Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Δαγαλάκης

Ρεπορτάζ: Άννα Νικολάου, Αδάμ Αλεξόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, η οποία αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνη του 2019.

Η κίνηση στα διόδια των αυτοκινητόδρομων, στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, στους Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) της Αττικής, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με την Τροχαία να λαμβάνει αυστηρά μέτρα.

Μεσημέρι Μεγάλης Πέμπτης, και ήδη στα διόδια της Ελευσίνας η κίνηση των οχημάτων είναι αυξημένη, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρά χιλιομέτρων. Μάλιστα, νωρίτερα σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα στο ύψος Κηφισίας στο ρεύμα προς Ελευσίνα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις από τον κόμβο Πεντέλης και να καταλήγουν στον κόμβο Κηφισίας, ενώ καραμπόλα οχημάτων μετά τα διόδια Ελευσίνας προκαλεί καθυστερήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως από τα διόδια της Ελευσίνας:

  • Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και τη Μ. Πέμπτη έχουν περάσει συνολικά 177.000 οχήματα.
  • Από αυτά, μόνο τη Μ. Πέμπτη, μέσα σε λίγες ώρες ο αριθμός των οχημάτων που διήλθαν από τα διόδια σκαρφάλωσε στα 26.250.

Συνολικά από τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Πέμπτης μέχρι και τις 2:00 το μεσημέρι, από τα διόδια των Αφιδνών έχουν περάσει περίπου 17.000 οχήματα.

Συνολικά από τη Μ. Τετάρτη έχουν αναχωρήσει:

Έξοδος για Κόρινθο: 42.574 οχήματα

Έξοδος για Λαμία: 34.540 οχήματα

Συγκριτικά με τους αριθμούς του 2021, θα διαπιστώσουμε ότι τα οχήματα σχεδόν διπλασιάστηκαν:

Έξοδος για Κόρινθο (2021): 16.400

Έξοδος για Λαμία (2021): 18.809

Συγκριτικά με τους αριθμούς του 2019 (προ πανδημίας κορωνοϊού) η φετινή έξοδος κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Ειδικότερα:

Έξοδος για Κόρινθο (2019): 35.863

Έξοδος για Λαμία (2021): 30.135

Τεράστια κινητικότητα σε ΚΤΕΛ, πλοία, αεροπλάνα, τρένα

Αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στα ΚΤΕΛ, ενώ έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και στις εθνικές οδούς.

Αύξηση 30%-35% στις κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ

Σε σχέση με το 2019, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την πανδημία, παρατηρείται αύξηση κατά 30%-35% στις κρατήσεις εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών ΚΤΕΛ, Σοφοκλή Φάτσιο.

 

 

Μάλιστα, σε πολλά δρομολόγια, όπως των γραμμών Αθήνα – Πελοπόννησος και Ήπειρος, η πληρότητα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σοφοκλής Φάτσιος, αγγίζει και το 45%-50%.


 

Ιδιαίτερη αύξηση καταγράφεται και προς Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Θεσσαλία, αλλά και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ, υπάρχουν εφεδρικά λεωφορεία για σήμερα και αύριο που αναμένεται και η μεγάλη έξοδος, προκειμένου να προστεθούν και έξτρα δρομολόγια για οποιονδήποτε προορισμό και να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες.

Επισήμανε, ωστόσο, πως οι εκδρομείς επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους τα ΚΤΕΛ, λόγω του ότι οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν ίδιες, χωρίς καμία αύξηση, και είναι οικονομικότερες σε σχέση με άλλους τρόπους μετακίνησης.

100% πληρότητα στα πρωινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Σύμφωνα τους ακτοπλόους, η πληρότητα στα πρωινά δρομολόγια της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής είναι 100%. Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 19 δρομολόγια, 17 από τη Ραφήνα και 10 από το Λαύριο.

Το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει και σήμερα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών, ενώ συστήνει σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να είναι μία ώρα νωρίτερα στο σημείο αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους. Τη Μ. Τετάρτη από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 14 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν για διάφορα νησιά του Αιγαίου 14.760 επιβάτες, 2.649 ΙΧ οχήματα, 575 φορτηγά και 394 δίκυκλα.

Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 26 απόπλοι, ενώ αναχώρησαν 5.459 επιβάτες, 949 ΙΧ οχήματα, 40 φορτηγά και 148 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 13 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 4.916 επιβάτες, 1.493 ΙΧ οχήματα, 92 φορτηγά και 92 δίκυκλα. Από το Λαύριο έγιναν 7 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 1.743 επιβάτες, 482 ΙΧ οχήματα, 45 φορτηγά και 26 δίκυκλα.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 100% πληρότητα κυρίως για Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Αυξημένη κίνηση, όμως, παρατηρείται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι πληρότητες αγγίζουν το 100% στις αμαξοστοιχίες κυρίως στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Μάλιστα, οι κρατήσεις των εισιτηρίων τρένων έχουν φτάσει στα επίπεδα του Πάσχα του 2019, με τον αριθμό όμως των διαθέσιμων θέσεων να είναι μικρότερος σε ποσοστό της τάξεως του 20% σε σχέση με την περίοδο προτού εκδηλωθεί η πανδημία.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, από τη Μεγάλη Πέμπτη έως και το Μεγάλο Σάββατο θα ενισχυθούν οι συρμοί InterCity με ένα επιπλέον βαγόνι.

«Ελ. Βενιζέλος»: Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για ελληνικούς προορισμούς

Αυξημένες είναι και οι πληρότητες στις μετακινήσεις με τα αεροπλάνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της Aegean Airlines, από το περασμένο Σαββατοκύριακο (16-17 Απριλίου) και αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας είχαμε αυξημένες πληρότητες σε όλους τους προορισμούς της χώρας, με κορύφωση πληρότητας 100% τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Τα εισιτήρια για ελληνικούς προορισμούς έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ ιδιαίτερη ζήτηση, με πληρότητα που αγγίζει το 85%, υπάρχει και για διεθνείς προορισμούς, όπως Κύπρος, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία.

Πάντως, όλα δείχνουν πως τα αεροπορικά ταξίδια μπαίνουν και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών, αφού ήδη καταγράφεται αύξηση από τον Μάρτιο και αναμένεται η κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες, με προσφερόμενες θέσεις που θα αγγίζουν τα επίπεδα του 2019.

Αντίστοιχη αύξηση παρουσιάζει, σε κρατήσεις και σε πληρότητα, και η αεροπορική εταιρεία SKY express.

Θεσσαλονίκη: Αυξημένη η κίνηση στα ΚΤΕΛ

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα από και προς τη Θεσσαλονίκη. 

Στα ΚΤΕΛ Μακεδονίας, από νωρίς το πρωί της Μ. Πέμπτης επικρατούσε κοσμοσυρροή και η κίνηση παρέμενε ιδιαίτερα αυξημένη με το πέρας των ωρών, με τα περισσότερα δρομολόγια που αναχωρούν για την επαρχία να είναι πλήρη.

Παράλληλα, εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα τροχαίας κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και σε βασικούς οδικούς άξονες στις εξόδους-εισόδους της πόλης, από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με τo Γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας (Μ. Τετάρτη):

  • Περισσότερα από 11.000 αυτοκίνητα αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη από τα διόδια των Μαλγάρων.
  • Περίπου 8.000 οχήματα αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη από τα διόδια της Ανάληψης στην Εγνατία Οδό.
  • 10.500 οχήματα εισήλθαν στην πόλη από τα διόδια των Μαλγάρων.
  • 7.385 εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη από τα διόδια της Ανάληψης.

Περιορισμοί στην κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων

Μεγάλη Πέμπτη (21/4), από τις 15.00 έως τις 22.00, και Μεγάλη Παρασκευή (22/4) από τις 06.00 έως τις 16.00:

  • στο ρεύμα εξόδου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών (από την αερογέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών).
  • στο ρεύμα εξόδου της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας.
  • και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (Ε.Ο.16), από την αερογέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας).

Τη Δευτέρα του Πάσχα (25/4) από τις 12.00 έως τις 22.00:

  • στο ρεύμα εισόδου της Εθνικής Οδού Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης (από τον κόμβο Ν. Μουδανιών μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης).
  • στο ρεύμα εισόδου της Εθνικής Οδού Καβάλας – Θεσσαλονίκης (από τη Χ/Θ 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ/Θ 11+340).
  • και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (Ε.Ο. 16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως την αερογέφυρα Θέρμης.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης καλεί τους οδηγούς, για την ασφαλή μετακίνησή τους:

  • να μην αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα,
  • να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά όταν πρόκειται να οδηγήσουν,
  • να μην επιχειρούν επικίνδυνες – αντικανονικές προσπεράσεις,
  • να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε ζώνη ασφαλείας και προστατευτικό κράνος, 
  • σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης