειστά στους δήμους Λαμιέων, Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων και Λεβαδέων. Κλειστά θα παραμείνουν επίσης σχολεία στη Χαλκίδα, στη Λάρισα, στο Ναύπλιο, στο Άργος, στον Πειραιά και στις Σέρρες.

Συγκεκριμένα με απόφαση της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα, «αναστέλλεται η λειτουργία: α) των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Σχολείων του Δήμου Χαλκιδέων την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021 και β) των Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Χαλκιδέων την Πέμπτη 24 Ιουνίου και την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021».

Στη Λάρισα αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων που λειτουργούν σε απογευματινή βάρδια για Τετάρτη 23 Ιουνίου και όλων των σχολείων της Α/θμιας Εκπαίδευσης για αύριο Πέμπτη 24 Ιουνίου, ημέρα περαιτέρω ανόδου της θερμοκρασίας.

Δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη τα δημοτικά σχολεία στον Δήμο Ναυπλιέων, λόγω καύσωνα. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ναυπλιέων αποφάσισε: «Την αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ναυπλιέων για την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην χώρα μας και θα επηρεάσουν και την περιοχή μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις των μαθητριών και των μαθητών για την επιλογή του μουσικού σχολείου θα γίνουν κανονικά».

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος αποφάσισε: «Α. Την αναστολή λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Άργους – Μυκηνών για την Πέμπτη 24/06/2021, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην χώρα μας και θα επηρεάσουν και την περιοχή μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.Β. Οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί σταθμοί του Δήμου, θα λειτουργήσουν κανονικά».

Με απόφαση του δημάρχου Πειραιά, δεν θα διεξαχθούν την Πέμπτη τα μαθήματα, σε όλα τα Ειδικά Σχολεία του Δήμου.

Με απόφαση του Δημάρχου Σιντικής κ. Φώτη Δομουχτσίδη «τα νηπιαγωγεία και δημοτικά του Δήμου την Πέμπτη 24 Ιουνίου αναστέλλουν τη λειτουργία τους λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης