Ιστορικό χαρακτήρα για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας είχε η φετινή εορτή του Αγίου Πνεύματος. Και τούτο, διότι σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, για τη μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο προάστιο Surry Hills τού Σύδνεϋ.

Έγινε έτσι ο πρώτος Ποιμενάρχης, μετά από σχεδόν μισό αιώνα, που πέρασε το κατώφλι της αρχαιότερης ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αυστραλίας και συνολικά του νοτίου ημισφαιρίου. Πρόκειται για μια εξέλιξη με εξαιρετική σημειολογία, αλλά και ουσία, καθώς επισφραγίζει το άνοιγμα μιας καινούργιας σελίδας στις σχέσεις της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, στην οποία ανήκει ο ναός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ιστορικό αυτό βήμα, αναφέρει η ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, βρίσκει πρακτική εφαρμογή το δόγμα της Αγίας Τριάδος, από το οποίο εκπηγάζει το μήνυμα της ενότητας, όπως διέκρινε και ο Σεβασμιώτατος στον εμπνευσμένο και ενωτικό λόγο που εκφώνησε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας. “Δεν υπάρχει διδασκαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία που να μην έχει πρακτικό αντίκτυπο, να μην έχει δηλαδή μία πρόκληση για την καθημερινότητά μας”, σημείωσε εισαγωγικά. “Στην Αγία Τριάδα βλέπουμε τρία πρόσωπα, τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα”, προσέθεσε, για να επισημάνει: “Αυτά τα τρία πρόσωπα είναι ενωμένα μεταξύ τους αδιαιρέτως και ασυγχύτως. Δεν τσακώνονται, δεν έχουν προστριβές, δεν έχουν διαμάχες. Ποιος είναι λοιπόν ο πρακτικός αντίκτυπος που η Αγία Τριάδα έχει στη ζωή μας; Η ενότητα. Όπως τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος είναι ενωμένα, έτσι πρέπει να είμαστε κι εμείς ενωμένοι”.

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας SBS, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος υπογράμμισε ότι εκούσια και με όλη του την καρδιά επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, έχοντας επίγνωση, όπως είπε, της ιστορικότητας που έχει ο συγκεκριμένος ναός. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι είναι στις προθέσεις του ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος να συμπεριληφθεί στους εορτασμούς για τα 100 από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, το 2024, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Η ιστορία μας είναι αυτή που ειναι, δεν μπορούμε να την αλλάξουμε. Και πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις εμπάθειες και τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά”. Επαναβεβαιώνοντας την ενωτική διάθεσή του, επισήμανε με έμφαση: “Δε διαχωρίζω το ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής σε καλούς και κακούς, σε κοινοτικούς και ενοριακούς. Όλοι είμαστε το ίδιο και όλοι θα δώσουμε ίδιο λόγο και ίδια αναφορά κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Επομένως δεν μου αρέσει να κάνω διαχωρισμό”.

Το πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας με το οποίο πορεύεται ο Σεβασμιωτάτος, επικρότησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, κ. Χάρης Δανάλης, ο οποίος εκκλησιάστηκε μαζί με αρκετά ακόμη μέλη της Κοινότητας. Ο κ. Δανάλης έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα, τόσο για την Κοινότητα, όσο και συνολικά για την Παροικία, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο. “Θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί από την ημέρα που ήρθατε, έχετε δείξει πραγματικά αγάπη και αισθήματα ενότητας για την Παροικία, αγάπη για την Κοινότητα, και ξέρουμε ότι θα συνεχίσει”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος, που προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό, και από άλλους ιερείς του Σύδνεϋ, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, π. Θωμά Γιάντζη, για τον οποίο μίλησε με επαινετικά λόγια, διακρίνοντας ότι πρόκειται για έναν απλό, σεμνό και συνετό κληρικό, που είναι πάντοτε συνεργάσιμος και με την Κοινότητα και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Παρόντες, την ιστορική αυτή ημέρα, στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, ήταν μεταξύ άλλων η πολιτειακή βουλευτής, κ. Σοφία Κώτση, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, και η Εμπορική Ακόλουθος, κ. Κάτια Γκίκιζα.  

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης