Για τις 2 Μαρτίου πήρε προθεσμία η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, προκειμένου να απολογηθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η κ. Τουλουπάκη, η οποία είναι αντιμέτωπη με το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας, αλλά και σειρά πλημμεληματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων αυτό της παράβασης καθήκοντος, ζήτησε και έλαβε προθεσμία από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελική λειτουργός από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις κατηγορίες που της αποδίδονται, ενώ σε πρόσφατη δήλωσή της έκανε λόγο σε πιέσεις και επιθέσεις με στόχο να μην προχωρήσει η έρευνα για τη φαρμακοβιομηχανία. Η κυρία Τουλουπάκη αναφέρθηκε σε καταπάτηση κάθε έννοιας κράτους δικαίου και διάκρισης εξουσιών, επισημαίνοντας πως δεν υπέκυψε σε πιέσεις. Μάλιστα, χαρακτήρισε «τίτλο τιμής» την κλήση της σε απολογία, σημειώνοντας: «Δεν φοβάμαι τίποτα».

Τι δήλωσε ο συνήγορός της Βασίλης Χειρδάρης

«Σοβαρό θεσμικό πρόβλημα Δημοκρατίας» χαρακτηρίζει σε γραπτή δήλωση του ο συνήγορος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, την κλήτευση σε απολογία της εντολέως του για την υπόθεση των χειρισμών που έγιναν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis, στην οποία κεντρικός ρόλος αποδίδεται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ανησυχητικό όταν στα πλαίσια έρευνας για τυχόν διάπραξη παράνομων πράξεων στο λεγόμενο σκάνδαλο Novartis, οι θεσμικά ερευνώντες και ελέγχοντες καθίστανται κατηγορούμενοι και οι ελεγχόμενοι κατήγοροι. Η αντιστροφή των ρόλων με κατηγορουμένους εισαγγελείς και δημοσιογράφους, δεν είναι μόνο ένα τυπικό ανησυχητικό φαινόμενο αλλά ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα δημοκρατίας, που οφείλει η δικαιοσύνη να αποκαταστήσει πριν να είναι αργά. 

 Η κλήση για απολογία της κ. Τουλουπάκη και των άλλων εισαγγελέων της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς υλοποιεί πρακτικά ένα θεσμικό πρόβλημα στη χώρα μας. Μια ποινική διαδικασία κινείται από τη νομοθετική εξουσία με πλήρη συμπόρευση και ενεργή συμμετοχή της εκτελεστικής σε βάρος μιας άλλης ανεξάρτητης και διακριτής συνταγματικά εξουσίας, της δικαστικής, αλλά και σε βάρος της δημοσιογραφίας. Είναι μια κίνηση ανατροπής της θεσμικής ισορροπίας που δημιουργεί φόβο και αποθάρρυνση σε όσους θέλουν και πρέπει να ελέγξουν την παραβατικότητα και την εξουσία.

 Όμως πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιου θεσμικού κατήφορου. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τόσο για την αυτοπροστασία της όσο και για τη θεσμική διασφάλιση της δημοκρατίας!», ανέφερε στη δήλωση του ο κ. Χειρδάρης,  λίγη ώρα μετά την προθεσμία που έλαβε η κ. Τουλουπάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης