Σχέδιο για το κλείσιμο ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «εδώ και τώρα» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΛΕ).

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΛΕ αναφέρεται στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και συγκεκριμένα σε μια επιστολή της διεύθυνσης που κοινοποιείται προς Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΟΙΛΕ στην επιστολή ζητείται η κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αλλά και η «κατάργηση της διαδικασίας για το κλείσιμο ενός σχολείου, ζητώντας να μπορεί ο ιδιοκτήτης να το κλείνει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς», όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά. «Ζητά, επομένως, (εμμέσως) το κλείσιμο του σχολείου εδώ και τώρα, όταν ακόμη δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση προς την Υπουργό Παιδείας για αναστολή, ή κατάργηση. Για ποιο λόγο, άραγε, βιάζονται ορισμένοι;», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΟΙΛΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας:
 

«Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη: Σπρώχνουν στο γκρεμό τους συναδέλφους τους και ρίχνουν νερό στο μύλο των μεγαλοσχολαρχών επιδιώκοντας την κατάργηση της νομοθεσίας μας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξοργιστική επιστολή που αμφισβητεί ευθέως την συνταγματική και εκπαιδευτική νομιμότητα, ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών και φέρνει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε πόλεμο με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, διακινήθηκε από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη προς υπογραφή στους (απελπισμένους και τρομοκρατημένους) εκπαιδευτικούς. Βούληση των συντακτών της η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε σούπερ μάρκετ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε απλούς υπαλλήλους.

Η επιστολή αυτή που απευθύνεται στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και (προσχηματικά) στην ιδιοκτήτρια, απηχεί πλήρως τις θέσεις της ιδιοκτησίας και των φερέφωνών της που, έχοντας φέρει με την καταστροφική τους πολιτική το σχολείο στο όριο του γκρεμού, επιχειρούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους για την επαγγελματική και οικονομική καταστροφή των εκπαιδευτικών τάζοντας ακόμη και διορισμούς, ως νέοι …Μαυρογιαλούροι. (Ποιος σύστησε, άραγε, τον φωστήρα νομικό και τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;)

Ανάμεσα σε πολλά άλλα αδιανόητα, η επιστολή ζητά:

Την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας ζητείται η επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου με ελεύθερες απολύσεις, ελεύθερου χρονικού ορίου συμβάσεις (τέλος, πχ, η αρχική διετία) και η μεταφορά της διοικητικής εποπτείας μας στο Υπουργείο Εργασίας. Ούτε ο Πρόεδρος του ΣΙΣ θα τολμούσε να συντάξει τέτοιο κείμενο-δώρο για τους μεγαλοσχολάρχες. Εννοείται πως σε περίπτωση τέτοιας καταγγελίας σύμβασης δεν είναι δυνατή η χρήση της προϋπηρεσίας για ένταξη σε αξιολογικό πίνακα του ΑΣΕΠ στο μέλλον, άρα οι επιτήδειοι σκάβουν και το δικό τους, αλλά και το λάκκο των συναδέλφων τους.

Την κατάργηση του Ν. 4589/2019 (του νόμου για τις προσλήψεις) που δικαίωνε μακροχρόνια αιτήματα του κλάδου, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέχρι τα 120 μόρια, όταν θεοί και δαίμονες προσπαθούσαν να μην μας αναγνωρίζεται ούτε ένα μόριο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με απύθμενο θράσος και περιφρονώντας σκαιά δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν πέρσι και φέτος και δεν μπορούν να βάλουν νέα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ, ζητούν κατ’ εξαίρεση (!!!) ένταξη στους αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Λες και όλοι οι υπόλοιποι, δημόσιοι και ιδιωτικοί συνάδελφοί τους δεν απολύθηκαν… Λες και η δική τους κατάσταση δεν είναι δύσκολη… Αδυνατεί κανείς να αντιληφθεί τη λογική πίσω από αυτή την αντισυνταγματική (καταστρατηγείται το άρθρο 4), παράλογη και παρασιτικής φύσης απαίτηση που, πέραν όλων των άλλων, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αγανάκτησης σε όλες τις συλλογικότητες των δημόσιων εκπαιδευτικών που θα στραφούν, όχι εναντίον των ελάχιστων αφρόνων συντακτών της επιστολής, αλλά του κλάδου μας.

Την κατάργηση της διαδικασίας για το κλείσιμο ενός σχολείου, ζητώντας να μπορεί ο ιδιοκτήτης να το κλείνει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς, ζητώντας δηλαδή τον υποβιβασμό του σε κοινή επιχείρηση. Ζητά, επομένως, (εμμέσως) το κλείσιμο του σχολείου εδώ και τώρα, όταν ακόμη δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση προς την Υπουργό Παιδείας για αναστολή, ή κατάργηση. Για ποιο λόγο, άραγε, βιάζονται ορισμένοι;

Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στους ταλαιπωρημένους συναδέλφους μας που από άγνοια και απελπισία υπέγραψαν το κατάπτυστο αυτό κείμενο, (αλλά και σε όσους δεν το υπέγραψαν) και να τους τονίσουμε τα ακόλουθα:

Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8.

Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι:

Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).

Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Για την ΟΙΕΛΕ το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι πλήγμα για το χώρο της εκπαίδευσης, για την κοινωνία, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του. Στην απευκταία, όμως, περίπτωση που η ιδιοκτησία επιλέξει το κλείσιμο, θα απαιτήσουμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και θα σταθούμε στο πλευρό τους νομικά και πολιτικά.

Όμως, έχουμε ήδη ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των νόμιμων εκπροσώπων και των διευθυντικών στελεχών που με τις ενέργειές τους βλάπτουν σοβαρά τόσο το σχολείο όσο και τους εργαζόμενους και απειλούν την τήρηση της εκπαιδευτικής νομιμότητας. Τέλος, επιφυλασσόμαστε για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της ιδιοκτησίας και των διευθυντικών στελεχών μετά από συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας με το νομικό μας επιτελείο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης