Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Με 11 κρούσματα και δύο νεκρούς ο Νομός Ξάνθης βρίσκεται και αυτός στο επίκεντρο της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα παράλληλα με τους νομούς Καστοριάς και Κοζάνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό στοιχείο για τη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στον νομό είναι το καθεστώς καραντίνας που έχει επιβληθεί εδώ και 48 ώρες στο κεφαλοχώρι του Εχίνου, στην ορεινή Ξάνθη, στην περιοχή των Πομάκων.

Ο Εχίνος με 3.000 κατοίκους βιώνει τον απόλυτο αποκλεισμό από το υπόλοιπο της χώρας. Αστυνομία, Πυροσβεστική και όλες οι υπηρεσίες του καποδιστριακού Δήμου Μύκης έχουν οργανωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η καραντίνα, αλλά ταυτόχρονα να συνεχίζεται ανεμπόδιστη η τροφοδοσία του Εχίνου με τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο να διασφαλιστεί η καραντίνα σε μία περιοχή η οποία είναι ορεινή και με χαρακτήρα αγροτοκτηνοτροφικό. Σύμφωνα με ανθρώπους από το χωριό με τους οποίους ήρθε σε επαφή το zougla.gr, περισσότερες από 20 οικογένειες του Εχίνου διατηρούν αρκετά μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες στον γύρω ορεινό όγκο. Διοργανώνεται δηλαδή καθημερινά ειδική αποστολή, υπό την επίβλεψη των Αρχών, των κτηνοτρόφων προς τα μαντριά τους προκειμένου να ταϊστούν και να ποτιστούν τα ζώα και στη συνέχεια, μετά από 5 με 6 ώρες, να διασφαλιστεί η συντεταγμένη επιστροφή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, η αποστολή των κτηνοτρόφων ξεκινά από τις 10:00 το πρωί, όπου οι Αρχές ελέγχουν τη σχετική κατάσταση των προσώπων, και λήγει μετά από έξι ώρες με επανεξέταση της κατάστασης ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα εξελίσσονται ομαλά.

Βασική προτεραιότητα των Αρχών είναι η ασφαλής μετακίνηση ασθενών με χρόνια νοσήματα (π.χ. αιμοκάθαρση) στο νοσοκομείο της Ξάνθης για την προβλεπόμενη θεραπεία και στη συνέχεια η ασφαλής επιστροφή τους στον Εχίνο, πάντα με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, προστασίας και προφύλαξης.

Η τρίτη σημαντική πρόκληση αφορά στην τροφοδοσία του Εχίνου με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, έχει στηθεί μία «αλυσίδα». Τα αγαθά έρχονται σε συγκεκριμένο σημείο λίγο έξω από το χωριό, το οποίο έχει οριστεί ως το safe point ανταλλαγής τροφίμων.

Εκεί αναμένουν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων τροφίμων, οι οποίοι παραλαμβάνουν το εμπόρευμα και αμέσως το διοχετεύουν με delivery στους κατοίκους του Εχίνου, που ήδη έχουν κάνει τις παραγγελίες τους.

Οι πληρωμές γίνονται αργότερα μέσω τραπεζών, χωρίς να υπάρχει άμεση επαφή.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, βασική προτεραιότητα είναι η τροφοδοσία του Εχίνου με φάρμακα. Οι πολίτες που έχουν ανάγκη τα προμηθεύονται κατ’ οίκον από ειδικές ομάδες που έχουν συγκροτηθεί, διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης των φαρμακοποιών και των βοηθών τους σε όλο τον ορεινό όγκο.

Γιατί βρίσκεται ο Εχίνος στο επίκεντρο της επιδημίας

Το πομακικό κεφαλοχώρι, γνωστό για την αγροτική του παραγωγή σε ανατολικά καπνά υψίστης ποιότητος, ήταν ανέκαθεν ο οικονομικός πυρήνας του ορεινού όγκου πάνω από την Ξάνθη. Επίσης ένας πολύ μεγάλος αριθμός κυρίως ανδρών, αλλά και γυναικών από την ορεινή αυτή περιοχή των Πομάκων κατευθυνόταν ανέκαθεν για εύρεση εργασίας κυρίως στη Γερμανία, αλλά και το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός για κάποιον λόγο ακολουθούσε την οδό της ναυτιλίας, όσο και αν είναι οξύμωρο ένας βουνίσιος να καταλήγει να δουλεύει στη θάλασσα.

Πριν από περίπου 15 ημέρες, όταν και άρχισαν να κλείνουν οι μεγάλες βιομηχανίες στη Γερμανία και την Ολλανδία, παρατηρήθηκε μαζική επιστροφή εργατών στον Εχίνο. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η επιστροφή αυτή αφορά σε 3.000 έως 6.000 άτομα, τα οποία έφθασαν στον ορεινό όγκο χωρίς κανέναν έλεγχο. Μέσα σε δύο εβδομάδες εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, σημειώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι και το Υπουργείο Υγείας, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υποχρεώθηκαν εκ των πραγμάτων να θέσουν την περιοχή σε καθεστώς καραντίνας.

Ένα δεύτερο επιβαρυντικό στοιχείο αφορά στη μετακίνηση από την Κωνσταντινούπολη μερικών εκατοντάδων φοιτητών και σπουδαστών προς τα χωριά τους μετά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα. Δυστυχώς, όπως καταθέτουν οι κάτοικοι, στα Πομακοχώρια η επιστροφή των συγκεκριμένων φοιτητών από την Τουρκία πραγματοποιήθηκε και αυτή χωρίς εμπεριστατωμένο έλεγχο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης