Ζήτησε συγγνώμη από την Ιωάννα η δράστις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, 07:33
Ζήτησε συγγνώμη από την Ιωάννα η δράστις

Λίγο πριν από τις 11:30 ολοκληρώθηκε η απολογία της κατηγορουμένης για την επίθεση με το βιτριόλι και το δικαστήριο διέκοψε για τις 21 Οκτωβρίου, οπότε και θα προτείνει ο εισαγγελέας, για να ακολουθήσουν οι αγορεύσεις πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ πιθανότατα να εκδοθεί στη συνέχεια και η απόφαση.

Με «συγγνώμη» ξεκίνησε την απολογία της η 36χρονη Έφη για την επίθεση. «Τη συγγνώμη μου τη ζήτησα στην Ιωάννα μέσα από την απολογία μου. Εγώ σήμερα επαναλαμβάνω τη συγγνώμη μου στην Ιωάννα, ειλικρινή μέσα από την ψυχή μου, και από την οικογένεια της, αλλά και από την οικογένειά μου, γιατί τους έφερα μεγάλη ντροπή με την πράξη μου», είπε, με τον αδελφό του θύματος να την αποδοκιμάζει, φωνάζοντας από το ακροατήριο «νιάου».

 

 

 

«Θα πεις την αλήθεια τώρα; Να κάτσω να ακούσω ή να φύγω;», ρώτησε την κατηγορούμενη η Ιωάννα, η οποία την πλησίασε, αμέσως μετά τη διακοπή της συνεδρίασης. 

Οι αστυνομικοί αμέσως μετέφεραν την κατηγορουμένη σε άλλον χώρο, προκειμένου να μην προκληθεί μεταξύ τους επεισόδιο. 

«Μου είχε καρφωθεί η ιδέα για το βιτριόλι από την τηλεόραση. Είχα ακούσει ότι ήταν μέσο εκδίκησης…». Με αυτά τα λόγια η 36χρονη Έφη προσπάθησε να εξηγήσει τον λόγο που επέλεξε να καταστρέψει για πάντα τη ζωή της 35χρονης Ιωάννας, ρίχνοντάς της βιτριόλι, την ώρα που πήγαινε στο γραφείο της. Και μόνο αφότου ο πρόεδρος του δικαστηρίου τής έδειξε φωτογραφίες του θύματος, αμέσως μετά την επίθεση με το βιτριόλι αλλά και τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, είπε: «Σίγουρα ξέρω ότι δεν άξιζε για κανέναν και για τίποτα να περάσει αυτήν την ταλαιπωρία και να υποφέρουν δύο οικογένειες…».

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, μετά τη γνωριμία της το 2018 με τον 40χρονο άνδρα, με τον οποίο υποστήριξε πως είχε αναπτύξει μια ερωτική σχέση. Εκείνος της προκάλεσε αμφιβολίες και σκέφτηκε πως υπήρχε κι άλλη γυναίκα στη ζωή του και συγκεκριμένη η Ιωάννα, την οποία άρχισε να παρακολουθεί. «Τον ρώτησα ευθέως τι συμβαίνει με την Ιωάννα, αλλά δεν μου απάντησε. Όσες φορές τον ρώτησα δεν μου είπε. Μου άφησε αμφιβολίες. Προσπάθησα να απομακρυνθώ, γιατί δεν με άφηνε να προχωρήσω στη ζωή μου. Αργότερα τους παρακολούθησα. Την παρακολούθησα για να δω αν βρίσκεται μαζί του, όχι για να της επιτεθώ. Με είχε διαβεβαιώσει ότι δεν είχε σχέση με αυτόν τον άνθρωπο και είδα από τη δραστηριότητα στο Facebook ότι δεν ευσταθούσαν αυτά. Ήμασταν γνωστές και δεν υπήρχε λόγος να με σεβαστεί», ανέφερε.

Τότε η 36χρονη αποφάσισε να εκδικηθεί την Ιωάννα. Έτσι σκέφτηκε να αγοράσει το βιτριόλι. Όχι όμως, όπως ισχυρίστηκε, για να τη σκοτώσει, γιατί δεν της πέρασε από το μυαλό ότι μπορούσε να το καταπιεί.

«Ύστερα από κάποια εκπομπή που είδα στην τηλεόραση για επίθεση με βιτριόλι, ως μέσο εκδίκησης μεταξύ γυναικών, μου καρφώθηκε η ιδέα. Δεν σκέφτηκα ότι θα πεθάνει. Από τα ακούσματα που είχα δεν προτεινόταν ως φονικό όπλο, μόνο ως μέσο εκδίκησης. Δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να καταπιεί. Δεν είμαι δολοφόνος, ουδέποτε σκέφτηκα. Ήμουν υπάκουη στους νόμους και είχα ήρεμη ζωή», ανέφερε σχετικά με το πώς αποφάσισε την επίθεση. 

Στην προσπάθειά της να βρει βιτριόλι, η κατηγορουμένη έψαξε στο κέντρο της Αθήνας και το αγόρασε από έναν Πακιστανό, όπως είπε.

«Είχα καταλάβει ότι ήταν δύσκολο. Βρήκα έναν πακιστανικής καταγωγής άνδρα έξω από ένα μαγαζί και μου είπε ότι θα το βρει. Σε τρεις μέρες δώσαμε ραντεβού και μου το έφερε. Τον ρώτησα αν μπορούσε να μου βρει κάποιον να μου κάνει μια δουλειά χωρίς να του πω λεπτομέρειες και θα πληρωθεί. Μου έδωσε το τηλέφωνο του Πακιστανού, αλλά δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω… Όταν πήρα το υγρό το μετάγγισα σε ένα μεταλλικό ποτήρι, όχι ένα λίτρο, γιατί θα χρειαζόμουν τεράστιο δοχείο και θα το έβλεπε η Ιωάννα. Ήταν 300 με 500 ml - με καπάκι μπλε ήταν… Το οξύ το προμηθεύτηκα τον Φεβρουάριο του 2020. Πήγα σε ένα κατάστημα, βρήκα έναν Πακιστανό απέξω. Μου παρέδωσε ένα βαρύ μπουκάλι, μου ζήτησε 18 ευρώ και έδωσα 40. Ήταν ένα μπουκάλι λευκό, σκληρό πλαστικό με μπλε καπάκι». 

Η 36χρονη περιέγραψε και τη στιγμή της επίθεσης σε βάρος της Ιωάννας, λέγοντας: «Κατέβηκα στο υπόγειο και την περίμενα. Αυτή στεκόταν στο ασανσέρ ακριβώς μπροστά. Ήμουν από το πλάι της - δεν είχα οπτική επαφή μαζί της. Όπως της το έριξα, εκείνη γύρισε αριστερά και την πέτυχε στο υπόλοιπο πρόσωπο. Έτρεξα, μπήκα στο ταξί. Με άφησε σε ένα σημείο άσχετο, να μη φαίνεται πού πηγαίνω, και πήρα μετά άλλο ταξί».

Πρόεδρος: Πώς ξέρατε πού να βρείτε και ποια ώρα την Ιωάννα;

Κατηγορούμενη: Την είχα παρακολουθήσει και ήξερα τι ώρα πάει στην εργασία της. Είχα επιχειρήσει να το κάνω την προηγούμενη ημέρα, αλλά το μετάνιωσα. 

Πρόεδρος: Πώς ήσασταν σίγουρη για την ώρα;

Κατηγορούμενη: Μπορούσε κάποιος, αν στεκόταν στη σκάλα του υπογείου, να βλέπει ποιος βρίσκεται στον χώρο του ασανσέρ.

Πρόεδρος: Υπήρξε διάλογος; Το θύμα είπε ότι την κοιτάξατε έντονα στα μάτια.

Κατηγορούμενη: Φορούσα γυαλιά σκούρα για να μην αποκαλυφθώ. Δεν μιλήσαμε καθόλου.

Πρόεδρος: Αφού το μετανιώσατε, γιατί ξαναπήγατε την άλλη μέρα;

Κατηγορούμενη: Με κυρίευσε το αίσθημα της εκδίκησης. Τη μια μέρα ήξερα ότι ήταν κάτι κακό και την επόμενη μέρα άλλαξα γνώμη. Μου έγινε εμμονή. Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά.

Πρόεδρος: Πώς βρέθηκε η φωτογραφία της εισόδου της παθούσας;  

Κατηγορούμενη: Πήγα να διερευνήσω τον χώρο.

Αναφερόμενη, δε, στην ημέρα της σύλληψής της, η κατηγορουμένη είπε: «Τη θυμάμαι την ημέρα αυτήν της σύλληψης μου - αλίμονο αν θα μπορούσα να την ξεχάσω. Δεν μου ζήτησαν αστυνομική ταυτότητα. Μου πήραν το κινητό από τα χέρια. Ο αστυνομικός που κατέθεσε εδώ δεν ήταν παρών στη σύλληψη - το διαψεύδω. Θυμάμαι τα άτομα πολύ καλά».

Η δήλωση της Ιωάννας έξω από το δικαστήριο

Η Ιωάννα έξω από τα δικαστήρια δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους: «Σήμερα περίμενα να ακούσω κάποιες απαντήσεις. Δυστυχώς και σήμερα δεν πήρα καμία απάντηση. Όσα ισχυρίστηκε η κατηγορούμενη καταρρίπτονται από τα στοιχεία της δικογραφίας. Ακόμη και όταν ο πρόεδρος  της έδειξε τις φωτογραφίες μου με τα χειρουργεία και με όλα όσα έχω τραβήξει εκείνη έμεινε απαθής και ατάραχη».

Ερώτηση: Δέχεστε τη συγνώμη της;

Ιωάννα: Ευχαριστώ πολύ.

Νίκος Αλεξανδρής: Για να είναι δεκτή η συγνώμη πρέπει να είναι ειλικρινής, υπάρχουν λέξεις που ντράπηκαν, δεν ντράπηκε όμως το στόμα που της εκστόμισε. Ο ίδιος χαρακτήρισε μυθεύματα όσα είπε στην απολογία της η κατηγορούμενη.

Λύτρας: Περιμέναμε όλοι να ακούσουμε την εξήγηση της φράσης «εσύ Ιωάννα ξέρεις». Η κατηγορούμενη είπε ότι θεωρούσε ότι κινδύνευε η υποτιθέμενη σχέση της με το 40χρονο με τον οποίο η Ιωάννα δεν είχε συναντηθεί. Προσπάθησε να πείσει ότι το βιτριόλι ήταν λίγο ενώ οι ειδικοί λένε ότι ήταν τουλάχιστον ένα λίτρο. Δε μένει καμία αμφιβολία ότι ήθελε να σκοτώσει την Ιωάννα.  

Σημαντική η σημερινή μέρα για τη δίκη

Τέλος στα σενάρια περί συνεργού της 36χρονης για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας βάζει το δικαστήριο, απορρίπτοντας το αίτημα της πολιτικής αγωγής για την κλήση δύο μαρτύρων που φέρονται να είχαν επικοινωνία με την κατηγορουμένη πριν και μετά την πράξη της. Εάν προκύψουν στοιχεία που δείχνουν πως υπήρξε συνεργός στην υπόθεση, τότε αυτά θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Αυτό τόνισε ο εισαγγελέας, αναφέροντας: «Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αποδεδειγμένα. Αυτό που το δικαστήριο διερευνά είναι η απόδοση του ορθού νομικού χαρακτηρισμού. Εξ αυτού του λόγου δεν χρειάζεται να έρθουν οι μάρτυρες να πουν για τα πραγματικά περιστατικά. Αν προσέρχονταν, δεν υπήρχε περίπτωση να καταθέσουν εις βάρος τους. Αυτοενοχοποίηση δεν έχει υπάρξει ποτέ. Σκεφτείτε αν έχουν βοηθήσει την κατηγορουμένη, να έρθουν εδώ και να το παραδεχθούν. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Τρίτον, αν κληθούν ως μάρτυρες και καταθέσουν και ύστερα το δικαστήριό μας στείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα, δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα... Το ορθό είναι, αν θεωρήσει το δικαστήριο ότι υπάρχουν στοιχεία συνδρομής στην επίθεση, να διαβιβάσει στην Εισαγγελία».

Από την πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορουμένης, τέθηκε για άλλη μία φορά, αυτήν τη φορά εγγράφως, το θέμα της μετατροπής της κατηγορίας σε βάρος της από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκουπούμενη σωματική βλάβη.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κατηγορουμένη θα είναι απολύτως ελεύθερη να απαντήσει ελεύθερα και να τηρηθεί πλήρως η δικονομία», είπε ο συνήγορος της 36χρονης Έφης, λίγο πριν να ξεκινήσει την απολογία της. Παρούσα στο δικαστήριο για άλλη μία φορά η Ιωάννα, η οποία θα ακούσει την κατηγορουμένη να προσπαθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα για την επίθεση με βιτριόλι που της κατέστρεψε τη ζωή. 

Η 36χρονη Έφη, η οποία έχει επιφυλαχθεί, από την έναρξη της δίκης, να μιλήσει στην απολογία της, έχει αφήσει σαφείς υπαινιγμούς πως κάποιος άγνωστος μέχρι στιγμής λόγος ήταν εκείνος που την οδήγησε να περιλούσει με βιτριόλι την Ιωάννα, καταστρέφοντάς της για πάντα όχι μόνο το πρόσωπο, αλλά ολόκληρη τη ζωή της. «Ιωάννα, εσύ ξέρεις γιατί έγινε όλο αυτό», είχε πει, απευθυνόμενη στο θύμα, η κατηγορουμένη, μετά το τέλος της συνταρακτικής κατάθεσης της Ιωάννας στο δικαστήριο - μια κατάθεση που χωρίς περιστροφές είχε δείξει πως η κατηγορουμένη είχε σκοπό να σκοτώσει την Ιωάννα, η οποία πλέον φοβάται, όπως εξήγησε, ότι, εάν η 36χρονη αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανό να θελήσει να αποτελειώσει το έγκλημά της.   

Η στάση ωστόσο που κράτησε η κατηγορουμένη καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όσες φορές, βέβαια, εμφανίστηκε στο δικαστήριο, μαρτυρά πως ο θυμός της για την Ιωάννα δεν έχει σβήσει, καθώς ούτε για μία στιγμή η 36χρονη δεν έδειξε να λυγίζει από την εικόνα της Ιωάννας, η οποία μέσα από τη θεραπευτική μάσκα της είναι φανερό πως υποφέρει και παλεύει να αποκαταστήσει τις βλάβες που εκείνη της προκάλεσε, ρίχνοντάς της βιτριόλι. Στη συμπληρωματική της απολογία, πάντως, στον ανακριτή, η 36χρονη είχε ισχυριστεί πως θεώρησε την Ιωάννα υπεύθυνη για «ένα πολύ προσωπικό ζήτημα», το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη.

Η τελευταία ευκαιρία για την 36χρονη κατηγορουμένη να πείσει πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει ή να προξενήσει ανεπανόρθωτο κακό στην Ιωάννα είναι στην απολογία της, την οποία αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τακτικοί δικαστές και ένορκοι, για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους. 

Αμέσως μετά την απολογία της κατηγορουμένης, τον λόγο θα πάρει ο εισαγγελέας, που θα προτείνει επί της ενοχής ή μη της 36χρονης, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος των αγορεύσεων από τους συνηγόρους, να ακολουθήσει, εντός της ημέρας και η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021, 12:41