Βαριές ποινές που φθάνουν συνολικά τα 1.140 χρόνια κάθειρξης, αλλά και χρηματικά πρόστιμα που ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια ευρώ, επιβλήθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε τρεις Τούρκους και έναν Ιρανό, δουλεμπόρους οι οποίοι  τον περασμένο Ιούνιο μετέφεραν στη Ρόδο με μία θαλαμηγό 20 μέτρων, 136 μετανάστες!

Οι τέσσερις διακινητές είχαν συλληφθεί μαζί με τους μετανάστες από λιμενικούς, μετά την ολοκλήρωση της γιγάντιας επιχείρησης που στήθηκε σε συνεργασία με παραπλέοντα σκάφη για την διάσωση τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιουνίου 2014, όταν το Κεντρικό Λιμεναρχείου Ρόδου ενημερώθηκε για την ύπαρξη ενός ιστιοφόρου ανοικτά της Ρόδου, στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός ατόμων και λόγω καιρού έμπαζε νερά.

Αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 8 άτομα τα οποία φέρονταν να κινδύνευαν καθώς οι άνεμοι ήταν αυξημένοι και ο κυματισμός στην περιοχή μεγάλος. Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο σούπερ – πούμα προκειμένου να διασώσει τους αλλοδαπούς.

Όμως το ελικόπτερο πλησίασε στο ιστιοφόρο διαπίστωσε ότι τα άτομα ήταν πολύ περισσότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για δουλεμπορικό, άρχισε ο σχεδιασμός από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου της επιχείρησης για την διάσωση των αλλοδαπών, η οποία και έγινε με την βοήθεια των πλοίων που έπλεαν στην περιοχή. Έτσι οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν αρχικά με ασφάλεια στο πλοίο Moon Bride σημαίας Παναμά με την βοήθεια άλλων εννέα σκαφών, μεταξύ των οποίων το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου και μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού.

Τελικά στις 29 Ιουνίου 2014 το πρωί οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε άλλα μικρότερα σκάφη και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Καλάθου στην ακτή όπου και συνελήφθησαν.

Εκτός από τους 4 διακινητές, συνολικά στην στεριά βγήκαν 136 μετανάστες από τους οποίους οι 36 είναι Συριακής καταγωγής (26 άνδρες, 5 γυναίκες και 5 ανήλικα παιδιά), 33 Σομαλοί (22 άνδρες και 11 γυναίκες) καθώς και 67 Αφγανοί (24 άνδρες, 15 γυναίκες και 28 ανήλικα παιδιά).

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς οι μετανάστες φέρονται να ισχυρίστηκαν πως το ταξίδι τους ξεκίνησε από τα απέναντι τουρκικά παράλια με τελικό προορισμό την Ιταλία όμως τελικά ο καιρός τους εμπόδισε να φθάσουν στον προορισμό τους.

Μάλιστα οι ίδιοι δήλωσαν ότι με τα χρήματα που έδωσαν -περίπου 2000 ευρώ ο καθένας- είχαν ναυλώσει το ιστιοφόρο για να τους μεταφέρει αποκλειστικά και μόνο στην Ιταλία.

Από την προανάκριση που έγινε διαπιστώθηκε πως οι διακινητές όχι μόνο στοίβαξαν τα 136 άτομα σε ένα σκάφος μόλις 20-30 μέτρων, αλλά είχαν κλειδώσει τις τουαλέτες και τις καμπίνες του σκάφους, δεν είχαν κανένα σωστικό μέσο στο σκάφος και επίσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι τέσσερις κατηγορούμενοι απειλούσαν με μαχαίρια και με ειδική συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης τους μετανάστες.

Εξάλλου λόγω της θαλασσοταραχής και των έντονων καιρικών συνθηκών κάποιος από τους επιβάτες έπεσε στη θάλασσα χωρίς ουδείς να ενδιαφερθεί για την περισυλλογή του, ενώ κοντά στις ελληνικές ακτές έχασαν τον έλεγχο του σκάφους το οποίο είχε έντονη εισροή υδάτων και κινδύνευσε να ανατραπεί.

Mε πληροφορίες από το rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης