Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, 07:56
Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ

Ανοδική πορεία εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, με τους ειδικούς να ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα σε συνδυασμό με τους μεταλλαγμένους ιούς που έχουν εντοπιστεί έως σήμερα.

Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ τα τελευταία 24ωρα φαίνεται και στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν 2 άτομα στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού και βγαίνει μόνο ένας.

Η μόνη ελπίδα για να κρατηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση είναι ο εμβολιασμός των πολιτών και τα αυστηρά μέτρα ανά περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από νωρίς το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και άλλες απαγορεύσεις σε δραστηριότητες πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν σε μία ελεγχόμενη κατάσταση της πανδημίας για αυτό το διάστημα. Άλλωστε οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος θεωρούνται κρίσιμοι, καθώς επικρατούν και άλλες εποχικές ιώσεις με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν περισσότεροι.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Φεβρουαρίου εμβολιάζονται κατά του Covid-19 δύο νέες ομάδες πληθυσμού, εκείνες των 75-79 χρόνων και των 60-64 χρόνων, γεγονός που συμβάλλει επιπλέον στη διατήρηση της πανδημίας στα ίδια επίπεδα.

Χθες, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ο αριθμός κρουσμάτων μπορεί να ήταν μόλις 638, ωστόσο τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν λίγα. Στην πραγματικότητα ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτιναχτεί αν συγκρίνει κανείς ότι στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, τα κρούσματα ήταν 320.

Ενδεικτικά, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου είχαν αναφερθεί 543 κρούσματα και την τελευταία Δευτέρα του Ιανουαρίου 436 κρούσματα, στις 18 Ιανουαρίου τα κρούσματα ήταν 320 και στις 11 ήταν 444, ενώ την πρώτη Δευτέρα του έτους ήταν 427.

Πιέζεται το ΕΣΥ

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό και χρειάζονται νοσηλεία αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νοσοκομεία και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Ενδεικτική είναι η αύξηση που καταγράφηκε στους διασωληνωμένους τις τελευταίες τρεις ημέρες και συγκεκριμένα από την περασμένη Παρασκευή μέχρι χθες Δευτέρα. Συγκεκριμένα, από 246 οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν σε 276, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καταγράφοντας αύξηση κατά 12%. Περισσότεροι από τους μισούς διασωληνωμένους βρίσκονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Επίσης την Παρασκευή είχαμε 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια, το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια και την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και τα εξιτήρια ήταν 48 και αυτό γιατί συνήθως τις Κυριακές δεν δίνονται τόσα πολλά εξιτήρια.

Το τελευταίο 24ωρο συνεχίστηκαν οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία. Χθες έγιναν 123 νέες εισαγωγές, το 60% του συνόλου των ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοϊού στην επικράτεια, στοιχείο ενδεικτικό για το πώς η επιδημία κινείται στην Αττική, αλλά και πώς μπορεί να «οδηγήσει» το νέο κύμα σε όλη τη χώρα.

Σχετικά με την αύξηση των εισαγωγών, φαίνεται ότι είμαστε στα επίπεδα που ήμασταν στην αρχή του 2ου κύματος. Συγκεκριμένα πριν από 3 βδομάδες είχαμε περίπου 100 εισαγωγές την ημέρα και πριν από 2 βδομάδες περίπου 150 εισαγωγές την ημέρα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021, 08:20