"Η υπόθεση στην Αίγινα θα ξεκαθαρίσει"

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016, 18:05
"Η υπόθεση στην Αίγινα θα ξεκαθαρίσει"
Του Χρήστου Μαζάνη 

Mόλις έξι ημέρες πέρασαν από το τραγικό ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα το οποίο συγκλόνισε το πανελλήνιο και σημάδεψε τον φετινό Αύγουστο. Ο απολογισμός, τέσσερις νεκροί αλλά και τραυματίες, ενώ αυτό που ακολούθησε σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο προκάλεσε δυσαρέσκεια αλλά και αντιδράσεις.Αποτέλεσμα , ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ αρχικά είχε αναλάβει να υπερασπιστεί τον φερόμενο ως καπετάνιο –χειριστή του ταχυπλόου που έκοψε στη μέση τη λάτζα, στη συνέχεια παραιτήθηκε της υπόθεσης.Ακολούθησε σωρεία δημοσιευμάτων και απόψεων στον Τύπο αλλά και στο διαδίκτυο, περί διεφθαρμένης υπόθεσης, ενώ πρόσωπα της πολιτικής σκηνής πήραν ξεκάθαρη θέση, ζητώντας να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.Τελικά η Δικαιοσύνη αρχικά απεφάνθη (με διαφωνία εισαγγελέα -ανακριτή), κάτι όμως που όπως φαίνεται δεν ικανοποιεί την πλευρά των θυμάτων.Υπενθυμίζεται πως ο φερόμενος κατά δήλωσή του ως χειριστής του μοιραίου ταχυπλόου, Θρασύβουλος Λυκουρέζος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά τη μαραθώνια απολογία του.Μετά από διαφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας, ο 77χρονος τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Η ανακρίτρια ήταν υπέρ της προφυλάκισής του ενώ η εισαγγελέας κατά. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μετά τη διαφωνία αφέθηκε ελεύθερος έως ότου, εντός πενθημέρου, αποφασίσει το συμβούλιο πλημμελειοδικών Πειραιά.Νομικοί πάντως κύκλοι, τόνιζαν στο zougla.gr πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την συγκεκριμένη απόφαση.


Ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, είναι το πρόσωπο το οποίο ανέλαβε να υπερασπιστεί την πλευρά των θυμάτων και να προσπαθήσει να διαλευκάνει με στοιχεία την υπόθεση. Μιλώντας στο zougla.gr, εξηγεί μεταξύ άλλων τον λόγο που ανέλαβε την υπεράσπιση αλλά και τη δυσκολία της συγκεκριμένης υπόθεσης.«Πρόκειται για μια αντικοινωνική και παράνομη συμπεριφορά και πριν από την πράξη και κατά τη διάρκεια της εγκληματικής πράξεως και μετά από αυτήν. Είναι γεγονός ότι οι εντολείς μου, δηλαδή η οικογένεια του καπετάνιου του μικρού σκάφους είναι η οικογένεια των θυμάτων του πατέρα και της κόρης και είναι και οι οικογένεια Αναστασίου, όπου τραυματίστηκαν και αυτοί και τα δύο παιδιά τους και βρέθηκαν στον βυθό,με από πάνω τους το σκάφος. Ανησυχούσαν και ανησυχούν ιδιαίτερα γιατί βλέπουν ενέργειες διαφόρων προσώπων οι οποίες τους οδηγούν σε μια ανασφάλεια για το αν θα κριθεί δίκαια αυτή η υπόθεση», αναφέρει ο γνωστός ποινικολόγος και συνεχίζει:

«Η Δικαιοσύνη δεν κάνει διακρίσεις και είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει»«Εγώ τους διαβεβαίωσα ότι η Δικαιοσύνη δεν κάνει διακρίσεις και ότι είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει αρκεί να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη με τα στοιχεία που θα της δώσουμε. Με αυτό το πρίσμα ανέλαβα την υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής που είναι ένα πολύ ευαίσθητο βήμα και είναι βέβαιο ότι αύριο, μετά την δικογραφία που θα λάβω και θα την μελετήσω, θα έχω τη δυνατότητα να πω περισσότερα πράγματα. Να δω δηλαδή αν έχει γίνει η σωστή άσκηση ποινικής δίωξης, δηλαδή αν πραγματικά τα αδικήματα για τα οποία επέλεξε ο κος εισαγγελέας να ασκήσει ποινική δίωξη , είναι αυτά για τα οποία πρέπει να ασκηθεί με όλη την τιμή που έχω προς τον κο εισαγγελέα».

Σχετικά με το πρόσωπο που κατηγορείται ότι οδηγούσε το σκάφος ο κος Κούγιας αναφέρει πως κι αυτό είναι υπό διερεύνηση. Όπως λέει:

«Να δούμε αν πράγματι ο μοναδικός ο οποίος έχει ευθύνη για αυτό το έγκλημα είναι αυτός ο άνθρωπος που φέρεται να οδηγούσε το σκάφος . Να δούμε πράγματι αν είναι αυτό το πρόσωπο που οδηγούσε. Να δούμε ποιοι επέβαιναν στο σκάφος. Να δούμε γιατί εγκατέλειψαν τους ανθρώπους αυτούς να πνιγούν χωρίς να κάνουν τίποτα. Είναι βέβαιο ότι από την μελέτη αυτών των στοιχείων θα μπορώ κι εγώ να έχω καλύτερη άποψη για την υπόθεση».

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα αποκαλύψει πολλά

«Είναι βέβαιο ότι θα ζητήσω να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των προσώπων τα οποία επέβαιναν στο σκάφος»«Είναι βέβαιο ότι θα ζητήσω να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των προσώπων τα οποία επέβαιναν στο σκάφος. Εκείνο το οποίο είναι ένα πρόβλημα για μένα αλλά και για τους εντολείς μου είναι ότι δεν γνωρίζουμε τα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται να επέβαιναν στο σκάφος, πράγματι επέβαιναν ή επέβαιναν άλλοι. Γι αυτό τον λόγο εδώ και λίγες ώρες βρίσκομαι σε επικοινωνία με σοβαρό επιστήμονα ο οποίος έχει σχέση με μια ειδική επιστημονική προσέγγιση έτσι ώστε να διαπιστώσω αν πράγματι, και πόσα πρόσωπα ήταν πάνω σε αυτό το σκάφος», προσθέτει ο δικηγόρος.


«Προκλητικές συμπεριφορές και δικαιολογίες»

«Εδώ έχει διαταραχθεί η φυσιολογική ζωή για πολλούς ανθρώπους. Η μητέρα του κοριτσιού, έχασε τον άντρα της και το παιδάκι της»«Εκείνο που είναι πολύ σημαντικό και κατά την άποψή μου πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι αναγνώστες σας είναι ότι η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει όταν υπάρχει μια συμπεριφορά η οποία διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη. Εδώ έχει διαταραχθεί η φυσιολογική ζωή για πολλούς ανθρώπους. Η μητέρα του κοριτσιού, έχασε τον άντρα της και το παιδάκι της. Η οικογένεια του καπετάνιου του μικρού σκάφους, έχασε έναν άνθρωπο 58 ετών. Οι άλλες οικογένειες όπου τραυματίστηκαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους και πέρασαν και μια τρομακτική εμπειρία του να βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας με από πάνω τους ένα σκάφος. Σύγχρονως, βλέπουμε προκλητικές συμπεριφορές μετά , προκλητικές δικαιολογίες, όσον αφορά τη συμπεριφορά του ανθρώπου που κατηγορείται ότι διέπραξε αυτήν την πράξη», αναφέρει ο κος Κούγιας.

«Προσωπικότητα με διασυνδέσεις ο φερόμενος ως οδηγός του ταχύπλοου»

«Πληροφορήθηκα σήμερα από διάφορα δημοσιεύματα, ότι είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, με διασυνδέσεις διάφορες οι οποίες πραγματικά σε εντυπωσιάζουν από την μια μεριά αλλά από την άλλη πλευρά σε οδηγούν σε μια αγωνία για το τι ακριβώς συμβαίνει. Επειδή λοιπόν όλα όσα έχω διαβάσει στον τύπο και όσα άκουσα με σοκάρουν, γι αυτό και όταν μου ζητήθηκε να αναλάβω αυτή την υπεράσπιση πολιτικής αγωγής, ένοιωσα ότι κατά κάποιο τρόπο έχω ένα πολύ σοβαρό και σπουδαίο έργο να κάνω εκπροσωπώντας κι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας η οποία δυστυχώς γι αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να ξεγελάσουν έχει ξεσηκωθεί. Και είναι βεβαίως ότι στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα κρυφό σε αυτή την υπόθεση», καταλήγει ο γνωστός ποινικολόγος.

Aκούστε τι δηλώνει στο zougla.gr o Aλέξης Κούγιας:

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016, 18:30