Video – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί πέρασε το κατώφλι του εισαγγελέα η χρυσή ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, μετά τις σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από μεγαλοπαράγοντα της ιστιοπλοΐας πριν από 23 χρόνια, όταν ακόμη ήταν στην αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η προσωπική μου εμπειρία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακοποίησης των αθλητών και επειδή θέλουμε και επιθυμούμε να καθαρίσουμε το τοπίο στον ελληνικό αθλητισμό και να προτρέψουμε τα νέα παιδιά να έρθουν να αθληθούν και να μπορούμε άφοβα να βρισκόμαστε μέσα στους αθλητικούς χώρους και μέσα στην κοινωνία μας, σε μια υγιή κοινωνία, μιλάμε κα μιλάμε ανοιχτά.

 

»Δεν ήταν εύκολο να βγω να μιλήσω δημόσια για κάτι τόσο τραυματικό. Ωστόσο, αφού μίλησα, έχοντας εισπράξει όλα αυτά τα συναισθήματα από τον κόσμο γύρω και τα τόσα ενθαρρυντικά λόγια αλλά και την αγκαλιά ουσιαστικά όλης της Πολιτείας, μπορώ με σιγουριά να πω σε κάθε θύμα να φύγει από αυτή τη θέση, να σπάσει τη σιωπή, να μιλήσει. Από οποιονδήποτε χώρο και αν βρίσκεται, είτε τον αθλητικό, είτε τον εργασιακό, γενικότερα στην κοινωνία μας, διότι έχουμε όλοι τη δύναμη, μέσα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας και ο κόσμος γενικότερα, να βγούμε νικητές και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα που θέλουμε να έχουμε. Μία υγιή Ελλάδα σε όλες τις μορφές της» είναι το μήνυμα που έστειλε η Σοφία Μπεκατώρου, στις 18 Ιανουαρίου, κατά τη συνάντησή της με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάθε θύμα να σπάσει τη σιωπή και να μιλήσει από όποιο χώρο κι αν βρίσκεται. Η προσπάθεια με όλους τους αθλητές είναι να σταματήσει η κατάχρηση εξουσίας» δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου, λίγο μετά τη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

Οι αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό που υπέστη το 1998 δεν μπορούν να διερευνηθούν ούτε να οδηγήσουν στην απόδοση ποινικών ευθυνών, διότι το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο. Ωστόσο η κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου δίνει έναυσμα για νέες έρευνες σεξουαλικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η κατάθεση της Μπεκατώρου και η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα δίνουν το έναυσμα για μία ευρύτερη έρευνα για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων ή και άλλα συναφή αδικήματα σε μεταγενέστερες χρονικές περιόδους, όπου δεν έχει επέλθει παραγραφή.
Με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς να παρεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά όταν υπάρχουν καταγγελίες ή έστω και υπόνοιες για τέλεση σεξουαλικών εγκλημάτων και να ενθαρρύνουν τα θύματα να καταγγέλλουν στις αρχές τους υπαιτίους. Τονίζει όμως ότι θα πρέπει να προστατεύεται το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων μέχρι να υπάρξει καταδικαστική απόφαση από τη Δικαιοσύνη.

Μετά τις καταγγελίες της ολυμπιονίκη, ακολούθησαν αποκαλύψεις και από άλλες αθλήτριες για τον εφιάλτη που έζησαν κατά το παρελθόν. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ, η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου, η άλλοτε πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας Μαρίνα Ψυχογιού, αλλά και η ασημένια ολυμπιονίκης του άλματος εις ύψος Νίκη Μπακογιάννη μίλησαν για τον εφιάλτη που έζησαν κατά το παρελθόν.

Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου έγινε γνωστή,μέσα από τη συνέντευξή της στο περιοδικό Marie Claire, όπου παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση από παράγοντα σε ηλικία 21 ετών. Πριν από λίγες ημέρες, στη διαδικτυακή Ημερίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι», η κορυφαία ιστιοπλόος έκανε πράξη αυτό το σύνθημα και δημοσιοποίησε χωρίς περιστροφές όσα βίωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης