Το zougla.gr και η ιστοσελίδα Ahval δημοσιεύουν το τρίτο άρθρο της δημοσιογραφικής έρευνας για την λαθροδιακίνηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Ο αρθογράφος Guillaume Perrier έπειτα από εκτενή έρευνα και εξέταση των οικονομικών δεδομένων και στοιχείων σχετικά με την παράνομη δραστηριότητα της «μαφίας» των σύγχρονων δουλεμπόρων συμπεραίνει πως ο τζίρος τους είναι τεράστιος και τα ποσά των κερδών δυσθεώρητα.
Γράφει ο Perrier:
Αφγανοί πρόσφυγες στην Αθήνα ανέφεραν ότι κατέβαλαν έως και 8.000 δολάρια έκαστος για το ταξίδι από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους έως τη ΓερμανίαΑπό το έτος 2015 περισσότερο από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει παράνομα τα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το 2018 παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση συγκριτικά με το 2017: Συνολικά 45.737 διελεύσεις έχουν καταγραφεί τους 11 μήνες (έως τον Νοέμβριο) του 2018. Όλο το 2017 ο αριθμός αυτός ανερχόταν στους 35.052.

Παρόλα αυτά οι μεταναστευτικές ροές το 2015 ήταν πολύ περισσότερες. To έτος αυτό, τα ευρωπαϊκά σύνορα «βυθίστηκαν»: Συνολικά 853.650 άνθρωποι πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, δηλαδή 2.300 κατά μέσο όρο ημερησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έτος 2016, οι ροές μεταναστών μειώθηκαν στις 176.906, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Άγκυρας και Ε.Ε.

Η Τουρκία έλαβε το ποσόν των 6 δις ως αντάλλαγμα για μια ενισχυμένη συνεργασία με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. κατά της παράνομης μετανάστευσης. Παρά τη συνεργασία με την Ένωση, οι ροές προσφύγων και μεταναστών δεν σταμάτησαν ποτέ.

Ο αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία το 2018 θα είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν του 2013. Η Τουρκία παραμένει ένα φυσικό πέρασμα λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Το 2015 εκείνοι που έκαναν το ταξίδι στη «Ζώνη Σένγκεν» προέρχονταν κυρίως από τη Συρία (σε ποσοστό 56%) το Αφγανιστάν (σε ποσοστό 24%) και το Ιράκ (σε ποσοστό 10%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους υπηκόους των χωρών αυτών, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ένα φυσικό σημείο εισόδου.

Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι οι λαθροδιακινητές πέτυχαν κέρδη άνω των 10 δις δολαρίων από την παράνομη δραστηριότητά τους την περίοδο από το 2000 έως και σήμερα. Τα ποσά μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Σύμφωνα με κοινή έρευνα της Europol και της Interpol για τα δίκτυα λαθροδιακινητών, ο ετήσιος τζίρος από την παράνομη διακίνηση προσώπων ήταν μόνο το 2015, 6,6 δις δολάρια, καθιστώντας την από τις πιο κερδοσκοπικές δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη.
Η οργάνωση του ταξιδιού μεταναστών προς την Ευρώπη κατά 90% αποτελεί έργο παράνομων και εγκληματικών δικτύων που αμείβονται αδρά για τις «υπηρεσίες» τους.
Οι οργανισμοί υπολογίζουν τα κέρδη των εγκληματικών αυτών οργανώσεων το τελευταίο έτος πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των αφίξεων με το κόστος που εκτιμάται ότι ανέρχεται μεταξύ 3.200 και 6.500 δολαρίων.
Ωστόσο ακόμη και αυτό το «μοτίβο» θα μπορούσε να μην αντανακλά τα πραγματικά κέρδη που ενδεχομένως είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Αφγανοί πρόσφυγες στην Αθήνα ανέφεραν ότι κατέβαλαν έως και 8.000 δολάρια έκαστος για το ταξίδι από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους έως τη Γερμανία.

Σύγχρονοι δουλέμποροι αλλά και διευθυντές ξενοδοχείων, οδηγοί ταξί, ιδιοκτήτες καφετεριών και καταστημάτων τηλεφωνίας, πωλητές σωσιβίων έχουν αποκτήσει ολόκληρες περιουσίες από αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Η αγορά έχει καταστεί εξαιρετικά επικερδής για ειδικά εγκληματικά δίκτυα.

Καλά οργανωμένες ομάδες λαθροδιακινητών έχουν συστηθεί σε στρατηγικά σημεία διέλευσης: στα τουρκικά παράλια, στο Αιγαίο ακόμη και πολύ κοντά σε ελληνικά νησιά, αλλά και στη δυτική Θράκη, κατά μήκος του Έβρου.

Το αντίτιμο για το πέρασμα προς την Ευρώπη μπορεί να με βάση τον «νόμο» προσφοράς και ζήτησης, την εποχή και τις συνθήκες. Κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε 300 με 2.000 δολάρια.

Το 2015 κάθε επιβάτης όφειλε να καταβάλει 1.000 δολάρια για να μπει σε ένα φουσκωτό όπου στοιβάζονταν 40 με 50 άτομα. Πήρα συνέντευξη από τον επικεφαλής ενός μεγάλου δικτύου σύγχρονων δουλεμπόρων από τη Συρία, με έδρα τη Μερσίνη.
Είχε αναλάβει μία δωδεκάδα βάρκες που πηγαινοέρχονταν μεταξύ της Σμύρνης και των ελληνικών νησιών. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, ο τζίρος έφθανε τα 500.000 δολάρια ανά ημέρα, εξιστόρησε ο ίδιος.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την παράνομη διακίνηση μεταναστών οργανώνονται σε χαλαρά συνδεδεμένα δίκτυα, σύμφωνα με την έκθεση της Europol και της Interpol.

Η διακίνηση μεταναστών αποτελεί μια πολυεθνική επιχείρηση, με τα άτομα που εμπλέκονται να προέρχονται από άνω των 100 χωρών, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης