Την ώρα που οι Τούρκοι έχουν παραγγείλει ήδη και κατασκευάζονται stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς «F-35», οι Γερμανοί μας υποχρεώνουν να παραλάβουμε αεροσκάφη που η γερμανική αεροπορία θα αποσύρει στις 29 Ιουλίου του 2013.

Πρόκειται για 14 F-4F που επιχειρούν στην πτέρυγα JG 71 Richthofen και πρόκειται για τα τελευταία F-4F ICE τα οποία βρίσκονται πλέον σε ενεργό υπηρεσία με τη γερμανική αεροπορία. Εκσυγχρονίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 με ένα πρόγραμμα ανάλογο των ελληνικών F-4E AUP.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένο ότι η οροφή της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την απόσυρση των 48 Α-7Ε και RF-4E καταρρέει στο 60% περίπου της προβλεπομένης από την δομή δυνάμεων, οι Γερμανοί αφού ξεφορτώνονται τα Phantom της εποχής του πολέμου στο Βιετνάμ επέλεξαν να τα φορτωθεί η πολεμική μας αεροπορία. Τα 14 F-4F, συν άλλα 9 για ανταλλακτικά!

Την ώρα που οι αξιωματούχοι της πολεμικής μας αεροπορίας είχαν στρέψει το ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα αεροσκάφη σε F-16, Mirage 2000-5, ή F-15E, που αποσύρουν οι ΗΠΑ, οι Γερμανοί- μέσω της τρόικα είναι απόλυτοι: «Δεν υπάρχουν λεφτά για υποστήριξη αυτών των αεροσκαφών. Πάρτε τα δικά μας F-4F και βλέπουμε»!

Ήδη, στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης) βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης δύο μαχητικά της γερμανικής αεροπορίας F-4F ICE. Τα αεροσκάφη πέταξαν από τη βάση τους στο Wittmundhafen στη δυτική Γερμανία και μέσω Aviano ήρθαν στην 117ΠΜ η οποία είναι και το πιθανότερο να φιλοξενήσει τα απορρίμματα της γερμανικής αεροπορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά η γερμανική αεροπορία αναβάθμισε 70 F-4F στο επίπεδο ICE αλλά εξαιτίας προβλημάτων μη επαρκούς αριθμού βλημάτων AIM-120 και έλλειψης της σοβιετικής απειλής το πρόγραμμα τερματίστηκε το 1995! Τα αεροσκάφη σε γερμανική υπηρεσία που άρχισαν να εκσυγχρονίζονται το 1988 περίπου, μετρούσαν ήδη 15 χρόνια υπηρεσία! Δηλαδή το «νέο» μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ελέω τρόικα, θα «μετράει» όταν παραληφθεί, ακριβώς 40 χρόνια υπηρεσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης