Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος

Όταν μία λεπτή γραμμή χωρίζει τη χριστιανική σεμνότητα με τον ακραίο θρησκευτικό δογματισμό, τότε η Εκκλησία έχει χάσει τον προσανατολισμό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προτού υπογραφεί το Πρωτόκολλο κάποιοι προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν την ΕικόναYπερβολικές αντιδράσεις που δεν συνάδουν με τα χριστιανικά πρότυπα, κατέγραψαν οι κάμερες μιας ερημικής Μονής στη Χασιά στην οποία διαβιούν λίγες γερόντισσες και καλόγριες.

Παρακολουθώντας τις σκηνές αλλοφροσύνης και την υπέρμετρη θρησκοληψία, ενώπιον Μητροπολίτη και Αστυνομίας, για το έθιμο λιτάνευσης της Ιερής εικόνας της Μονής Κλειστών το αγνό ποίμνιο αιφνιδιάζεται λίγο πριν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Το γεγονός ότι μία λεκτική διαμάχη των καλογριών και των δικηγόρων της Μονής με αιρετούς και παπάδες της περιοχής, υπό την ανοχή του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα, λίγο έλειψε να μετατραπεί σε σύρραξη, τότε όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω ελήφθησαν το Σάββατο στη Χασιά. Οι δικηγόροι και οι μοναχέςΟι μοναχές δεν έδιναν τα κλειδιά για το λουκέτο. Όταν ανέλαβε την ευθύνη ο Μητροπολίτης οι πιστοί άνοιξαν την κλειδαριά δεν έδιναν με λευκή επιταγή την -ανεκτίμητης αξίας- Εφέστιο Εικόνα για την περιφορά της στους δρόμους των Λιοσίων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάβρα έξω από το μοναχικό και απομονωμένο ησυχαστήριο στις παρυφές της Πάρνηθας.

Φωνές, σπρωξίματα και εντάσεις σημειώθηκαν στο προαύλιο του μοναστηριού.

Τα στιγμιότυπα δεν τιμούν κανέναν…

«Μη σπάσετε το λουκέτο», φώναζε ο Μητροπολίτης, άλλοι ζητούσαν κατσαβίδια για να ανοίξουν τα λουκέτα, τοπικός ιερέας με ζήλο, απευθυνόμενος στις μοναχές έλεγε: «Είναι δαιμονισμένες, έχουν τον δαίμονα μέσα τους…». Τα παραπάνω θα τα δείτε στο βίντεο:

Το βίντεο αναρτήθηκε από το doxthi.gr

Η απαγόρευση από την Αρχαιολογία, η επιμονή του Αθηναγόρα και το μαινόμενο πλήθος

Η πρώτη διαμάχη για την εν λόγω Εικόνα ξέσπασε στη Φυλή Αττικής από την απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής) με την οποία απαγόρευε να βγει από το Μοναστήρι.

Την ίδια ώρα με απόφασή της η Ιερά Σύνοδος έδινε το πράσινο φως στον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα για τη λιτάνευσή της. Oι μοναχές ήγειραν θέμα προστασίας της Εικόνας, με αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωπες με την τοπική κοινωνία.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι ήταν παρόντες και –σύμφωνα με τους ίδιους- δέχθηκαν φραστική επίθεση από δημοτικούς συμβούλους, διευκρινίζουν ότι ουδέποτε η Μονή έλαβε το οριστικό πρόγραμμα που θα ακολουθούσε η Μητρόπολη.

Επίσης, οι ίδιοι τονίζουν κατηγορηματικά στην εφ. Doxthi πως η απόφαση να μην προχωρήσει η λιτάνευση της εικόνας δεν ανήκε στις μοναχές αλλά στην αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις της μεταφοράς της και πως, μετά τις ενστάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας αρνήθηκε να υπογράψει έγγραφο πως αναλαμβάνει την ευθύνη της μεταφοράς της ενώ το είχε ήδη υπογράψει η ηγουμένη.

Από την πλευρά των δημοτών της Φυλής τονίζεται ότι τη λύση μπορεί να δώσει μόνο ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, καλώντας της Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής να πιστοποιήσει την προθήκη μεταφοράς της Εικόνας η οποία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και είναι απολύτως συμβατή με τη μουσειακή πρακτική.

Όπως λένε διαρροές, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής είναι πιστοποιημένη με ISO και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει πρόβλημα ώστε να συνεχιστεί αυτό το έθιμο της περιοχής.

Τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των δικηγόρων της Μονής και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αθηναγόρα, ο οποίος πείστηκε να αναλάβει την ευθύνη (με την υπογραφή Πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής) και έτσι κατέστη δυνατή η λιτάνευση της.

Τα πνεύματα είναι οξυμένα και όταν μικροπολιτικά συμφέροντα μπαίνουν στη μέση τότε ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα…

Σπασμένες γλάστρες μετά τους διαπληκτισμούς

Κάποιοι θερμόαιμοι ξέσπασαν στις γλάστρες των καλογριών

Η κάθοδος της εικόνας της Παναγίας από τη Μονή Κλειστών ως τη Χασιά…

Η Εφέστιος Εικόνα της Παναγίας, φωτό: http://fylarhos.blogspot.gr, Έλλη Τριανταφύλλου

ΥΓ. Απειλές για μηνύσεις και εντεταλμένους που διασπείρουν αναλήθειες από τη στιγμή που πληροφορηθήκαν αμφότερες οι πλευρές ότι κάνουμε έρευνα για το συμβάν, μόνο αδιάφορους μπορούν να μας αφήσουν.

Το δημοσιογραφικό έργο δεν επηρεάζεται από προειδοποιήσεις και κατευθυνόμενους όχλους.

Γράφουμε την αλήθεια όπως είναι. Πάντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης