Την ώρα που η επίσημη πολιτεία χαρακτηρίζει τα Λέβιθα (το μικρό νησάκι της Δωδεκανήσου που βρίσκεται κοντά στις Κυκλάδες) ως ακατοίκητο, την ίδια ώρα η μοναδική οικογένεια που κατοικεί στο νησί, κατάφερε να εντοπίσει τους μετανάστες που είχαν αποβιβάσει με ιστιοφόρο οι διακινητές και στη συνέχεια να συλλάβει τους δύο διακινητές που είχαν κρυφτεί σε βραχώδη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ ο Μανώλης Καμπόσος, κάτοικος του νησιού χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική των αρμοδίων αρχών, οι οποίοι ήρθαν στο νησί, μετέφεραν τους μετανάστες που είχαν αφήσει εκεί οι διακινητές, αλλά έφυγαν χωρίς να συλλάβουν τα δύο άτομα που τους μετέφεραν, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στο νησί.

«Το χειρότερο», είπε ο κ. Καμπόσος, «είναι ότι δεν φρόντισαν να μας ενημερώσουν για να πάρουμε κι εμείς τα μέτρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποβίβαση έγινε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Ειδοποίησα με δυσκολία (εξαιτίας του ότι η τροφοδοσία με ρεύμα δεν είναι τόσο εύκολη στο νησί) τις αρμόδιες αρχές, ότι ιστιοφόρο που είχε προσεγγίσει την ακτή στα Λέβιθα είχε αποβιβάσει 40 περίπου μετανάστες.

Ήρθε πλωτό του λιμενικού και τους μετέφερε μαζί με ένα αλιευτικό που βοήθησε στην όλη διαδικασία. Την επόμενη μέρα (Σαββάτο 2 Ιουλίου) που βγήκα στο βουνό όπως συνηθίζω, είδα με έκπληξή μου δύο άτομα στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού να κινούνται. Όταν με είδαν πανικοβλήθηκαν. Άρχισαν να τρέχουν, για να κρυφτούν. Τους φώναξα να σταματήσουν, τους καταδίωξα, τους σταμάτησα. Ειδοποίησα τις αρμόδιες αρχές και ήρθαν και τους παρέδωσα.»

«Είναι απαράδεκτο», συνέχισε ο Μανώλης Καμπόσος, «και να το γράψετε αυτό, ότι πολλά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στην διάρκεια της νύχτας. Δεν έπρεπε κάποιος να μας έχει ενημερώσει ότι οι δύο δράστες – διακινητές που έφεραν τους μετανάστες στο νησάκι, δεν είχαν συλληφθεί; Γιατί μας άφησαν εκτεθειμένους σε αυτό τον κίνδυνο;»

Σημειώνεται ότι για περισσότερο από 150 χρόνια στο νησί ζει και αναπνέει η οικογένεια Καμπόσου, πλην όμως στην τελευταία απογραφή εγράφησαν κάτοικοι μηδέν.

Στο μικρό νησάκι, που βρίσκεται κοντά στην Πάτμο διαμένουν 12 άτομα, τα οποία είναι συγγενείς. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και το ψάρεμα. Η ζωή κυλά ήρεμα και φυσικά δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν για κανένα λόγο το νησί. Απέχει 8 ν.μ. από την Αμοργό και 6 ν.μ. από την Κίναρο. Συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πάτμο μία φορά την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης