Λακωνικό, αλλά άκρως ηχηρό ήταν το μήνυμα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη για το πως θα πρέπει η Ελλάδα να διαχειριστεί την τούρκικη προκλητικότητα.

Στο πλαίσιο, ενημέρωσης των στρατιωτικών συντακτών, ο κ. Τσούνης, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν εμφανιστεί τουρκικό πλοίο σε ελληνικά ύδατα, επεσήμανε: «Ό,τι ισχύει για τις βραχονησίδες, το ίδιο ισχύει και για την υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έκανε λόγο για σταθερή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως προς αυτό, στρατιωτικές πηγές σημείωναν πως υπάρχουν σκέψεις για μετακίνηση και πάγια στάθμευση έως και του μισού στόλου στον ναύσταθμο της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα για πρώτη φορά η Άγκυρα αμφισβήτησε ανοιχτά ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Αναφορικά με τα εξοπλιστικά, από την ενημέρωση προέκυψε πως η συμφωνία με την Γαλλία με τις φρεγάτες Belh@rra βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αν όλα πάνε καλά το πρώτο πλοίο, θα είναι έτοιμο μετά το 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός ΓΕΝ, διέψευδε δημοσιεύματα περί προσφοράς από τις ΗΠΑ για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, ενώ όπως είπε στο τελικό στάδιο βρίσκεται η απόκτηση από το πολεμικό ναυτικό τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια κλάσης «Παπανικολής» καθώς και αντίμετρα κατά εχθρικών τορπιλών.

Παράλληλα θα αποκτηθούν επίσης οργανικά drone για τις φρεγάτες του στόλου, μελλοντικές και υπάρχουσες και συστήματα για την αντιμετώπιση εχθρικών.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης