Ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της αποκαλούμενης «Μαφίας των Φυλακών» Ευ. Νικόπουλου πρόκειται να βρεθούν σήμερα οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, προκειμένου να απολογηθούν για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του κρατουμένου για την υπόθεση της Energa, Αριστείδη Φλώρου.

Και οι δύο γνωστοί δικηγόροι συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Αντιτρομοκρατική κατόπιν εκδόσεως εντάλματος σύλληψης σε βάρος τους. Οι δύο κατηγορούμενοι νομικοί διετέλεσαν συνήγοροι του προφυλακισμένου Γ. Αντωνόπουλου, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κ.κ. Λυκουρέζος και Παναγόπουλος κατηγορούνται πως ως συνήγοροι του Γ. Αντωνόπουλου εκβίαζαν τον επιχειρηματία Αρ. Φλώρο σε συνεργασία με έγκλειστους Αλβανούς κρατουμένους, προκειμένου ο πρώτος να τους καταβάλει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ. Εάν δινόταν αυτό το ποσό, τότε, όπως αναφέρουν στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο ποινικολόγοι θα ενεργούσαν ώστε να αποσυρθούν οι επιβαρυντικές καταθέσεις Αλβανών κρατουμένων που κατονόμαζαν τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου. 

Στη δικογραφία περιέχονται και καταθέσεις δικηγόρων σύμφωνα με τις οποίες προβλήθηκε από τη μεριά Λυκουρέζου οικονομικό αίτημα προς τον Αρ. Φλώρο και τον τότε δικηγόρο του, τον αδικοχαμένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Απόπειρα εκβιασμού του από τους δύο δικηγόρους έχει καταγγείλει με καταθέσεις του στις Αρχές και ο Αρ. Φλώρος.

Αγωγή κατά Παπακώστα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, η υπεράσπιση του ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου θα καταθέσει σήμερα αγωγή κατά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα για παραβίαση του νόμου για το τεκμήριο αθωότητας, για δηλώσεις της υπουργού, που, όπως υποστηρίζει ο συνήγορος του κ. Λυκουρέζου, τον καθιστούσαν ένοχο πριν ακόμα απολογηθεί.

Ο κ. Θρασύβουλος Κονταξής, ο οποίος έχει αναλάβει την υποστήριξη του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, με δήλωσή του στρέφεται κατά της Κατερίνας Παπακώστα για όσα ανέφερε σε τοποθέτησή της σχετικά με την υπόθεση που έχει οδηγήσει στις συλλήψεις των δύο ποινικολόγων.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Θρασύβουλου Κονταξή:

«Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρά την πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες κυρία ονόματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δύο δικηγόρων. Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από έναν μήνα, με τις ψήφους της κας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει διά ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κα Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις.

»Αύριο το πρωί στις 9, προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου, θα κατατεθεί αγωγή σε βάρος της κας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου, του τεκμηρίου αθωότητας. Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάσει του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση».

Τι υποστηρίζει η μεριά Λυκουρέζου

Η φράση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου «Εγώ και ο Θόδωρος αρχηγοί εγκληματικής οργάνωσης; Αν είναι δυνατόν!», την οποία εκστόμισε την Παρασκευή μετά την προσαγωγή του στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί, καταδεικνύει και τη γραμμή άμυνας που θα εφαρμόσει το νομικό επιτελείο του ποινικολόγου.

Η μεριά Λυκουρέζου επιμένει στο εξής: «Από τη δικογραφία δεν προκύπτει ούτε ένα στοιχείο το οποίο να αποδεικνύει ή να καταδεικνύει άμεση ενοχή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου ή και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση αυτή. Ως εκ τούτου, από τα στοιχεία της δικογραφίας της ίδιας δεν συντρέχουν λόγοι για προφυλάκιση ούτε του ιδίου του Αλ. Λυκουρέζου ούτε και του δικηγόρου Θεόδωρου Παναγόπουλου».

Άτομα του άμεσου περιβάλλοντος του γνωστού ποινικολόγου αφήνουν να εννοηθεί πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ως προς την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και εις τη συνέχεια ως προς την ίδια τη σύλληψή του μπροστά από κεντρικό ξενοδοχείο στο Σύνταγμα παραπέμπει σε άλλα σκεπτικά από το ίδιο το ποινικό περιεχόμενο της υπόθεσης και από την ίδια τη δικογραφία. Το περιβάλλον του Αλέξανδρου Λυκουρέζου θεωρεί πως για κάποιους λόγους, τους οποίους δεν αποκαλύπτει, η σύλληψη των Λυκουρέζου, Παναγόπουλου καθώς και η προφυλάκιση του δικηγόρου Αντωνόπουλου ξεφεύγουν από τα στενά πλαίσια της ποινικής υπόθεσης «Μαφία των Φυλακών». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το περιβάλλον του Αλέξανδρου Λυκουρέζου ανησυχεί ως προς την κατάληξη της ανακριτικής διαδικασίας της Δευτέρας και φοβάται πως τελικά, για λόγους ανεξάρτητους από την υπόθεση, οι δικηγόροι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος ενδεχομένως να προφυλακιστούν. Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι γνωστή εισαγγελέας, η οποία διαχειριζόταν την υπόθεση, μόλις την Παρασκευή δήλωσε «διπλωματική ασθένεια» προκειμένου να μη συμμετάσχει στη διαδικασία, ώστε να μην αναμειχθεί στο όλο ζήτημα.

Όπως και να ‘χει, τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο σημειώνουν πως όλες οι κατηγορίες εδράζονται στις καταθέσεις του ήδη καταδικασθέντος επιχειρηματία Αρ. Φλώρου καθώς και στις καταθέσεις γνωστών νομικών στο Μικτό Ορκωτό για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου.

Από τη μεριά του, ο έτερος συλληφθείς δικηγόρος Θ. Παναγόπουλος θα αρνηθεί και εκείνος τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε την υπεράσπιση του Γ. Αντωνόπουλου μόλις το 2017, ενώ η κατηγορία τον τοποθετεί ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης από το 2014.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης