Άκρως λανθασμένος φαίνεται πως ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. το σοβαρό περιστατικό πυροβολισμού από αστυνομικό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της Δευτέρας, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά από σφαίρα στο κεφάλι.

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν ο 16χρονος οδηγός πήγε σε πρατήριο καυσίμων της οδού Μοναστηρίου. Ο ανήλικος χωρίς να πληρώσει τη βενζίνη που έβαλε, τράπηκε σε φυγή και ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ακολούθησε αιματηρή καταδίωξη για τη σύλληψη του δράστη. Το όχημα του 16χρονου εντοπίστηκε στη Συμμαχική Οδό, στην περιοχή των φυλακών Διαβατών και παρά τα σήματα της αστυνομίας να σταματήσει για έλεγχο εκείνος τα αγνόησε και επιχείρησε να εμβολίσει περιπολικό. Τότε αστυνομικός, στην προσπάθειά του να τον ακινητοποιήσει, πυροβόλησε τον νεαρό στο κεφάλι, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα εκείνος να χάσει τον έλεγχο του οχήματός του και να συγκρουστεί με σφοδρότητα σε τοίχο, καθώς έτρεχε με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Όπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως η «Ζούγκλα», χρειάστηκε να περάσουν 28 λεπτά από τη στιγμή του συμβάντος, για να ενημερωθεί το Κέντρο ότι ένας από τους αστυνομικούς πυροβόλησε προς το όχημα όπου επέβαινε ο 16χρονος Ρομά.

Η πρώτη κλήση για ενημέρωση για την καταδίωξη πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις 01:02, ενώ ο διάλογος με την αναφορά για πυροβολισμούς έγινε στις 01:30. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της κλήσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τηλεφωνική κλήση κέντρου της διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης με το ΔΙ.ΑΣ. -401
Ώρα κλήσης 01:30:24

(Εκφωνητής: Εκφωνητής του Κέντρου Επιχειρήσεων
Σταθμός: Οι αστυνομικοί της περιπολίας)

Εκφωνητής: Συνάδελφε 401;

Σταθμός: Ναι, ναι.

Εκφωνητής: Το όχημα ασφαλίζεται εκεί ή όχι;

Σταθμός: Όχι, είναι τρακαρισμένο. Όχι, οι πόρτες (είναι) ανοιχτές.

Εκφωνητής: Αυτός μιλάει; Συνεννοείται πριν φύγει; Έφυγε;

Σταθμός: Όχι, όχι.

Εκφωνητής: Δεν συνεννοείται;

Σταθμός: Τώρα μόλις έφυγε το ασθενοφόρο.

Εκφωνητής: Ναι, για το τι θα κάνουμε με το όχημα. Αυτό λέω.

Σταθμός: Ναι, απλώς περιμένω και την Τροχαία να έρθει.

Εκφωνητής: Ναι, θα έρθει.

Σταθμός: Το ασθενοφόρο έφυγε συνοδεία της ΟΠΚΕ.

Εκφωνητής: Και ποιος είπε; Ο 504 πάει τώρα μου είπε.

Σταθμός: Το 504 είναι εδώ, ναι και έφυγαν και αυτοί μαζί, συνοδεία.

Εκφωνητής: Πήγαν και αυτοί, οκ. Εσείς θα πάτε Κορδελιό για την προανάκριση, για την απείθεια και αυτά για το περιστατικό, για τις καταθέσεις. Τώρα το όχημα τι θα κάνουμε; Το όχημα κλειδώνεται; Δεν κλειδώνεται;

Σταθμός: Το όχημα δεν κλειδώνεται, όχι. Απλώς περιμένουμε και την Τροχαία όμως στο σημείο.

Εκφωνητής: Η Τροχαία θα έρθει. Θα έρθει η Τροχαία. Έχει ενημερωθεί από…

Σταθμός: Συνάδελφε, με ακούς;

Εκφωνητής: Ναι.

Σταθμός: Τώρα μου λέει συνάδελφος ότι πυροβόλησε και μάλλον είναι από τον πυροβολισμό τραυματισμένος.

Εκφωνητής: Ποιον πυροβολισμό; Τι πυροβολισμό; Είχε πυροβολισμούς;

Σταθμός: Ε, ο συνάδελφος μου είπε τώρα, από την άλλη μηχανή.

Εκφωνητής: Πυροβόλησε συνάδελφος δικός μας;

Σταθμός: Ναι, ναι.

Στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται το αυτοκίνητο του 16χρονου το οποίο έχει προσκρούσει σε τοίχο ακινήτου, ενώ στο πίσω τζάμι του λευκού αγροτικού οχήματος διακρίνεται η τρύπα που έχει δημιουργηθεί από τον πυροβολισμό του αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και την Παρασκευή θα βρεθεί ενώπιον των δικαστικών αρχών της συμπρωτεύουσας για να απολογηθεί.

Την ίδια ώρα, σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ο 16χρονος, ο οποίος υποβλήθηκε τα προηγούμενα 24ωρα σε ιατροδικαστική εξέταση, ύστερα από εισαγγελική εντολή, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης