Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωποι με την ποινή των ισοβίων πρόκειται να βρεθούν οι τρεις κατηγορούμενοι για την κοκαΐνη βάρους 230 κιλών που εντοπίστηκε την Τρίτη σε πολυτελή μεζονέτα στη Βούλα.

Με την ποινή των ισοβίων είναι αντιμέτωποι οι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση της κοκαΐνηςΤο μεσημέρι της Τετάρτης, ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των τριών συλληφθέντων (ενός αγρότη από τη Μεσσηνία, ενός Κολομβιανού και ενός Μεξικανού) ποινική δίωξη για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο 62χρονος αγρότης, ο οποίος εμφανίζεται ως μπατζανάκης του Κολομβιανού. Οι δυο τους, σε συνεργασία με τον Μεξικανό, ο οποίος είναι αδελφός ενός από τους μεγαλύτερους εμπόρους ναρκωτικών ουσιών της Λατινικής Αμερικής, σχεδίαζαν να πλασάρουν την κόκα στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ναρκωτικά εισήλθαν στη χώρα μέσα σε βαλίτσες που είχαν κρύψει οι διακινητές σε κοντέινερ με φορτία ανανάδων τα οποία προέρχονταν από τον Παναμά. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσότητα αξίας 8.000.000 ευρώ, ενώ, στην περίπτωση που η κοκαΐνη νοθευόταν, το ποσό θα εκτοξευόταν σε άλλα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο Μεξικανός θα αναλάμβανε τη διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη.

«Είχε παραλάβει 40 κιλά και είχε ραντεβού με τον αγρότη και τον Κολομβιανό, προκειμένου τα ναρκωτικά να μεταφερθούν στην Καλαμάτα σε πορτμπαγκάζ» αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.


Τους είχαν υπό στενή παρακολούθηση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Αρχές -DEA, Δίωξη Ναρκωτικών, ΣΔΟΕ και Λιμενικό- παρακολουθούσαν τις κινήσεις του καρτέλ τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες.

«Οι διακινητές πρώτα έκαναν πρόβα. Είχαν φέρει ένα φορτίο με ανανάδες χωρίς ναρκωτικά για να δουν αν τα κοντέινερ-ψυγεία θα ελεγχθούν. Ήταν υπό παρακολούθηση. Γι’ αυτό, όταν έφεραν το δεύτερο φορτίο από τον Παναμά, συνελήφθησαν. Το φορτίο με την κοκαΐνη το πήγαν πρώτα σε μια αποθήκη στον Ασπρόπυργο και εν συνεχεία μετέφεραν τα ναρκωτικά στη Βούλα» σημειώνουν αξιόπιστες πηγές.

Η επιχείρηση

Το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα από συντονισμένη και πολύμηνη έρευνα της DEA, της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε διαμέρισμα στην πλατεία Αττικής και στη μεζονέτα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Νικηταρά και Ρόδου στη Βούλα. Στο δεύτερο σπίτι εντόπισαν τα 230 κιλά κοκαΐνη.

Η αστυνομία είχε πληροφόρηση από την αμερικανική υπηρεσία για την προσπάθεια διοχέτευσης των ναρκωτικών ουσιών από το μεξικανικό καρτέλ στις αγορές της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής.

Τα μέλη του καρτέλ έμεναν σε ξενοδοχείο της παραλιακής, ενώ το μεγάλο deal έγινε σε μαγαζί των νοτίων προαστίων, το οποίο παρακολουθούσαν εδώ και μέρες οι αστυνομικοί. Κατά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στη μεζονέτα, οι συλληφθέντες πιάστηκαν στα πράσα, ενώ βρίσκονταν σε συνεννοήσεις για την αποστολή του φορτίου στους τελικούς του προορισμούς.


(Η μεζονέτα στη Βούλα)

«Ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα»

Λίγη ώρα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των τριών κατηγορουμένων, το zougla.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο των συλληφθέντων, τον κ. Σάκη Κεχαγιόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία των αστυνομικών αρχών, προσθέτοντας όμως πως ακόμα είναι νωρίς για συμπεράσματα.

«Είναι μια σημαντική επιτυχία της Δίωξης Ναρκωτικών η ανεύρεση και κατάσχεση μιας τέτοιας σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών. Όσον αφορά στις ευθύνες και τους ενόχους, μένει να διευκρινιστεί κατά τη διεξαγωγή της κυρίας ανακρίσεως ο ρόλος, οι ενδεχόμενες ευθύνες, αλλά και η ενδεχόμενη αθωότητά τους» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Κεχαγιόγλου στο zougla.gr:

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) είναι η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον συντονισμό και τη διεξαγωγή των ερευνών για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών που διοχετεύονται από τις ΗΠΑ στο εξωτερικό.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Οι δηλώσεις του διοικητή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Παναγιώτη Στάθη για την υπόθεση:

«Ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα διεθνικά δίκτυα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από την Κεντρική Αμερική στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από τις διωκτικές Αρχές.

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), του Σ.Δ.Ο.Ε. του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν χθες (04.11.2014) παράλληλες οργανωμένες επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν τρία άτομα – μέλη του κυκλώματος, σε περιοχή των νοτίων προαστίων, στην Αττική.

Πρόκειται για 25χρονο υπήκοο Μεξικού (αρχηγικό μέλος της οργάνωσης), έναν 69χρονο υπήκοο Καναδά (γεννηθείς στην Κολομβία) και έναν 62χρονο Έλληνα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα δύο άτομα, μεταξύ των οποίων, ο εγκέφαλος του διεθνικού εγκληματικού κυκλώματος (35χρονος υπήκοος Μεξικού) και ένα ακόμα μέλος του (36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. γεννηθείς στο Λίβανο).

Σε βάρος όλων των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κατασχεθεί πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά), το οποίο είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά, δύο καραμπίνες και μονόκαννο όπλο, 44 φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και 125)κυνηγετικά φυσίγγια, μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα», εννέα κινητά τηλέφωνα, 3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού.

Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, από το συνδυασμό των προανακριτικών στοιχείων και τη διασταύρωση και ανάλυση όλων των ερευνητικών δεδομένων οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του προφίλ (profiling) των εμπλεκομένων ατόμων και στην ταυτοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, στο πλαίσιο του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας σκληρών ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς– προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, μεταξύ των μελών της.

Συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών – αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων. Επιπλέον, ο 62χρονος ημεδαπός και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Όπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν τη δια μέσω θαλάσσης μεταφορά των ναρκωτικών, με εμπορευματοκιβώτια (containers), τα οποία περιείχαν κυρίως φρούτα και μεταφέρονταν σε εμπορικά πλοία υπερπόντιων δρομολογίων.

Τα μέλη της οργάνωσης για να πετύχουν τους εγκληματικούς τους σκοπούς, είχαν συστήσει εταιρεία με στόχο την νομιμοφανή μεταφορά και εισαγωγή των εμπορευμάτων, ενώ χρησιμοποιούσαν και ειδικούς χώρους αποθήκευσης.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του κυκλώματος, με τη συνδρομή της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Με την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα στα κυκλώματα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, που δραστηριοποιούνται σε διεθνικό επίπεδο, αποκομίζοντας παράνομα τεράστια χρηματικά ποσά.

Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις Υπηρεσίες, που συνέδραμαν στην μεγάλη αυτή επιτυχία, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η συνεργασία των Αρχών επιβολής του Νόμου αποτελεί το καλύτερο αντίμετρο στη δράση τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών, που επηρεάζουν το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας».

Δείτε video και φωτογραφίες από την επιχείρηση


Διαβάστε επίσης:

Ποινική δίωξη στους τρεις συλληφθέντες για τα 230 κιλά ναρκωτικών

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τα 230 κιλά κοκαΐνης

Έκρυβαν κοκαΐνη 8 εκατ. ευρώ σε μεζονέτα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης