Χωρίς προστασία ζητεί η εισαγγελέας να καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στις ανακρίσεις για το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στον Άρειο Πάγο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ανακρίτριας που ξεκίνησε την εξέτασή τους, με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους αλλά και με τις κωδικές ονομασίες τους. Η διαφωνία αυτή, φέρνει το θέμα στο πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνουν ή όχι τόσο η Αικατερίνη Κελέση όσο και ο Μάξιμος Σαράφης σε καθεστώς προστασίας κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους.

Σύμφωνα με την αρεοπαγίτη ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η υπόθεση αυτή συνδέεται με εκείνη της Novartis και άρα δεν μπορούν να απεκδυθούν της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια θεωρεί συναφείς τις δύο υποθέσεις και θα πρέπει οι  δύο  μάρτυρες να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στη δικογραφία της Novartis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Θεοδώρου είχε όμως διαμετρικά αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας πως  η προστασία των δύο εν λόγω μαρτύρων, δεν ισχύει στην υπόθεση αυτή, θεωρώντας ότι είναι εντελώς  άσχετη με αυτή της Novartis, στη οποία επιρρίπτονται ευθύνες  σε  πολιτικά και άλλα πρόσωπα.

Η υπόθεση της Novartis, κατά την εισαγγελική λειτουργό, αφορά αθέμιτες  παράνομες πρακτικές (όπως αποδίδονται) που αφορούν   την τιμολόγηση των φαρμάκων από την  οποία αποκόμιζε κέρδη η φαρμακοβιομηχανία  και εν συνεχεία,  μέρος των κερδών αυτών, τα απέδιδε σε τρίτα, πολιτικά και άλλα πρόσωπα (π.χ. γιατρούς).

Εξάλλου,  τα αποδιδόμενα αδικήματα δεν έχουν συνάφεια ούτε με το γράμμα των διατάξεων του    άρθρου 128  του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, υποστηρίζει η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ο οποία προσθέτει πως η έκταση της  προστασίας των μαρτύρων καταλαμβάνει μόνο την υπόθεση της Novartis και όχι τις άλλη άσχετη υπόθεση για την οποία ενδεχομένως καλούνται σε κατάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, η κ. Θεοδώρου, επισήμανε ότι ο Μάξιμος  Σαράφης, όταν κατέθεσε στο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, ο οποίος μαζί με τον αρχαιότερο  συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή, ερεύνησαν τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της Novartis, δεν προέβαλε  ανάλογο αίτημα να καταθέσει ηλεκτρονικά. Έτσι, το θέμα θα πρέπει να επιλυθεί  από το  5μελές Δικαστικό Συμβούλιο  του Ειδικού Δικαστηρίου αφού πρώτα οριστεί εισηγητής και κατατεθούν υπομνήματα με τις θέσεις τόσο της εισαγγελέως όσο και της ανακρίτριας.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ανακρίτρια  κάλεσε με διαφορά δυο ωρών  να καταθέσουν  την Αικατερίνη Κελέση και τον Μάξιμο  Σαράφη, με τις ιδιότητες των προστατευομένων μαρτύρων, δηλ. με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους και όχι με  με  τα πραγματικά τους ονόματα. .

Μάλιστα, ο Μάξιμος Σαράφης ζήτησε από την ανακρίτρια -και έγινε δεκτό-  να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο να καταθέσει, αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού διαμορφωμένου χώρου της ΕΛ.ΑΣ. με  ειδικές  κάμερες.

Πράγματι, η Αικατερίνη Κελέση προσήλθε στο γραφείο της κ. Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε να καταθέτει. Όμως, παρενέβη η κυρία Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η Αικατερίνη Κελέση δεν μπορεί να καταθέσει  με τον τρόπο αυτό αλλά θα πρέπει να δώσει  τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας της και με φυσική παρουσία ενώπιων της ανακρίτριας, όπως έχει γίνει με όλους τους μάρτυρες έως τώρα.

Υπενθυμίζεται πάντως πως είναι η δεύτερη καταγεγραμμένη διαφωνία καθώς και στο παρελθόν ήρθαν σε …σύγκρουση οι δύο γυναίκες στο πλαίσιο της κατάθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου,  όσον αφορά τη δυνατότητα της εισαγγελέως να υποβάλει ερωτήσεις στο μάρτυρα. .

Τότε το Δικαστικό Συμβούλιο  είχε αποφανθεί με βούλευμά του ότι δεν μπορεί να υποβάλλει η εισαγγελέας ερωτήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης