Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Σάμου, πολλοί από αυτούς, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν σε σκηνές, ενώ την ίδια ώρα οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν στην περιοχή ξεπέρασαν τους 60 όλη τη νύχτα. Από αυτούς οι 10 είχαν μέγεθος από 4 έως 4,9 Ρίχτερ και μόνο ο ένας είχε μέγεθος 5 Ρίχτερ.

Τραγικός απολογισμός της σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής είναι τα δύο ανήλικα παιδιά, ηλικίας 15 και 17 χρόνων που τα καταπλάκωσε τοίχος από παλιό κτήριο στην περιοχή Βαθύ. Ήταν την ώρα που επέστρεφαν από το σχολείο όταν ο τοίχος κατέρρευσε και έπεσε πάνω τους, αιφνιδιάζοντάς τους με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να αντιδράσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε στο Βάθυ

«Δεν ξέρω αν πέρασαν τα χειρότερα καθώς γι’ αυτό το μέγεθος του σεισμού οι μετασεισμοί ήταν σχετικά μικρού μεγέθους. Ας μην ησυχάζουμε, θέλει πολλή προσοχή τα επόμενα 24ωρα στη Σάμο. Οι κάτοικοι να αποφύγουν την παραλία αλλά και όσα σπίτια έχουν την παραμικρή ρωγμή να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί», ανέφερε το πρωί του Σαββάτου στο OPEN ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, κ. Κώστας Παπαζάχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος τόνισε πως ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ενώ αναμένονται μετασεισμοί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη Σάμο δεν μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός μεγαλύτερος από αυτόν που έγινε χθες, αφού είναι ο κύριος σεισμός, όμως, μπορεί να γίνει εκ νέου σεισμική δόνηση μεγέθους έως 6,2 Ρίχτερ εκτίμησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.  

Τα τσουνάμι που ακολούθησαν τον σεισμό προκάλεσαν νέες σοβαρές ζημιές, γι’ αυτό τον λόγο οι σεισμολόγοι προειδοποιούν τους πολίτες της Σάμου να βρίσκονται μακριά από τις παραλίες, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού μεταφέρθηκε το βράδυ της Παρασκευής, ένας 14χρονος που φέρει δύο σοβαρά τραύματα στο πόδι και τη γνάθο. Το παιδί θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ο 14χρονος καθώς και μία 63χρονη γυναίκα με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, μεταφέρθηκαν από τη Σάμο στην Αθήνα με C-130. Η 63χρονη νοσηλεύεται στο ΚΑΤ, ενώ ακόμη επτά άτομα νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Σάμου. 

Στο νησί μεταφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή μεταξύ άλλων, η ΕΜΑΚ, διασώστες του ΕΚΑΒ, μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Στήθηκαν σκηνές ενώ έχουν δεσμευθεί και δωμάτια. Όπως διευκρίνισε ο κύριος Χαρδαλιάς  το νησί θα κηρυχθεί άμεσα σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης