Αποστάσεις από τον Άκη Τσοχατζόπουλο κράτησε για πρώτη φορά σήμερα η Βίκυ Σταμάτη. Ο συνήγορός της, Αλέξης Κούγιας, υποβάλλοντας σειρά ερωτήσεων προς τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Νίκο Μαϊτό για την αγορά του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τη Βίκυ Σταμάτη στάθηκε στη χρονική στιγμή της επίμαχης μεταβίβασης από την offshore Nobilis. Όπως είπε ο μάρτυρας, το 2010 οπότε και έγινε η αγοραπωλησία του σπιτιού αυξήθηκε η φορολογία ακινήτων για τις offshore από το 3% στο 15% και η εταιρία που κατείχε το ακίνητο θα έπρεπε να πληρώνει φόρο περίπου 200 χιλιάδες ετησίως, άρα ήταν προτιμότερο να το έχει φυσικό πρόσωπο.

Επικαλούμενος ακριβώς όσα αναφέρει το κατηγορητήριο ότι δηλ. πίσω από τις οffshore βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το 1999, ο κ. Κούγιας επεσήμανε: «Στη δύστυχη εντολέα μου μεταβιβάστηκε ένα ακίνητο που ήταν δικό της ή επειδή έπρεπε να μεταβιβαστεί σε ένα φυσικό πρόσωπο γιατί αλλιώς θα πήγαινε χαμένο; Σε έξι χρόνια θα το έπαιρνε το Δημόσιο… Γιατί έγινε η μεταβίβαση;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Μαϊτός: Να σας πω και μια ακόμα εξήγηση. Τότε τελειώνουν και οι επισκευές του. Η NOBILIS ξόδεψε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Θα δήλωνε σε «πόθεν έσχες» αυτό το πόσο φυσικό πρόσωπο;

Ο συνήγορος υπεράσπισης υπενθύμισε επίσης πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε αγοράσει για την πρώην σύζυγό του, Γκούντρουν, σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό κάτι που δεν έκανε όμως για την νυν σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη.

Κούγιας: Ο κ. Τσοχατζόπουλος παντρεύτηκε δυο φορές κι έχει παιδιά και με τις δυο. Όλα αυτά τα χρόνια της προσωπικής του διαδρομής έκανε φορολογικές δηλώσεις οι οποίες δικαιολογούσαν τη δυνατότητα αγοράς διαμερίσματος για τη γυναίκα του. Το 1997 αγοράστηκε σπίτι για τη Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου στον αριστοκρατικότερο δρόμο της Ελλάδος στο Ψυχικό (Αγγ. Σικελιανού). Στην εντολέα μου δεν αγόρασε σπίτι. Έκανε κάτι χειρότερο. Την έβαλε υποχείριο σε μια τράπεζα και τώρα βρίσκεται και στη φυλακή.
Αναφερόμενος ο μάρτυρας στο δάνειο που χορήγησε η τράπεζα με εγγυητή τον πρώην υπουργό, παρά την ηλικία του είπε: «Εκτίμηση της τράπεζας για το ακίνητο είναι 3,3 εκατ. ευρώ. Εγώ αν ήμουν τράπεζα θα χορηγούσα δάνειο 800.000 ευρώ και θα παρακαλούσα να μην πληρωθεί ούτε μια δόση για να πάρω το ακίνητο. Δεν δίνουν δάνειο σε άνθρωπο 72-73 ετών με 25ετη διάρκεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία του συνεχίζει να διενεργεί έλεγχο για τα περιουσιακά στοιχεία του εκ των κατηγορουμένων πρώην Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Σμπώκου.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του πάντως ο κ. Μαϊτός δέχτηκε την παρατήρηση του προέδρου του δικαστηρίου πως η υπηρεσία του δεν επέμεινε όσο έπρεπε προκειμένου να διαλυθούν οι σκιές που ακόμη και σήμερα υπάρχουν.

Πρόεδρος: Να ψάξετε να βρείτε τον πραγματικό ιδιοκτήτη της Nobilis. Αφήνετε σκιές. 136 εκατομμύρια δραχμές ήταν. Όχι 136 δραχμές. Έτσι τ’ αφήσατε;

Μάρτυρας: Όλοι δήλωναν άγνοια. Ποιόν άλλον να ψάξουμε;

Πρόεδρος: Έπρεπε να ασχοληθείτε περισσότερο. Έπρεπε να ψάξετε. Γιατί αφήσατε αυτά τα κενά και τις σκιές να παραμένουν;»

Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της NOBILIS Νίκος Γεωργουλάκης μέσω του συνηγόρου του υποστήριξε ωστόσο πως εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης από τρίτους, χωρίς τη δική του βούληση.

Η κόρη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Αρετή Τσοχατζοπούλου μέσω του συνηγόρου της τόνισε πάντως πως τα εισοδήματά της κάλυπταν πλήρως την αγορά του ακινήτου στη Δεινοκράτους.
H δίκη θα συνεχιστεί την προσεχή Πέμπτη.

Διαβάστε επίσης: Νέα στοιχεία στη δίκη του Άκη, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013, 11:54

«Τον ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Μαΐου 2013, 10:18

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης