Δύσκολα μπορούν να βρεθούν λόγια για να περιγράψουν όσα εκτυλίσσονται από τις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής στο πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά, με την άφιξη περίπου 1.000 προσφύγων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο χώρος είχε στρωθεί πρόχειρα με χαλίκι και στη συνέχεια στήθηκαν οι σκηνές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε στρώμα δεν υπήρχε για να φιλοξενηθούν οικογένειες και κυρίως παιδιά, ανάμεσά τους πολλά βρέφη.

Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο χώρος δεν ήταν ακόμη έτοιμος για να υποδεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι από την άλλη, εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές, που είχαν επιβιβαστεί στο καράβι, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Ελευσίνας και κατευθείαν τους οδήγησαν στα λεωφορεία, για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ήπειρο.

Οικογένειες χωρίστηκαν, άλλοι βρίσκονται στην Ειδομένη, άλλοι παραμένουν στα νησιά κι άλλοι έφτασαν στα Γιάννενα.

Μία μεγάλη ομάδα, περίπου 100 ατόμων, αρνήθηκε να εισέλθει στον καταυλισμό. Κάθισαν μπροστά από τα λεωφορεία, ζητώντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Φώναζαν συνεχώς συνθήματα επαναλαμβάνοντας τη λέξη «Σαλονίκη»!

Άπλωσαν στο χώμα τα λίγα υπάρχοντά τους και σε μια φωτιά που άναψαν προσπαθούσαν να ζεστάνουν νερό για το γάλα των μωρών.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα δείχνει το κομμένο της χέρι και το μάτι που έχασε… «Αυτά γίνονται στη Συρία» λέει.. Είναι ανεξίτηλα τα σημάδια του πολέμου!

Λίγο πριν από τις 21.00 ένας από τους πρόσφυγες δέχεται τηλεφώνημα από την Ειδομένη… Ξεσπούν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγάζουν!

Το τηλεφώνημα ήταν από κάποιον συμπατριώτη τους, που τους μετέφερε την είδηση ότι «τα σύνορα άνοιξαν και όλοι μπορούν να ταξιδέψουν για Γερμανία».

Η χαρά τους κράτησε λίγο. Η Ελληνική Αστυνομία, με την πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή πυρηνικής ιατρικής Αλ Μπουχαραλί Τζιχάντ και του νοσηλευτή Εσσάμ Αλαντάση, τους εξήγησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Περίπου 70 άτομα στοιβάχτηκαν στο λεωφορείο και με τη συνοδεία αστυνομίας οδηγήθηκαν στο ΚΤΕΛ, προκειμένου να ταξιδέψουν για τη Θεσσαλονίκη.

Ένας άλλος αριθμός προσφύγων, άγνωστος, αλλά σίγουρα πάνω από 100 άτομα, έφυγαν με τα πόδια και κινήθηκαν κατά ομάδες προς την πόλη.

Οι συνθήκες στον Κατσικά ακατάλληλες, ειδικά για οικογένειες με πολλά παιδιά, όπως είναι οι περισσότερες. Αρκετοί έχουν προβλήματα υγείας και έφτασαν με παραπεμπτικά γιατρών. Ήδη ορισμένοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα με κολπική μαρμαρυγή, οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης