Η πρόεδρος της ΜΚΟ SOS Méditerranée Σοφί Μπο κάλεσε σήμερα «το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν τις ευθύνες τους» προκειμένου να δεχθούν τους 141 μετανάστες που διασώθηκαν την Παρασκευή από το πλοίο Aquarius στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης.

Το Aquarius εγκατέλειψε την Κυριακή (χθες) την περιοχή των διασώσεων και βρίσκεται σήμερα «μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα», διευκρίνισε η Μπο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή, το πλοίο που έχουν ναυλώσει η SOS Méditerranée και οι Médecins sans Frontières (Γιατροί χωρίς Σύνορα – MSF) διέσωσε 141 ανθρώπους οι οποίοι επέβαιναν σε δύο ξύλινες βάρκες, μεταξύ των οποίων περίπου οι μισοί ανήλικοι και περισσότεροι από το ένα τρίτο γυναίκες.

Οι δύο επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή συντονισμού της λιβυκής ακτοφυλακής, όμως, σύμφωνα με την Μπο, η τελευταία ζήτησε από το Aquarius να στραφεί σε ακτοφυλακές άλλων χωρών προκειμένου να βρει ένα σίγουρο λιμάνι ή να αποβιβάσει τους μετανάστες.

«Η Λιβύη δεν είναι σίγουρο λιμάνι», επέμεινε η Μπο, καθώς η ΜΚΟ καταγγέλλει τακτικά τις αυθαίρετες κρατήσεις, τους εκβιασμούς και τη βία που υφίστανται μετανάστες που οδηγούνται στη Λιβύη από τη λιβυκή ακτοφυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η Μάλτα και η Ιταλία έχουν ήδη αρνηθεί την πρόσβαση στα λιμάνια τους.

«Γερμανικής ιδιοκτησίας, ναυλωμένο από γαλλική ΜΚΟ, με ξένο πλήρωμα, σε χωρικά ύδατα της Μάλτας, με σημαία Γιβραλτάρ: το Aquarius μπορεί να πάει όπου θέλει, αλλά όχι στην Ιταλία! Στοπ στους διακινητές ανθρώπων και στους συνεργούς τους, κλειστά λιμάνια, ανοικτές καρδιές», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι (ακροδεξιά).

Ο συνάδελφός του, υπεύθυνος για την ακτοφυλακή, Ντανίλο Τονινέλι πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σημαία Γιβραλτάρ που φέρει το πλοίο: «Σε αυτό το στάδιο, πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να αναλάβει τις ευθύνες του».

Όμως, για τη Σοφί Μπο, η ευθύνη είναι μοιρασμένη: «Ζητάμε από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών να εξεύρουν μια λύση. Τις καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκειμένου να εξεύρουν ένα σίγουρο λιμάνι στη Μεσόγειο».

«Επιζώντες διηγήθηκαν πως πέντε πλοία πέρασαν χωρίς να σταματήσουν. Και σήμερα δεν υπάρχει κανένα πλοίο στην περιοχή, είμαστε πολύ ανήσυχοι».

Την Κυριακή, μια βάρκα στην οποία επέβαιναν 11 άνθρωποι έπαθε βλάβη ανάμεσα στη μαλτέζικη και την ιταλική ζώνη συντονισμού διασώσεων. Την ανέλαβε η ιταλική ακτοφυλακή, σύμφωνα με τη SOS Méditerranée.

Τον Ιούνιο, το Aquarius βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διπλωματικής κρίσης μετά τη διάσωση 630 μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, ένα μέρος των οποίων είχαν μεταφερθεί (στο πλοίο) από την ιταλική ακτοφυλακή και τον στρατό.

Η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να αφήσουν το πλοίο να αποβιβάσει τους μετανάστες στα λιμάνια τους. Η οδύσσεια του σκάφους τελείωσε στο ισπανικό λιμάνι Βαλένθια. Το Aquarius πραγματοποίησε στη συνέχεια τεχνικό σταθμό για έναν μήνα στη Μασαλία, όπου βελτίωσε τις ικανότητες υποδοχής του ώστε να μπορεί να βρίσκεται σε αναμονή για ελλιμενισμό ενώ μεταφέρει μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης