Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελικά, μάλλον ήταν θέμα χρόνου… Τα 12 κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο της Νέας Μάκρης -10 ηλικιωμένοι και 2 εργαζόμενοι-, που εντοπίστηκαν χθες Κυριακή, φαίνονταν κατά μία έννοια «αναπόφευκτα», καθώς, όπως προκύπτει, η Πολιτεία δεν είχε λάβει το παραμικρό μέτρο προκειμένου να προστατευθεί αυτός ο ευάλωτος πληθυσμός από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για έναν ιό άλλωστε που μπορεί να αποβεί θανατηφόρος ειδικά για τους ηλικιωμένους, αφού ο μέσος όρος των θανόντων θυμάτων ξεπερνά τα 70 έτη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας Στέλιος Προσαλίκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε επικοινωνία του με το zougla.gr, υπογραμμίζοντας ότι αφενός ο κίνδυνος της ύπαρξης κρούσματος στα γηροκομεία είναι διαρκής και υπάρχει παντού -και σε πιο προηγμένα συστήματα από της Ελλάδας-, όμως ειδικά εδώ φαίνεται ότι οι Αρχές παρέλειψαν να λάβουν το οποιοδήποτε μέτρο προφύλαξης.

«Σε όλες τις δομές, το προσωπικό εργάζεται σε κυλιόμενο ωράριο. Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με πολλούς άλλους και μπορεί βεβαίως να κολλήσουν αλλά να είναι ασυμπτωματικοί. Έτσι πάντα υπάρχει μια “ανοιχτή πόρτα” για τον ιό» αναφέρει σημειώνοντας όμως ότι επί της ουσίας δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο από την Πολιτεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχει δοθεί καμία απολύτως βοήθεια και υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Το προσωπικό φοράει μάσκα μονής χρήσεως για μία ολόκληρη εβδομάδα! Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα. Θα έπρεπε να έχουν δοθεί τουλάχιστον 1.000 μάσκες σε κάθε γηροκομείο»…

Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι μόνο οι μάσκες, αλλά και τα τεστ. «Θα έπρεπε να δίνεται προτεραιότητα και να γίνονται στο προσωπικό – είτε έχουν πρόδρομα συμπτώματα είτε όχι.

»Δυστυχώς, η γραφειοκρατία και η διάσπαση της διοίκησης για τα θέματα που αφορούν στα γηροκομεία δεν επιτρέπουν την εξεύρεση λύσεων και την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής» υπογραμμίζει, ενώ θεωρεί ως εξαιρετικά πιθανό να υπάρχουν κι άλλα κρούσματα σε άλλες δομές.

«Τα συμπτώματα του κορωνοϊού μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, όπερ σημαίνει ότι, δεδομένου και του γεγονότος ότι δύσκολα γίνονται τεστ, μπορεί να υπάρχουν κι άλλα κρούσματα αλλού, που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα.

»Στη Νέα Μάκρη ήταν καλή περίπτωση γιατί υπάρχουν δύο όροφοι και μπορεί το προσωπικό να κινείται διαφορετικά με καραντίνα. Στα υπόλοιπα γηροκομεία όμως τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα;» αναρωτιέται ο Στέλιος Προσαλίκας.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

 

Καλύτερη η κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών – Εγκαίρως σε «καραντίνα» οι ηλικιωμένοι

 

Το zougla.gr επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Γηροκομείου Αθηνών Ζώη Κολλιό, ο οποίος, όπως μας είπε, έλαβε εγκαίρως -πριν από έναν μήνα- περιοριστικά μέτρα τήρησης των αποστάσεων και άτυπης «καραντίνας» μεταξύ των ηλικιωμένων, ενώ, όπως εξήγησε, «το προσωπικό είναι πάρα πολύ προσεχτικό και αποφεύγονται όλες οι άσκοπες επαφές».

Ίσως ακόμα πιο σημαντικό από αυτό είναι το γεγονός ότι στην περίπτωση του ιστορικού Γηροκομείου Αθηνών οι ιθύνοντες δείχνουν να γνωρίζουν επακριβώς την κατάσταση, κι αυτό διότι έχει γίνει τεστ σε όλους τους ηλικιωμένους με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά. Εκκρεμούν, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και τα τεστ σε όλο το προσωπικό, που είναι φυσικά απαραίτητα.

Επίσης, όπως μας δηλώνει ο Ζώης Κολλιός, δεν υπάρχουν ελλείψεις και στον εξοπλισμό, όχι όμως χάρη σε οργανωμένη δράση και λήψη μέτρων της Πολιτείας, αλλά χάρη στις πολλές δωρεές των Αθηναίων όλο το τελευταίο διάστημα. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα προφύλαξης «για τουλάχιστον 15 ημέρες ακόμα».

Τέλος ο κ. Κολλιός αναφέρει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα του Γηροκομείου, καθώς η τεράστια ακίνητη περιουσία του παραμένει, για διάφορους λόγους, ανεκμετάλλευτη και «αντί το Γηροκομείο να προσφέρει σε όλη την κοινωνία με την περιουσία του, όπως θα μπορούσε, δέχεται το ίδιο ελεημοσύνη»…

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

 

Στο γηροκομείο στη Νέα Μάκρη ο Σωτήρης Τσιόδρας

Tο γηροκομείο στη Νέα Μάκρη το οποίο τέθηκε σε καραντίνα επισκέφθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης