“Το να ξέρεις ποιο είναι το σωστό και να μην το κάνεις, είναι η μεγαλύτερη δειλία.” Κομφούκιος

Αποτελεί ο όρκος του Ιπποκράτη πυξίδα ιατρικής ηθικής; Ποια τα όρια της συναίνεσης του δότη; Είναι ηθικά αποδεκτή η αγορά οργάνων; Ποιες οι πρακτικές λήψης οργάνου στη χώρα μας και ποιες σε μια άλλη χώρα ενός επίσης μεγάλου πολιτισμού, αυτού της Κίνας; Υπάρχει νομικό πλαίσιο στη χώρα μας που να αποτρέπει τον «μεταμοσχευτικό τουρισμό» σε χώρες όπου αυτό συμβαίνει, και να τη θωρακίζει από τέτοιες πρακτικές;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίωξη του Φάλουν Γκονγκ στην Κίνα.

Αυτά και άλλα ερωτήματα καλούνται να απαντηθούν, στην ημερίδα «η Ηθική των Μεταμοσχεύσεων» στην οποία θα μιλήσουν εκλεκτοί Έλληνες και ξένοι καλεσμένοι. Συγκεκριμένα:

– Αλκιβιάδης Κωστάκης | ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ χειρουργικής και μεταμοσχεύσεων Ιατρικής Σχολής Αθηνών
– Αλεξάνδρα Βάρκα-Αδάμη | ΟΜΟΤΙΜΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΤΕΙ Αθηνών, Επ. Δικηγόρος Δ.Σ.Α.
– David Kilgour | τ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΝΑΔΑ, νομικός, βραβευθείς με το διεθνές βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ 2010
– David Matas | Καναδός ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ , τ. Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βραβευθείς με το διεθνές βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2010
– Θάνος Πλεύρης | ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΝ LLM , τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
– Γιώργος Τζόκας | εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Φάλουν Ντάφα
– Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κλέλια Χαρίση, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ , Διευθύντρια Λόγου & Τέχνης Unesco Πειραιώς και Νήσων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Κυνήγι μαγισσών

Αφορμή της εκδήλωσης είναι η επίσκεψη δύο διακεκριμένων Καναδών νομικών και ερευνητών των κκ. David Kilgour (Κίλγκουρ) και David Matas (Μάτας) οι οποίοι το 2006 έφεραν στο φως την εκτεταμένη και συστηματική βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους συνείδησης στην Κίνα που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι ασκούμενοι του Φάλουν Ντάφα.

​Το Φάλουν Ντάφα, που δημοσιοποιήθηκε στο ευρύ κοινό το 1992, είναι μία αρχαία κινέζικη εξάσκηση αυτοβελτίωσης (μοιάζει αρκετά με τη γιόγκα) για το σώμα και τον νου. Λόγω της αποτελεσματικότητάς του στην υγεία, έφτασαν να το ασκούν, μέχρι το 1999 στην Κίνα, 100 εκατομμύρια άνθρωποιΤο Φάλουν Ντάφα, που δημοσιοποιήθηκε στο ευρύ κοινό το 1992, είναι μία αρχαία κινέζικη εξάσκηση αυτοβελτίωσης (μοιάζει αρκετά με τη γιόγκα) για το σώμα και τον νου. Λόγω της αποτελεσματικότητάς του στην υγεία, έφτασαν να το ασκούν, μέχρι το 1999 στην Κίνα, 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Ήταν τότε που το Κουμμουνιστικό Κόμμα Κίνας θέλοντας να ελέγξει και να σταματήσει τη ραγδαία διάδοσή του, ξεκίνησε να το διώκει.

Πέρα από τους βασανισμούς, τις πλύσεις εγκεφάλου, την καταναγκαστική εργασία και τις παράνομες κρατήσεις, το 2006 μετά από καταγγελίες για βίαιη αφαίρεση οργάνων από ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ, ανατέθηκε σε δύο ανεξάρτητους επιφανείς νομικούς, τους κκ. Κίλγκουρ και Μάτας, να ερευνήσουν την υπόθεση. Μετά από πολύμηνη έρευνα κατέληξαν στο θλιβερό συμπέρασμα ότι όντως αυτό συμβαίνει και μάλιστα σε πανεθνική κλίμακα.

Τα συμπεράσματά τους συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Το 2009 βραβεύθηκαν για την έρευνά τους από την Διεθνή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το 2010 προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης. Το 2013, με βάση την έρευνά τους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε με ψήφισμά του την βίαιη αφαίρεση οργάνων από κρατούμενους συνείδησης και κάλεσε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες να αναθεωρήσουν την νομοθεσία τους βάσει αυτού. Επίσης κάλεσε την Κίνα να σταματήσει αυτή την πρακτική.

Οι κ.κ. Κίλγκουρ και Μάτας, θα μιλήσουν στην ημερίδα μας με θέμα: «η Ηθική των Μεταμοσχεύσεων».

Το zougla.gr θα καλύψει τις εργασίες του συνεδρίου.

Δείτε παλαιότερο ρεπορτάζ για τις διώξεις των ασκητών του Φάλουν Ντάφα:

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης