Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Νέες μαρτυρικές καταθέσεις για την τυχόν εμπλοκή του εφοπλιστή, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη στη μεταφορά του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» ζητάει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλική Παπαδοπούλου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελική λειτουργός υπέβαλε την πρότασή της, μετά τη διαφωνία του απερχόμενου ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου με τον εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου, που ζητούσε να διενεργηθούν εννέα συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις για την πολύκροτη υπόθεση.

Ο ανακριτής διαφώνησε κρίνοντας πως έχει ολοκληρώσει την έρευνα και ζητώντας να κλείσει η δικογραφία με τη διαδικασία των «τυπικών κλήσεων», δηλαδή να καταλήξει στο αρχείο, δίχως να ληφθούν απολογίες του εφοπλιστή και των συγκατηγορούμενων συνεργατών του.

Τη διαφωνία ανάμεσα στον ανακριτή και τον εισαγγελέα θα κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο θα αποφασίσει αν θα πρέπει να διενεργηθούν συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις (όπως ζητάει ο εισαγγελέας που προήχθη πρόσφατα σε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου) ή αν θα οδηγηθεί στο αρχείο (όπως ζητάει ο απερχόμενος ανακριτής Διαφθοράς ο οποίος έχει ήδη μετατεθεί στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας μετά από δικό του αίτημα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Βασιλική Παπαδοπούλου υπέβαλε την πρότασή της επί της διαφωνίας του ανακριτή με τον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», η εισαγγελική λειτουργός προτείνει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να γίνουν δύο από τις ανακριτικές πράξεις που έχει ζητήσει ο κ. Τσορμπατζόγλου.

Συγκεκριμένα:

-Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clapp, που μένει μόνιμα στην Αθήνα και έχει ασχοληθεί με την υπόθεση του «Noor 1».

Στο ρεπορτάζ του στο περιοδικό «The New Republic» με τίτλο «The Vampire Ship» τον Οκτώβριο του 2020, ο Αμερικανός δημοσιογράφος φέρεται να αντάλλαξε email με τον Τούρκο καταζητούμενο ως αποστολέα και παραλήπτη του φορτίου των ναρκωτικών Σερίφ Ζιντάστι.

Ο Ζιντάστι τού ανέφερε πως ο καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά της ηρωίνης Ευθύμιος Γιαννουσάκης δεν δρούσε μόνος του. Πίσω του ήταν ένας Έλληνας τον οποίο αποκαλούσαν «Shishko» (σ.σ. στα τουρκικά σημαίνει «χοντρός»), τον οποίο συνάντησε μία φορά, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014, στο λόμπι του ξενοδοχείου «Hilton Jumeirah» στο Ντουμπάι.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, επρόκειτο για μια συνάντηση για το «Noor 1», το οποίο θα αναχωρούσε λίγες εβδομάδες αργότερα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταφέροντας την ηρωίνη, με προορισμό την Ελευσίνα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έστειλε στον Ζιντάστι πολλές φωτογραφίες μεγαλόσωμων Ελλήνων με μούσια, ζητώντας τον να του επιβεβαιώσει αν μέσα σε αυτούς αναγνωρίζει τον άνθρωπο που γνώρισε ως «Shishko». Η φωτογραφία που του έστειλε πίσω ήταν αυτή του Β. Μαρινάκη.

Ας σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ο Alexander Clapp ήταν φιναλίστ του Breakthrough Award 2021 του ιδρύματος Pulitzer. 

Στην παραγγελία του ο κ. Τσορμπατζόγλου ζητάει, όπως και τώρα η εισαγγελέας Β. Παπαδοπούλου, να προσκομίσει ο Αμερικανός δημοσιογράφος τα επίμαχα email του Ζιντάστι και οποιοδήποτε στοιχείο διαθέτει σχετικά με την εμπλοκή των κατηγορούμενων στη μεταφορά της ηρωίνης με το «Noor 1».

– Να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος ήταν επικεφαλής στη διερεύνηση της υπόθεσης του «Noor 1» και βασικός μάρτυρας στη δίκη με κατηγορούμενο τον Γιαννουσάκη, από το σπίτι της πρώην συζύγου του οποίου στη Φιλοθέη μεταφέρθηκε από το ναρκόπλοιο πάνω από ένας τόνος του «λευκού θανάτου».

Όπως ο κ. Τσορμπατζόγλου, έτσι και η εισαγγελέας Β. Παπαδοπούλου προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά να καταθέσει ο λιμενικός Γ. Κατσούλης  σχετικά με την εμπλοκή του Β. Μαρινάκη και των τριών συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός θεωρεί πως δεν πρέπει να εκτελεστούν άλλες ανακριτικές πράξεις που ζητούσε ο κ. Τσορμπατζόγλου, υιοθετώντας τη θέση του ανακριτή ότι είχε ολοκληρωθεί η ανάκριση δίχως να προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία.

Μετά την υποβολή της εισαγγελικής πρότασης, η υπόθεση έχει σταλεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά και σε μία εκ των προέδρων Βασιλική Παπιγκιώτη και Μαρία Σκουλάξινου, η οποία θα ορίσει εισηγητή για την υπόθεση της διαφωνίας ανακριτή-εισαγγελέα, κρίνοντας αν θα πρέπει να γίνουν οι συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις που προτείνουν ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλική Παπαδοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν χειριστεί την υπόθεση η κα. Σκουλάξινου, θα είναι η δεύτερη φορά που θα ασχοληθεί με την πολύκροτη δικογραφία.

Η Μ. Σκουλάξινου ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, που είχε απορρίψει τον Οκτώβριο του 2019 την αίτηση εξαίρεσης του ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλου από τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο κ. Πετρόπουλος είχε αυτοεξαιρεθεί, καθώς ο πατέρας του είχε οριστεί ποδοσφαιρικός εισαγγελέας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την περίοδο παντοδυναμίας του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τότε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά είχε απορρίψει το αίτημα αποχής του κ. Πετρόπουλου και έτσι διενήργησε την ανάκριση για την τυχόν εμπλοκή του Β. Μαρινάκη στη χρηματοδότηση του φορτίου ηρωίνης του «Noor 1».

Όμως η κα. Σκουλάξινου είχε μειοψηφήσει, κάνοντας δεκτό το αίτημα του κ. Πετρόπουλου να μη χειριστεί την υπόθεση λόγω της θέσης που κατείχε ο πατέρας του.

Από την πλευρά της η πρόεδρος Πρωτοδικών Βασιλική Παπιγκιώτη ως 28η Τακτική Ανακρίτρια Αθηνών έχει χειριστεί και άλλη μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Πρόκειται για υπόθεση που είχε έρθει στο φως το 2013, μετά από πληροφορίες της Δίωξης Ναρκωτικών σε συνεργασία με το γραφείο της DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Αθήνα, για εισαγωγή ενός ή δύο τόνων κοκαΐνης από χώρα της Λατινικής Αμερικής από εγκληματική οργάνωση με διεθνή δράση και μέλη Έλληνες και αλλοδαπούς. Οργανωτής της μεταφοράς κοκαΐνης φέρονταν ένας 40χρονος, κορυφαίο μέλος του ελληνικού παραρτήματος διεθνούς λέσχης μοτοσικλετιστών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης