Εντάσεις και φραστικοί διαπληκτισμοί κυριάρχησαν στο Ειδικό Δικαστήριο, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου.

Αφορμή ήταν η «βροχή» ερωτήσεων της υπεράσπισης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης προς τον μάρτυρα ο οποίος μάλιστα επεσήμανε πως με αυτές «ενοχοποιείται η Ελένη Τουλουπάκη». Η αναφορά μάλιστα του Ανδρέα Λοβέρδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της υπεράσπισης Παπαγγελοπουλου, σε δόλο της Ελένη Τουλουπακη ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους συνηγόρους της κατηγορούμενος εισαγγελέως. Και αυτό γιατί θεωρήθηκε πως η αδικαιολόγητη επιμονή της υπεράσπισης του πρώην υπουργού σε ερωτήσεις γύρω από την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ειναι επιβαρυντικές για εκείνη όσον αφορά το θέμα της μη διαβίβασης αμελλητί στη Βουλή του φακέλου για την παράλειψη τιμολόγησης των φαρμάκων το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνήγορος υπεράσπισης: Προκάλεσε ο Παπαγγελόπουλος την απόφαση της Τουλουπάκη να μη στείλει αμελλητί τις αναφορές στη Βουλή;

Λοβέρδος: Το πιθανολογώ αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω…

Απαντώντας στις ερωτήσεις της Εισαγγελέως Ολγας Σμυρλή για το ρόλο του Δημ. Παπαγγελόπουλου τον οποίο κάποτε ο μάρτυρας είχε χαρακτηρίσει μέλος συμμορίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ενοχλημένος ότι «ο ίδιος δεν άλλαξε θέση απλά έχει εκδοθεί το απαλλακτικό βούλευμα για τη Novartis», ενώ πρόσθεσε «πως αν θέλετε να πάμε εκεί, θα είμαι ο πρώτος αλλά δεν δικάζεται αυτό το σκέλος εδώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εισαγγελέας: Στις καταθέσεις σας στην ανακρίτρια έχετε πει ότι είναι μέλος της συμμορίας … Τώρα τι άλλαξε ;

Λοβέρδος: Τίποτα δεν άλλαξε στη δική μου θέση. Το βούλευμα άλλαξε. Εγώ δεν ήρθα εδώ να αναφέρω τις θέσεις μου. Ήρθα ως μάρτυρας να εισφέρω όσα στοιχεία γνωρίζω. Τίποτα δεν άλλαξε είμαι στο Ειδικό Δικαστήριο και καταθέτω για την κρινόμενη υπόθεση.

Η πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου που είχε υπογράψει μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο τις αναφορές κατά Κουρουμπλή ανέφερε στην κατάθεση της ότι ο Παν. Κουρουμπλής δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην τιμολόγηση των φαρμάκων «προκαλώντας βλάβη στο δημόσιο και στους ασφαλισμένους». Αναφορικά με τις κατηγορίες σε βάρος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη και του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με τη μη διαβίβαση του φακέλου Κουρουμπλή στη Βουλή, η κυρία Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι δεν διαθέτει στοιχεία, προσθέτοντας ωστόσο πως η υπόθεση Κουρουμπλή δεν διερευνήθηκε από τη Βουλή καθώς ουδέποτε έφθασε σε αυτή.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατά την κατάθεσή της επέρριψε ευθύνες και στην προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, για τη μη διαβίβαση αμελλητί στη Βουλή της αναφοράς καθώς επί δικής της θητείας κατατέθηκε για πρώτη φορά.

«Είχαμε δυο πράγματα στο μυαλό μας. Πρώτον ότι το 2015 είχε γίνει μόνο μια τιμολόγηση φαρμάκων και αυτό προκαλεί ζημιά του Δημοσίου και μπορώ να σας εξηγήσω γιατί στη συνέχεια. Θέλαμε να καταγγείλουμε τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή…Και η κα. Ράικου και η κα. Τουλουπάκη όφειλαν να διαβιβάσουν την αναφορά αμελλητί. Ειδικά η κα. Ράικου που την είχε περισσότερο καιρό».
Ερωτηθείσα από μέλος του δικαστηρίου αν είχε δόλο η κ. Τουλουπάκη για τη μη διαβίβαση η μάρτυρας απάντησε πως δεν μπορεί να κρίνει τα κίνητρα ανθρώπων που δεν γνωρίζει, γνωρίζει μόνο το αποτέλεσμα των ενεργειών της, το ότι δηλαδή επήλθε παραγραφή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης