Η πολιτική επικαιρότητα με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και βεβαίως οι επιβαρυντικές εξελίξεις στα της πανδημίας  έθεσαν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης τα νεότερα από τις ειδεχθείς υποθέσεις που βαρύνουν τον κόσμο του θεάματος. Με τον Δημήτρη Λιγνάδη στις Φυλακές Τριπόλεως και τον δικηγόρο του Αλέξη Κούγια να δίνει καθημερινά ρεσιτάλ αυταρέσκειας, η προσοχή των εισαγγελέων έχει πλέον στραφεί στα νομικά απόνερα των υποθέσεων Φιλιππίδη και Στραβοπόδη. Ως φαίνεται δε ο «φάκελος Φιλιππίδη» έχει περισσότερο και άμεσο ενδιαφέρον αφού τουλάχιστον δύο σοβαρές καταγγελίες για κακουργηματικές πράξεις δεν έχουν παραγραφεί. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις αφού θα έχουν ολοκληρωθεί βασικές ενέργειες των αρμόδιων εισαγγελέων.

Οι ψίθυροι που πάντοτε υπήρχαν, τώρα γίνονται έγγραφες καταγγελίες και ενυπόγραφες μηνύσεις που βάζουν στο «κάδρο» δημοφιλείς ανθρώπους του θεάτρου. Το «ντόμινο» αποκαλύψεων γύρω από την εργαλειοποίηση της τέχνης στο «βωμό» των αρρωστημένων παθών δημοφιλών πρωταγωνιστών, το οποίο παρακολουθεί άφωνη η κοινή γνώμη, έχει οδηγήσει σε ένα «μπαράζ» ερευνών της Εισαγγελίας. Η υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου  Δημήτρη Λιγνάδη, φαίνεται πως ήταν μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» το οποίο αποκαλύπτεται δημόσια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξελίξεις για τον Φιλιππίδη

Πλέον, εξελίξεις δρομολογούνται και για άλλον έναν πασίγνωστο πρωταγωνιστή, τον Πέτρο Φιλιππίδη, που φέρεται να ελέγχεται για τουλάχιστον δυο καταγγελίες απόπειρας βιασμού.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα  για αυτόν  αναμένεται να  έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί συμπληρώνεται με τις αφηγήσεις  των γυναικών που φέρονται να έχουν προχωρήσει στις καταγγελίες σε βάρος του αλλά και με άλλες καταθέσεις μαρτύρων. Στην περίπτωσή του, ωστόσο, δικαστικές πηγές επιμένουν, ότι δεν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, όπως συνέβη για το  Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά θα κληθεί σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου προτού ο εισαγγελέας αποφασίσει για την άσκηση ή μη της ποινικής δίωξης σε βάρος του.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όνομα του συγκεκριμένου ηθοποιού καταγράφεται μεταξύ των 18 νέων φακέλων που προσκομίστηκαν από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμαχες καταγγελίες εντοπίζονται  δυο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που παραμένουν «ζωντανά», δηλαδή δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα φέρεται να έχει μπει και μια ακόμη καταγγελία που εμφανίζεται να περιγράφει μια τρίτη περίπτωση απόπειρας βιασμού η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί με επίσημο τρόπο.  

Ο Στραβοπόδης στο μικροσκόπιο

Σύντομα αναμένεται να κληθεί σε απολογία από ανακριτή και ο νεαρός ηθοποιός, Νίκος Στραβοπόδης, ο οποίος έχει καταγγελθεί από τον Δ. Άνθη για βιασμό, κατηγορία ωστόσο, που ο ίδιος  αρνείται κάνοντας λόγο για συναινετική σεξουαλική επαφή με τον μηνυτή του.

Μεγαλώνει ο κύκλος των ερευνών για την υπόθεση Λιγνάδη

Εν τω μεταξύ, τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του αναμένει ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος αμέσως μετά την απολογία του, στην οποία αρνήθηκε τους δύο βιασμούς που τον έφεραν κατηγορούμενο.

Ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες» τις μαρτυρίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας πως κινούνται στη σφαίρα της μυθοπλασίας. Κατά τη διάρκεια της απολογίας του πρότεινε και εξετάστηκαν πέντε μάρτυρες προς ενίσχυση του προβαλλόμενου από τον ίδιο άλλοθι, ότι τις ημέρες που φέρεται να έχει διαπράξει τους δύο βιασμούς βρισκόταν σε άλλα μέρη από αυτά που τον εμφανίζει το κατηγορητήριο. Ωστόσο, ούτε τα δικά του υπερασπιστικά επιχειρήματα ούτε ο λόγος των μαρτύρων υπεράσπισής του έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα που ομόφωνα τον έκριναν προφυλακιστέο. Αποτιμώντας δε το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, όπως προκύπτει από το σκεπτικό του εντάλματος προσωρινής κράτησης, αποφάνθηκαν πως ο Δ. Λιγνάδης αν αφεθεί ελεύθερος είναι επικίνδυνος για την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Και ενώ ο Δ. Λιγνάδης οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνται κατηγορούμενοι για σεξουαλικά εγκλήματα, ο κύκλος των μαρτύρων στην υπόθεση διευρύνεται ενώ η τρίτη σε βάρος του μήνυση «σφίγγει» ακόμη πιο πολύ το κλοιό γύρω από τον καλλιτέχνη. Η μήνυση αυτή έχει κατατεθεί από άνδρα που υποστηρίζει πως βιάστηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη. «Μου είχε δείξει στον υπολογιστή του και άλλα ανήλικα» αναφέρει, στην κατάθεσή του ο μηνυτής για το Δημ. Λιγνάδη, ισχυρισμός που ενδέχεται να τον φέρει στο «στόχαστρο» και για πορνογραφία ανηλίκων.

Στον  απόηχο των καταγγελιών που αφορούν το Δημήτρη  Λιγνάδη, σχηματίστηκε ακόμη μία δικογραφία η οποία είναι υπό έρευνα και αφορά το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έστελναν ΜΚΟ  για  να παρακολουθήσουν θεατρικά μαθήματα του καλλιτέχνη, τη διετία 2017-2018. Τα παιδιά μάλιστα, σύμφωνα  με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αρνούνταν να συνεχίσουν  να πηγαίνουν, μετά από μία ή δύο φορές, χωρίς να ερευνηθούν οι λόγοι της δυσφορίας που εκδήλωναν.

Έρευνα επίσης έχει διαταχθεί από την  προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου με αφορμή αναφορά που κατέθεσε η Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, με αντικείμενο τη διερεύνηση των καταγγελιών 285 αποφοίτων των Αρσακείων Σχολείων περί σεξουαλικών και άλλων μορφών παρενοχλήσεων από εκπαιδευτικούς. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης το αίτημα που κατατέθηκε υπό τη μορφή αναφοράς στην Εισαγγελία είναι «να κληθούν ένας προς έναν οι 285 απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων που υπογράφουν την επίμαχη ανακοίνωση που διοχετεύθηκε στα ΜΜΕ προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουν τις καταγγελίες τους για να διερευνηθούν αυτές αρμοδίως από την Εισαγγελία Αθηνών». Τονίζεται δε ότι «η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία και θα συνδράμει το έργο των εισαγγελικών αρχών με οποιονδήποτε τρόπο της ζητηθεί». Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γεώργιο Νούλη. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης