Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

20 Μαΐου 2020. Το πανελλήνιο σοκάρεται με την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της 34χρονης Ιωάννας. Για 22 ολόκληρες ημέρες οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση δουλεύουν ασταμάτητα. Συλλέγουν στοιχεία νυχθημερόν, στις 25 Μαΐου γίνεται η πρώτη άρση απορρήτου και συνολικά λαμβάνουν τουλάχιστον 7 εγκρίσεις για άνοιγμα και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών. Η υπόθεση αν και δείχνει πολύ δύσκολη είναι βέβαιο ότι θα εξιχνιαστεί. Δεν έχουν στα χέρια τους αρχικά τίποτα, ο κύκλος των υπόπτων είναι μεγάλος, οι καταθέσεις που έχουν λάβει δεκάδες και οι κλήσεις που καλούνται να αναλύσουν είναι πάνω από 40.000. Όλες τους συλλέχθηκαν από το σημείο της επίθεσης κατά την επίμαχη ημέρα και ώρα. Η πίεση που τους ασκείται δεδομένης και της φύσης της υπόθεσης, αλλά και της έκτασης που έχει λάβει το θέμα είναι ασφυκτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρόνος για την σύλληψη της 35χρονης δράστιδος αρχίζει να μετρά αντίστροφα μόλις στις 5 Ιουνίου. Τότε οι αστυνομικοί λαμβάνουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της άρσης όπως τα κατέγραψε η κεραία κινητής τηλεφωνίας από την περιοχή της Καλλιθέας. Εκεί βρίσκουν μία κλήση από καρτοτηλέφωνο προς έναν υπήκοο Μπαγκλαντές και το κουβάρι αρχίζει επιτέλους να ξετυλίγεται μέχρι που κατά την 23η ημέρα ερευνών δίνεται τέλος στο θρίλερ με την σύλληψη της 35χρονης κάτω από το σπίτι της την ώρα που φεύγει για να πάει στη δουλειά της.

Τι κοινό, λοιπόν, έχει η επίθεση σε βάρος της Ιωάννας με αυτήν κατά του σταθμάρχη Ομονοίας; Πέρα από τα προφανή ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από τις Αρχές -δηλαδή τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι αστυνομικοί από κάμερες ασφαλείας, τις άρσεις απορρήτου και την ανάλυση των δεδομένων, καθώς και τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων- και δεδομένου ότι δεν είχαν τίποτα στα χέρια τους και είχαν να κάνουν με μη σεσημασμένα πρόσωπα, το βασικό τους κοινό στοιχείο είναι η ομάδα πίσω από τις έρευνες. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr είναι η ίδια ομάδα στην οποία βασίστηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και προσωπικά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, για να βρεθούν και στις δύο υποθέσεις γρήγορα οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για επίλεκτους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, οι οποίοι -αν και σχετικά νεαροί σε ηλικία- έχουν καταγράψει πολλά χιλιόμετρα στα πιο δύσκολα μονοπάτια ερευνών και έχουν στο βιογραφικό τους επιτυχίες από την πιο σκληρή εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας μέχρι υποθέσεις σαν αυτές στις οποίες ξεκίνησαν από το μηδέν και έφεραν τα πολυπόθητα αποτελέσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά, δε, με την τελευταία υπόθεση όπου η οργή στο πανελλήνιο ξεχείλισε με τον απρόκλητο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη Ομονοίας τα αντανακλαστικά τους ήταν τάχιστα. Η επίθεση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης και η σύλληψη των ανηλίκων αδελφών, ηλικίας 15 και 17 ετών, το βράδυ της Παρασκευής στο Περιστέρι! Μαζί με τα δύο αδέλφια συνελήφθη και ειδικός φρουρός που είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια και φέρεται να τους έδινε οδηγίες να κρύψουν τα ίχνη τους, ενώ σε βάρος του έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και όπως είναι φυσικό μετά από όλα αυτά έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. «Και δεν είχαμε τίποτα στα χέρια μας πέρα από τα πρόσωπα των δύο παιδιών που είχαν καταγραφεί πεντακάθαρα από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό», λέει με νόημα στο zougla.gr έμπειρος αστυνομικός που χειρίστηκε την υπόθεση.

«Ήταν μία δύσκολη υπόθεση, όμως η εμπειρία μας και το δίκτυο πληροφοριοδοτών που διαθέτουμε μας οδήγησαν πολύ γρήγορα έξω από το σπίτι τους. Αρχικά υπήρξε ταυτοποίηση του 15χρονου μέσα από αναζητήσεις και των προφίλ του στα social media και στη συνέχεια μας δόθηκε πολύ γρήγορα το πράσινο φως και από την Δικαιοσύνη αφού στη δικογραφία σε βάρος τους συμπεριλαμβανόταν η κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και έτσι κάναμε άρση σχεδόν αμέσως», προσθέτει. Η επόμενη πράξη της υπόθεσης ξυλοδαρμού του σταθμάρχη αναμένεται να παιχτεί στις δικαστικές αίθουσες την ερχόμενη Τρίτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης