Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Καλούνται να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης, να καταστείλουν -όταν απαιτηθεί- στάσεις ή εξεγέρσεις, να μεταγάγουν κρατούμενους και να τους φρουρήσουν, καθώς και να περιπολούν πέριξ των φυλακών. Και όλα αυτά με εξοπλισμό του 1950!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τους υπαλλήλους εξωτερικής φρουράς των φυλακών, οι οποίοι καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους με ελάχιστα μέσα και ανεπαρκείς υποδομές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό τόσο για την ασφάλειά τους, όσο και για την ασφάλεια των κρατούμενων.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2021 το zougla.gr είχε αναφερθεί στο οριακό σημείο που βρίσκεται η ασφάλεια των φυλακών με εκτενές ρεπορτάζ, αναδεικνύοντας τη λειψανδρία που ταλανίζει τις δομές, την υπερεργασία των υπαλλήλων, καθώς και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που έχουν στη διάθεσή τους.

Το zougla.gr είχε μιλήσει τότε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) Γιώργο Κωστίκα, ο οποίος έκανε λόγο για εγκατάλειψη από μεριάς της πολιτείας, τονίζοντας πως οι φυλακές βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που έχουν βρεθεί ποτέ.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2008, δηλαδή πριν από 12 χρόνια. Υπάρχουν τραγικές ελλείψεις, ενώ έχει ανέβει και ο μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων. Έγινε ένας διαγωνισμός το 2018 που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην έλευση προσωπικού, αλλά ακόμα τίποτα. Όλο ακούμε ότι θα γίνει. Αυτή τη στιγμή στις φυλακές υπάρχουν 1.000 κενές θέσεις» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στον εξοπλισμό και τον οπλισμό των υπαλλήλων. «Ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος. Δεν υπάρχουν μηχανήματα Xray σε πολλά καταστήματα, ενώ σε άλλα που υπάρχουν είναι παρωχημένα. Το ίδιο ισχύει και με τα οχήματα. Πρόκειται για οχήματα 20ετίας που θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί. Και όμως με αυτά τα οχήματα μεταφέρουμε ανθρώπινες ζωές. Και ο οπλισμός βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Είναι περίστροφα του 1950. Αγοράζουμε δικά μας όπλα με δικά μας λεφτά, στολές, αλεξίσφαιρα, υποδήματα, τα πάντα. Τα υλικά που έχουμε είναι οκταετίας».

Σήμερα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα παρουσιάζοντας σε… «όλο της το μεγαλείο» με εικόνες και βίντεο την κατάσταση της υλικοτεχνικής υποδομής των Τμημάτων Εξωτερικής Φρούρησης, η οποία… μόνο 2021 δεν θυμίζει.

Βίντεο-ντοκουμέντα του zougla.gr από την κατάσταση των οχημάτων:

 

 

 

Όπλα της δεκαετίας του 1950

Αλεξίσφαιρα γιλέκα-κουρέλια

Χημικά που έχουν λήξει

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης