Τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που έχει θέσει η δημοτική αρχή έπειτα από την κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέλυσε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του κεντρικού δήμου.

Ο κ. Ζέρβας ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του αναφορικά με την αναβάθμιση των ψηφιακών λειτουργιών του δήμου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, υποστηρίζοντας πως «όταν επί πολλά χρόνια δεν υπήρχε ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός, είναι δεδομένο ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόνο για ακινησία και αδιαφορία δεν μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει κάποιος», είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή που έγινε αντιληπτή η κυβερνοεπίθεση ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές. «Ακολουθούνται κατά γράμμα όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας», συμπλήρωσε ο κ. Ζέρβας.

Συγχρόνως, όπως είπε ο δήμαρχος, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά ενώ διατάχθηκε και η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, όχι από στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά από υπερκείμενη αυτοδιοικητική αρχή. Σημείωσε, δε, ότι κυβερνοεπιθέσεις έχουν δεχθεί σημαντικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό, υπογραμμίζοντας πως «στο σύγχρονο περιβάλλον οι κίνδυνοι είναι ασύμετροι και διαφορετικοί».

Ενημέρωση για το ίδιο θέμα έκανε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής, ο οποίος εκτίμησε πως «σύντομα θα επανέλθει η λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων στα επίπεδα που ήταν την ημέρα που μας χτύπησαν με την κυβερνοεπίθεση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτήσεις απηύθυνε και η αντιπολίτευση με τον Βασίλη Γάκη, εκ μέρους της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», να θέλει να μάθει πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία όλων των υπηρεσιών που άπτονται στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», υποστήριξε πως στο θέμα του χακαρίσματος «πάμε στα τυφλά».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως δεν «μας έπεισε η διοίκηση από τις εξηγήσεις για την κυβερνοεπίθεση. ‘Ισως γιατί είναι παντελώς αναξιόπιστη και παντελώς εκτεθειμένη», συμπληρώνοντας πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός που δέχτηκε κυβερνοεπίθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης